Vanaf 1 oktober 2024 veranderingen in veel formulieren in het Omgevingsloket
Vanaf 1 oktober 2024 zijn er kleine veranderingen in veel formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het gaat onder andere om indieningsformulieren voor meldingen en informatie voor milieubelastende activiteiten. Het Serviceteam Rijk verwerkt verbeterpunten in formulieren. Ook verandert de opmaak van toelichtingen in een groot aantal formulieren. Wat deze veranderingen voor u betekenen leest u in dit bericht.
Veranderingen vanaf 1 oktober
Het Serviceteam Rijk verwerkt ieder kwartaal verbeterpunten in de formulieren voor de onderdelen Aanvragen, Vergunningcheck en Maatregelen op maat in het Omgevingsloket. Ze doen bijvoorbeeld aanpassingen naar aanleiding van veranderingen in de wet of vanwege wensen en suggesties van overheden en aanvragers.
Dit kwartaal zijn er kleine veranderingen in een groot aantal formulieren:
- Andere vragen bij meldingen en informatieplichten voor milieubelastende activiteiten.
- Nieuwe naam activiteit grond en baggerspecie opslaan.
- Voorbehoud in conclusie Vergunningcheck bij sloopmelding verdwijnt.
- Naar verwachting aanpassingen in informatieplicht stikstofemissie bij het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.
- Naar verwachting nieuwe vragen bij melding bouwwerk brandveilig gebruiken.
- Tekstuele verbeteringen in aantal indieningsformulieren en formulieren voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat.
- Tekstuele veranderingen in aantal indieningsformulieren om aantal tekens te beperken.
- Veranderingen in opmaak van toelichtingen van een groot aantal formulieren (indieningsformulieren en formulieren voor Vergunningcheck en Maatregelen op maat).
Deze veranderingen komen op 1 oktober beschikbaar in het Omgevingsloket. Een toelichting bij de veranderingen leest u verderop in dit bericht. In het Overzicht rijksactiviteiten met inhoudelijke veranderingen vanaf 1 oktober 2024 (xlsx, 75 kB) vindt u een overzicht van alle activiteiten met inhoudelijke veranderingen. De activiteiten waarbij alleen de opmaak van de toelichting verandert, staan niet in dit overzicht.
Dit betekent het voor u
Vergunningverleners ontvangen andere informatie
Vergunningverleners die aanvragen, meldingen en informatie uit het Omgevingsloket behandelen krijgen vanaf 1 oktober bij een aantal indieningsformulieren andere informatie dan ze gewend zijn. In het 'Overzicht rijksactiviteiten met inhoudelijke veranderingen vanaf 1 oktober 2024' in de alinea hierboven vindt u een overzicht van alle activiteiten met inhoudelijke veranderingen.
Medewerkers bij klantcontactcentrum kunnen vragen krijgen
Medewerkers van klantcontactcentra die vragen beantwoorden van inwoners en bedrijven over het Omgevingsloket kunnen in de periode rond 1 oktober vragen krijgen over deze veranderingen.
Initiatiefnemers moeten mogelijk vragen opnieuw beantwoorden
Initiatiefnemers die voor 1 oktober 2024 met een aanvraag, melding of informatie in het Omgevingsloket beginnen krijgen het advies om deze vóór 1 oktober in te dienen. Of te wachten tot 1 oktober met het beantwoorden van de vragen en invullen van de antwoorden. Anders moeten zij mogelijk opnieuw de vragen beantwoorden en bijlagen toevoegen.
Door de aanpassingen in de indieningsformulieren, kan het Omgevingsloket de eerder ingevulde antwoorden en toegevoegde bijlagen niet ophalen.
Dit geldt ook voor Vergunningchecks en maatregelenoverzichten die initiatiefnemers hebben opgeslagen. Als er aanpassingen zijn in deze formulieren, moeten zij de ingevulde vragen opnieuw beantwoorden.
Belangrijkste veranderingen
Meldingen en informatieplichten milieuactiviteiten: 4 veranderingen
Bijna alle indieningsformulieren voor meldingen en informatie voor milieubelastende activiteiten veranderen vanaf 1 oktober. Het gaat om formulieren die beginnen met de vraag 'Wat wilt u melden?' of 'Waar wilt u informatie over geven?'.
