Veranderingen in formulieren Rijk in Omgevingsloket per 1 juli 2025
Vanaf 1 juli 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren is er onder andere een grote verandering in Vergunningcheck voor de technische bouwactiviteit. Ook zijn er veranderingen in een aantal veelgebruikte indieningsformulieren, zoals de sloopmelding en de vergunningaanvraag voor de Natura 2000-activiteit.
Voor wie belangrijk
Behandelt u aanvragen uit het Omgevingsloket bij een gemeente, provincie of omgevingsdienst? Of werkt u als regelanalist bij een gemeente, provincie of waterschap? Of werkt u bij een klantcontactcentrum (KCC) van een van deze organisaties? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.
Veranderingen vanaf 1 juli 2025
Het Rijk verwerkt aan het begin van ieder kwartaal verbeterpunten in de toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Dit doen ze voor de indieningsformulieren bij Aanvragen en voor de vraagformulieren in de Vergunningcheck en Maatregelen op maat.
Vanaf 1 juli gaat het vooral om verbeteringen voor de gebruikersvriendelijkheid. Vragen en toelichtingen zijn bijvoorbeeld verduidelijkt of aangevuld, bijvoorbeeld naar aanleiding van meldingen bij de helpdesk of na gebruikersonderzoek. Ook zijn maatregelen aangepast naar aanleiding van een wetswijziging. Verder heeft het Rijk 2 nieuwe aansluitpunten toegevoegd voor gemeenten.
Hieronder lichten we 5 veranderingen toe. In het Overzicht rijksactiviteiten met veranderingen vanaf 1 april 2025 (xlsx, 70 kB) vindt u alle formulieren die veranderen.
1. Verandering in Vergunningcheck voor technische bouwactiviteit
Voor de technische bouwactiviteit is er een grote verandering in de Vergunningcheck. Voor de gebruikersvriendelijkheid splitst het Rijk deze check op in 22 kleinere checks. Ook zijn de vragen vereenvoudigd zodat ze makkelijker te beantwoorden zijn.
Door de veranderingen in de Vergunningcheck publiceert het Rijk ook de indieningsformulieren voor de technische bouwactiviteit opnieuw. Het gaat om de vergunningaanvraag, de melding en de informatie.
Deze indieningsformulieren veranderen inhoudelijk niet. Er blijven 3 indieningsformulieren voor de technische bouwactiviteit. Maar de toepasbare regels worden op 1 juli vervangen door een nieuwe versie. In het Omgevingsloket kunnen initiatiefnemers daarom wel de melding krijgen dat vragen zijn veranderd.
Meer over deze verandering leest u in het eerdere bericht Grote veranderingen in Vergunningcheck voor technische bouwactiviteit vanaf 1 juli 2025.
2. Veranderingen veelgebruikte indieningsformulieren
Vanaf 1 juli veranderen een aantal andere veelgebruikte indieningsformulieren van het Rijk. Het gaat om volgende formulieren:
- Sloopmelding: in de melding voor de activiteit ‘Slopen van een bouwwerk of gedeelte daarvan of asbest verwijderen’ verandert iets. Een van de vragen wordt vanaf 1 juli altijd gesteld bij het verwijderen van asbest. Het gaat om de vraag: ‘Bent u de eigenaar van het (betreffende deel van het) bouwwerk?’. De vraag wordt nu niet gesteld als een LAVS-rapport wordt aangeleverd. Dat verandert vanaf 1 juli.
- Vergunningaanvraag voor Natura 2000-activiteit: het formulier voor deze vergunningaanvraag is aangepast naar aanleiding van gebruikerservaringen. Dit is in samenwerking gedaan met een aantal provincies, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
3. Andere verbeteringen voor gebruikersvriendelijkheid
Veel van de aanpassingen dit kwartaal zijn gedaan om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren. Naast de aanpassingen in de Vergunningcheck voor de technische bouwactiviteit gaat het om de volgende aanpassingen:
- Vergunningcheck verbeterd voor graafwerkzaamheden: het Rijk past de toepasbare regels voor de Vergunningcheck aan voor de werkzaamheid ‘Graven in bodem of waterbodem’. Inwoners die kleinschalige graafwerkzaamheden doen, hoeven vanaf 1 juli geen onnodige vragen meer te beantwoorden.
- Betere verwijzingen (links): het Rijk verwijst in sommige formulieren naar andere websites voor meer informatie. Deze verwijzingen voldoen niet allemaal aan eisen voor digitale toegankelijkheid. Er staat dan bijvoorbeeld ‘Lees hier meer over’, met een link onder het woord hier. Dit is niet duidelijk genoeg en wordt vanaf 1 juli verbeterd.
- Duidelijkere vragen en extra toelichtingen: in de Vergunningcheck en in Maatregelen op maat zijn onder andere verbeteringen gedaan in formulieren voor de werkzaamheden afvalstoffen ontvangen, opslaan, verwerken en verbranden en voor het opslaan van gevaarlijke stoffen. Dit is gedaan naar aanleiding van meldingen bij de helpdesk. Het resultaat van de Vergunningcheck is bijvoorbeeld op een aantal plekken aangevuld met een extra toelichting. En het begrip ‘verpakking gebruikt als opslagtank’ is op meerdere plekken verduidelijkt.
