Veranderingen in formulieren Rijk in Omgevingsloket per 1 april
Vanaf 1 april 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verbetert onder andere vragen en voegt aansluitpunten toe voor gemeenten. Ook veelgebruikte formulieren veranderen, zoals de sloopmelding en de aanvraag en melding voor de technische bouwactiviteit. En een aantal indieningsformulieren voor het verplaatsen, ontgronden en opslaan van grond of baggerspecie.
Voor wie belangrijk
Behandelt u aanvragen uit het Omgevingsloket bij een gemeente, waterschap, provincie, omgevingsdienst of rijksorganisatie? Werkt u bij een klantcontactcentrum (KCC) van een van deze organisaties? Of werkt u als regelanalist bij een gemeente? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.
Veranderingen vanaf 1 april 2025
Het Rijk verwerkt aan het begin van ieder kwartaal verbeterpunten in de toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Dit doen ze voor de indieningsformulieren bij Aanvragen en voor de vraagformulieren in de Vergunningcheck en Maatregelen op maat.
Vanaf 1 april gaat het vooral om verbeteringen voor de gebruikersvriendelijkheid. Vragen en toelichtingen zijn bijvoorbeeld verduidelijkt of aangevuld. Ook heeft het Rijk een aantal aansluitpunten voor gemeenten toegevoegd.
In het Overzicht rijksactiviteiten met veranderingen vanaf 1 april 2025 (xlsx, 72 kB) vindt u alle formulieren die veranderen. Hieronder lichten we een aantal veranderingen toe.
Veranderingen veelgebruikte indieningsformulieren
Er veranderen vanaf 1 april indieningsformulieren voor vergunningaanvragen, meldingen en informatie. Het gaat onder andere om volgende veelgebruikte formulieren voor de volgende activiteiten:
- Bouwactiviteit (technisch): in de vergunningaanvraag en melding verandert iets. Bij de melding is een toelichting aangepast. Hiermee is het voor initiatiefnemers duidelijker dat ze geen informatie hoeven te geven over stikstof bij de gereedmelding. Bij de informatie is het mogelijk om overige gegevens toe te voegen als bijlage.
- Slopen van een bouwwerk of gedeelte daarvan of asbest verwijderen: bij de melding is een toelichting verduidelijkt. Het gaat om een toelichting over de hoeveelheid sloopafval versus de te gebruiken vrijkomende bouwmaterialen.
- Activiteiten voor ontgrondingen en ontgraven: er veranderen indieningsformulieren voor 3 activiteiten die te maken hebben met ontgrondingen en ontgraven:
- Ontgrondingsactiviteit op land, in regionale wateren en in een winterbed van een rivier in beheer bij het Rijk: bij de vergunningaanvraag is de omvang van de ontgronding is vanaf 1 april ook opgenomen als vraag. Zo kunnen provincies snel zien of ze de aanvraag moeten doorsturen naar de gemeente. Want het Omgevingsloket kan voor deze activiteit niet altijd het juiste bevoegd gezag afleiden.
- Ontgraven, verplaatsen of toepassen van grond of baggerspecie in of bij een oppervlaktewaterlichaam, niet zijnde de Noordzee, of waterkering in beheer bij het Rijk: bij de vergunningaanvraag is een geo-vraag verduidelijkt.
- Ontgronden in een oppervlaktewaterlichaam in beheer bij het Rijk, niet zijnde de Noordzee: bij het indieningsformulier voor informatie is een verwijzing naar een andere website aangepast.
Nieuwe aansluitpunten voor gemeenten
Het Rijk heeft voor gemeenten ook aansluitpunten toegevoegd bij 2 activiteiten. Overheden gebruiken een aansluitpunt als ze lokale toepasbare regels mogen toevoegen aan de regels van het Rijk. Dit kan als ze met maatwerkregels mogen afwijken van rijksregels.
Vanaf 1 april zijn aansluitpunten beschikbaar voor de volgende toepasbare regels:
- Saneren van de bodem:
- Indieningsvereisten - Melding
- Vergunningcheck
- Toepassen van grond of baggerspecie op of in de landbodem:
- Indieningsvereisten - Informatie
- Vergunningcheck
In de toepasbare regels van deze activiteiten verandert voor initiatiefnemers op 1 april nog niets. Maar de toepasbare regels worden op 1 april vervangen door een nieuwe versie. Daarom kunnen initiatiefnemers wel de melding krijgen dat vragen zijn veranderd.
Meer over aansluitpunten vindt u op Aansluiten op toepasbare regels van het Rijk met een aansluitpunt.
Veranderingen Vergunningcheck en Maatregelen op maat
Ook in de Vergunningcheck en bij Maatregelen op maat heeft het Rijk verschillende vragen en toelichtingen verduidelijkt.
Dit betekent het voor u
Regelanalisten kunnen lokale regels toevoegen aan rijksregels
Werkt u als regelanalist bij een gemeente? En heeft u maatwerkregels voor de activiteiten ‘Saneren van de bodem’ en ‘Toepassen van grond en baggerspecie op of in de landbodem’? Dan kunt u nu lokale toepasbare regels toevoegen aan de toepasbare regels van het Rijk.
Medewerkers bij klantcontactcentrum kunnen vragen krijgen
Werkt u bij een klantcontactcentrum? En beantwoordt u vragen van inwoners en bedrijven over het Omgevingsloket? Dan kunt u in de periode rond 1 april vragen krijgen over deze veranderingen.
Het advies voor aanvragers is om indieningsformulieren die veranderen voor 1 april in te dienen. Of om te wachten tot 1 april met het beantwoorden en invullen van de vragen. Anders moeten ze mogelijk opnieuw de vragen beantwoorden en bijlagen toevoegen.
Door de aanpassingen in de formulieren, kan het Omgevingsloket de eerder ingevulde antwoorden en toegevoegde bijlagen niet ophalen. Dit geldt ook voor maatregelenoverzichten die ze hebben opgeslagen. Als er aanpassingen zijn in deze formulieren, moet ze ook hier de ingevulde vragen opnieuw beantwoorden.
Vergunningverleners ontvangen andere informatie
Werkt u als vergunningverlener en ontvangt u aanvragen uit het Omgevingsloket? Dan ziet u vanaf 1 april bij een aantal indieningsformulieren dat sommige vragen zijn aangepast. Dit heeft geen gevolgen voor de informatie die u ontvangt.
Veranderingen bekijken
Het Rijk publiceert de veranderingen op de productieomgeving en pre-productieomgeving van het Omgevingsloket. Deze worden gepubliceerd met 1 april 2025 als datum van inwerkingtreding.