Afhankelijk van de soort melding of informatie, hebben initiatiefnemers daarna de volgende keuzes:
- Starten van een nieuwe activiteit of activiteit verplaatsen naar een ander adres.
- Uitvoeren van een bestaande activiteit die u niet eerder heeft gemeld/waarover u niet eerder informatie heeft gegeven.
- Veranderen of uitbreiden van een activiteit die u eerder heeft gemeld/waarover u niet eerder informatie heeft gegeven.
- Iets anders.
In deze formulieren veranderen bij deze keuzes 4 punten:
- Vraag over verplaatsen naar ander adres verandert
- Toelichting over activiteit voor altijd stoppen verandert
- Nieuwe vraag over eerder verzoeknummer
- Toelichting persoon die beslist verandert
In het 'Overzicht rijksactiviteiten met inhoudelijke veranderingen vanaf 1 oktober 2024' bovenaan deze pagina ziet u welke formulieren voor milieubelastende activiteiten precies veranderen.
1. Vraag over verplaatsen naar ander adres
De keuze 'Starten van een nieuwe activiteit of activiteit verplaatsen naar een ander adres' verandert in 'Starten van een nieuwe activiteit'. Dit verandert bij de meldingen en de informatieplichten. Nu is het bij het verplaatsen van een activiteit naar een ander adres niet duidelijk om welk adres het gaat. Bij de keuze komt ook een nieuwe toelichting.
2. Toelichting activiteit voor altijd stoppen
Bij de keuze 'Veranderen of uitbreiden van een activiteit die u eerder heeft gemeld' verandert de toelichting. Dit verandert bij de meldingen. In de toelichting staat nu als voorbeeld 'U gaat de activiteit voor altijd stoppen'. Volgens het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is het niet verplicht om het stoppen van een activiteit te melden. Deze zin verdwijnt daarom uit de toelichting. Meer over het melden van de beëindiging van een activiteit leest u op de pagina Meldingsplicht milieuregels Bal, onder de tussenkop Melding bij wijziging.
3. Nieuwe vraag eerder verzoeknummer
Na de keuze 'Veranderen of uitbreiden van een activiteit die u eerder heeft gemeld' komt een nieuwe vraag voor het verzoeknummer van de eerdere melding of informatieplicht. Dit verandert op verzoek van overheden. Overheden ontvangen zo het verzoeknummer van de eerdere melding of informatie van een activiteit. Dit verandert bij de meldingen en de informatieplichten.
4. Toelichting persoon die beslist
De toelichtingen over 'de persoon die beslist over de activiteit' verdwijnt uit de meldingen en informatieplichten voor de activiteiten uit Hoofdstuk 4 van het Bal. Deze toelichting komt alleen nog bij informatieplichten voor activiteiten uit Hoofdstuk 3 van het Bal. Voor de meeste locaties zal er dan 1 verzoek binnenkomen.
Het doorgeven van een wijziging over de persoon die beslist gaat nu per activiteit. De wens van overheden is om maar 1 verzoek te ontvangen voor de hele locatie. Op basis van de juridische regels is het ook mogelijk om minder te vragen (Bal, artikel 2.17, 2.18 en 2.19).
Activiteit grond en baggerspecie opslaan: nieuwe naam
De naam van de activiteit voor grond en baggerspecie opslaan verandert op 1 oktober. De naam verandert vanwege signalen dat de naam nu niet herkenbaar en duidelijk is.
- Naam tot 1 oktober: 'Anders dan in een oppervlaktewaterlichaam opslaan, zeven, mechanisch ontwateren of samenvoegen van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie'.
- Naam vanaf 1 oktober: 'Op de landbodem opslaan, zeven, mechanisch ontwateren of samenvoegen van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie'.
Voorbehoud in conclusie Vergunningcheck bij sloopmelding verdwijnt
In de conclusie van de Vergunningcheck verdwijnt bij de sloopmelding het voorbehoud vanaf 1 oktober. Dit voorbehoud van het Rijk waarschuwt dat voor monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten mogelijk wel een vergunning nodig is.
Het voorbehoud is niet meer nodig omdat veel gemeenten hun lokale toepasbare regels hebben aangeleverd aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Meer hierover leest u in het nieuwsbericht van 28 mei: Voorbehoud in conclusie Vergunningcheck bij sloopmelding verdwijnt vanaf 1 oktober 2024.
