Hier is deze TAM voor bedoeld
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten gemeenten wijzigingen van het omgevingsplan bekendmaken en publiceren via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)). Gemeenten stellen het besluit tot wijziging van het omgevingsplan op volgens de nieuwe Standaard officiële publicaties (STOP) met bijhorende Toepassingsprofielen en omgevingsdocumenten (TPOD).
Deze TAM vormt een alternatieve mogelijkheid voor gemeenten om het omgevingsplan te wijzigen, wanneer zij dit nog niet via de nieuwe standaarden kunnen doen. De TAM moest voorkomen dat planvorming (en in het bijzonder gebiedsontwikkeling) onaanvaardbare vertraging oploopt bij de invoering van de Omgevingswet.
Gemeenten kunnen deze tijdelijke alternatieve maatregel gebruiken als andere alternatieven, zoals het vergunnen door middel van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De TAM is voor de invoering van de Omgevingswet ingericht door het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Zo werkt deze TAM
In de tijdelijke situatie maken gemeenten wijzigingsbesluiten van het omgevingsplan bekend met de oude techniek en de standaard van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), de IMRO-standaard. Maar doen ze dit wel volgens de inhoudelijke eisen van de Omgevingswet.
In deze situatie vindt de bekendmaking niet plaats via de publicatie naar de LVBB, maar publiceren gemeenten het vaststellingsbesluit in het Gemeenteblad via DROP (verwijst naar een andere website) (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties). Het plandeel wordt met vormgegeven met IMRO en wordt gepubliceerd op ruimtelijkeplannen.nl. Via de overbruggingsfunctie zijn deze plannen ook in het Omgevingsloket te vinden, bij het onderdeel Regels op de kaart. Dit tijdelijke alternatief duiden we aan als de TAM-IMRO.
Voordelen van deze TAM
Met TAM-IMRO hebben gemeenten een tijdelijk alternatief om een plan in procedure te brengen als ze nog niet kunnen werken met de nieuwe publicatiestandaard en/of plansoftware.
Nadelen van deze TAM
De TAM-IMRO-besluiten zijn onderdeel van het omgevingsplan, maar hebben technisch gezien het 'oude' formaat (namelijk IMRO). Gemeenten moeten deze besluiten later alsnog publiceren met de STOP/TPOD-standaard via de LVBB. Dit levert gemeenten extra werk op.
Voorbeschermingsregels in het omgevingsplan
Gemeenten kunnen onder de Omgevingswet ook een voorbereidingsbesluit nemen. Dit besluit zorgt niet meer voor een aanhoudingsplicht, zoals onder de Wet ruimtelijke ordening, maar voegt onder de Omgevingswet direct voorbeschermingsregels toe aan het omgevingsplan. Meer hierover leest u op de pagina Voorbereidingsbesluit en voorbeschermingsregels.
Kan een gemeente nog niet publiceren via de nieuwe standaard STOP/TPOD? Dan kan de gemeente de TAM voorbereidingsbesluit gebruiken om voorbeschermingsregels te regelen. De voorbeschermingsregels zijn dan zichtbaar in het Omgevingsloket als tijdelijk regelingdeel dat deel uitmaakt van het omgevingsplan. In de Bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit (verwijst naar een andere website) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) leest u hier meer over.
Wie deze TAM nodig heeft
Gemeenten, adviesbureaus en softwareleveranciers.
Wanneer deze TAM nodig is
Gemeenten dienen bij de voorbereiding van omgevingsdocumenten die na de inwerkingtreding in procedure worden gebracht (en niet onder het overgangsrecht vallen), te kiezen of deze in STOP of IMRO worden opgesteld. De voorbereidingstijd zal afhangen van de omvang en complexiteit van het plan.
Beschikbaarheid van deze TAM
Over deze TAM is besloten om de inzet met een extra jaar te verlengen. De TAM is daarmee tot 2 jaar na inwerkingtreding in te zetten, dus tot 1 januari 2026. Daarbij geldt dat procedures waarvan het ontwerp – met toepassing van de TAM – voor 1 januari 2026 ter inzage zijn gelegd, ook met toepassing van de TAM na 2025 afgerond kunnen worden.
Status van deze TAM
Beschikbaar. Aanvullende informatie is beschikbaar op onder andere deze site en op de site van de VNG.
Meer informatie