Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) instructie
Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet was het niet zeker of alle provincies instructies voor gemeenten konden publiceren in de nieuwe publicatiestandaard STOP/TPOD. Daarom is voor dit instrument een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) ontwikkeld. Deze is op basis van dienstverlening van Geonovum: de provincie levert tekst en geometrie en Geonovum zorgt voor publicatie in de nieuwe standaard. Deze TAM is tot 1 januari 2026 te gebruiken.
Hier is deze TAM voor bedoeld
Provincies gebruiken de instructie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) om aan een gemeente of waterschap aan te geven hoe zij hun taken of verantwoordelijkheden moeten uitvoeren. Bijvoorbeeld een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (gemeente) of een samenhangend en doelmatig waterbeheer (waterschap).
Het instrument instructie wordt weinig gebruikt. Maar provincies moeten het wel kunnen inzetten als dat nodig is. Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet konden ze instructies nog niet publiceren met de nieuwe Standaard officiële publicaties en de bijbehorende Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD). De plansoftware ondersteunde dit nog niet. Daarom was een TAM noodzakelijk. Deze is voor inwerkingtreding van de Omgevingswet ingericht door het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Er is gekozen voor een TAM op basis van dienstverlening, omdat het niet zeker was of provincies dit instrument kort na de inwerkingtreding zouden inzetten. Ook is meestal voldoende voorbereidingstijd om te publiceren via Geonovum. Bovendien betekent dit dat de instructie beschikbaar blijft, ook nadat de overgangsfase voor oude IMRO-content is afgelopen.
Zo werkt deze TAM
De provincie levert tekst en geometrie voor de instructie aan Geonovum. Geonovum zorgt voor het omzetten naar STOP/TPOD-formaat en voor publicatie namens de provincie via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Voordelen van deze TAM
- Met deze TAM kunnen provincies voor dit instrument publiceren via de nieuwe publicatiestandaard. Ze hoeven de instructie later niet te converteren en deze blijft beschikbaar.
- Doordat is gekozen voor dienstverlening, hoeft er weinig voorwerk te gebeuren. Deze TAM kost in de voorbereiding veel minder inzet dan de TAM-IMRO voor de provincies. Zeker omdat het onzeker is of provincies het instrument instructie gaan gebruiken, voordat alle provincies zelf kunnen publiceren in STOP/TPOD, is het voordelig dat deze TAM geen grote investering vergt.
Bovendien is de capaciteit bij het IMRO-team beperkt. Op deze manier worden ze ook ontlast, zodat ze hun tijd en energie aan andere tijdelijke alternatieve maatregelen kunnen besteden waarvoor IMRO wel noodzakelijk is.
Nadelen van deze TAM
- De provincie heeft niet helemaal zelf de controle over publicatie, omdat dit door Geonovum gebeurt. De verwachting is dat dit niet voor problemen zal zorgen, omdat inzet van dit instrument vaak een lange aanlooptijd kent. En er daarom voldoende tijd is voor goede afstemming.
Wie deze TAM nodig heeft
Deze TAM is bedoeld voor provincies.
Beschikbaarheid van deze TAM
Over deze TAM is besloten om de inzet met een extra jaar te verlengen. De TAM is daarmee tot 2 jaar na inwerkingtreding in te zetten, dus tot 1 januari 2026.
Status van deze TAM
Beschikbaar.
Meer informatie
Meer informatie over het stoppen van de TAM vindt u in het nieuwsbericht Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) stoppen definitief per 1 januari 2026. Dit bericht is op 16 april 2025 gepubliceerd op de website van het Programma van Aan de slag met de Omgevingswet. Deze website stopt op 1 juli 2025. Na deze datum kunt u het bericht vinden in het webarchief (verwijst naar een andere website).
Instructie
Een instructie is een eenmalige opdracht van een hoger bestuursorgaan aan een lager bestuursorgaan. Met een instructie wordt aangegeven hoe taken of bevoegdheden moeten worden uitgevoerd en binnen welke termijn. In artikel 2.33 en artikel 2.34 van de Omgevingswet staan de bevoegdheden om instructies te geven.
Lees meer over de instructie.