Melding bouwwerk brandveilig gebruiken: nieuwe vragen
In de melding voor de activiteit bouwwerk brandveilig gebruiken komt naar verwachting een aantal nieuwe vragen. Het gaat om informatie die aanvragers nu al via bijlagen meesturen. Dit is een wens van overheden. Deze verandering gaat naar verwachting ook vanaf 1 oktober in.
Informatieplicht stikstofemissie: vragen in plaats van bijlagen
In de informatieplicht 'stikstofemissie bij het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden' komen naar verwachting nieuwe vragen over materieel bij bouw- of sloopwerkzaamheden. Het gaat om informatie die aanvragers nu al via bijlagen meesturen. Dit is een wens van overheden. Deze verandering gaat naar verwachting ook vanaf 1 oktober in.
Andere veranderingen
Tekstuele veranderingen voor leesbaarheid
Vanaf 1 oktober zijn in een aantal formulieren van het Rijk tekstuele veranderingen om de leesbaarheid te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingen voor de volgende activiteiten:
- 'Tanken en opslaan van LPG': de vragen en bijlagen voor de indieningsvereisten voor brandaandachtsgebied en explosieaandachtsgebied zijn verduidelijkt.
- 'Composteren opslaan groenafval': de formulieren voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat zijn aangepast. Hierin stond een vraag en toelichting over de vergunningplicht. Daar was het niet relevant.
- 'Archeologische rijksmonumentenactiviteit' en 'Rijksmonumentenactiviteit met betrekking tot een gebouwd of aangelegd monument': aanpassingen om de leesbaarheid van het formulier voor de vergunningaanvraag en de Vergunningcheck te verbeteren.
- Naam activiteit beperkingengebied luchthaven aangepast: de naam is aangepast naar aanleiding van een verandering in de regelgeving.
- Naam tot 1 oktober: 'Plaatsen of aanleggen van objecten in een beperkingengebied met betrekking tot de luchthaven Schiphol en andere burgerluchthavens van nationale betekenis'.
- Naam vanaf 1 oktober: 'Plaatsen of aanleggen van objecten in het beperkingengebied van de luchthaven Schiphol, een andere burgerluchthaven van nationale betekenis of buitenlandse luchthaven'.
Tekstuele veranderingen om aantal tekens te beperken
In een aantal aanvraagformulieren en formulieren van het Rijk voor de Vergunningcheck zijn er tekstuele aanpassingen om het aantal tekens te beperken. Het gaat onder andere om aanpassingen bij namen van bijlagen, namen van vragengroepen en vraagteksten.
De aanpassing is gedaan omdat er voor toepasbare regels op termijn een controle komt op het aantal tekens (validatie). Deze controle komt omdat er een verschil is ontdekt tussen de Standaard toepasbare regels (STTR) en de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Volgens de STAM is er een maximum van 80 karakters, maar in de STTR is er geen beperking. Alle formulieren met een overschrijding van het Rijk zijn aangepast.
Veranderingen in opmaak toelichtingen
In veel formulieren van het Rijk zijn veranderingen in de opmaak van de toelichtingen. Het gaat om toelichtingen met opmaak voor dikgedrukte tekst (Bold) én opmaak voor kopteksten (H5). Dit is nu verwarrend voor mensen die een spraakcomputer gebruiken. Daarom verdwijnt de opmaak voor de dikgedrukte tekst.
Veranderingen testen en bekijken
Het Rijk heeft de inhoudelijke veranderingen voor de milieuformulieren al gepubliceerd op de productieomgeving en pre-productieomgeving. Deze zijn gepubliceerd met 1 oktober 2024 als datum van inwerkingtreding. Dat betekent dat u via staging van het Omgevingsloket de formulieren al kunt bekijken en testen. Voor de andere formulieren is nog bekend wanneer ze worden gepubliceerd.
Met staging kunt u als overheid tijdreizen in het Omgevingsloket, zodat u veranderingen alvast kunt bekijken en testaanvragen kunt indienen. U gebruikt staging via het beheerportaal. Meer over het indienen van een testaanvraag en tijdreizen in het Omgevingsloket leest u op de pagina Staging en tijdreizen in het Omgevingsloket.