4. Aanpassingen in maatregelen vanwege wetswijziging
Een maatregel voor de activiteit ‘Windturbine’ verandert door een wetswijziging. Het gaat om een verandering in het volgende besluit:
- Wijzigingsbesluit verlenging tijdelijke overbruggingsregeling windturbineparken (Staatsblad 2025, 158 (verwijst naar een andere website)).
In de maatregel is aangepast dat de tijdelijke regels doorlopen na 30 juni 2025.
5. Nieuwe aansluitpunten voor gemeenten
Het Rijk heeft voor gemeenten aansluitpunten toegevoegd bij 2 activiteiten. Overheden gebruiken een aansluitpunt als ze lokale toepasbare regels mogen toevoegen aan de regels van het Rijk. Dit kan als ze met maatwerkregels afwijken van rijksregels.
Vanaf 1 juli zijn aansluitpunten beschikbaar voor de volgende toepasbare regels:
- Beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg – Vergunningcheck
- Toepassen van bouwstoffen op of in de landbodem - Informatieplicht
In de toepasbare regels van deze activiteiten verandert voor initiatiefnemers op 1 juli nog niets. Maar de toepasbare regels worden op 1 juli vervangen door een nieuwe versie. Daarom kunnen initiatiefnemers in het Omgevingsloket wel de melding krijgen dat vragen zijn veranderd.
Meer over aansluitpunten vindt u op Aansluiten op toepasbare regels van het Rijk met een aansluitpunt.
Dit betekent het voor u
Medewerkers bij klantcontactcentrum kunnen vragen krijgen
Werkt u bij een klantcontactcentrum? En gebruikt u in uw werk de Vergunningcheck voor bouwwerkzaamheden? Dan kunt u andere vragen dan u bent gewend. Ook kunt u in de periode rond 1 juli vragen van inwoners en bedrijven krijgen over de veranderingen op 1 juli.
Vergunningverleners ontvangen andere informatie
Werkt u als vergunningverlener en ontvangt u aanvragen uit het Omgevingsloket? Dan ziet u vanaf 1 juli bij een aantal indieningsformulieren dat sommige vragen zijn aangepast.
Regelanalisten kunnen lokale regels toevoegen en regels controleren
Voor regelanalisten bij gemeenten, waterschappen en provincies
Werkt u als regelanalist bij een gemeente, waterschap of provincie? En heeft u toepasbare regels voor de Vergunningcheck voor de werkzaamheden die gekoppeld zijn aan de technische bouwactiviteit? Dan kunt u uw toepasbare regels in het Omgevingsloket na 1 juli controleren. Mogelijk wilt u uw toepasbare regels aanpassen naar aanleiding van de veranderingen van het Rijk.
Meer hierover leest u in het eerdere bericht Grote veranderingen in Vergunningcheck voor technische bouwactiviteit vanaf 1 juli 2025.
Voor regelanalisten bij gemeenten
Werkt u als regelanalist bij een gemeente? En heeft u maatwerkregels voor de activiteiten ‘Beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg’ en ‘Toepassen van bouwstoffen op of in de landbodem’? Dan kunt u vanaf 1 juli lokale toepasbare regels toevoegen aan de toepasbare regels van het Rijk.
Aanvragers krijgen melding dat vragen zijn veranderd
Aanvragers die vanaf 1 juli verder werken in formulieren die zijn veranderen, krijgen in het Omgevingsloket de melding dat vragen zijn veranderd. Daarom is het advies om formulieren met veranderingen vóór 1 juli in te dienen. Of om tot 1 juli te wachten met het beantwoorden van de vragen. Anders moeten ze mogelijk opnieuw vragen beantwoorden en bijlagen toevoegen.
Dit geldt ook voor opgeslagen resultaten van de Vergunningcheck en voor maatregelenoverzichten. Door de aanpassingen in formulieren kan het Omgevingsloket de eerder ingevulde antwoorden en toegevoegde bijlagen niet ophalen. Willen ze het resultaat van een eerder ingevulde check of het maatregelenoverzicht bewaren? Dan is het advies om deze voor 1 juli te downloaden.
Veranderingen bekijken
Het Rijk publiceert de veranderingen op de productieomgeving en pre-productieomgeving van het Omgevingsloket. Deze worden gepubliceerd met 1 juli 2025 als datum van inwerkingtreding.
Let op: de verandering voor de Vergunningcheck voor de technische bouwactiviteit komt niet beschikbaar op de pre-productieomgeving. Het Rijk kan om technische redenen geen nieuwe (sub-)activiteiten publiceren op deze omgeving.
Volgend kwartaal oplossing voor opnieuw invullen vragen
De ontwikkelaars van het Omgevingsloket werken aan een oplossing om eerder ingevulde antwoorden en bijlagen toch op te halen na een verandering. Deze oplossing komt naar verwachting in het derde kwartaal van 2025 beschikbaar. Aanvragers krijgen vanaf dan veel minder vaak de melding dat vragen zijn veranderd.