Impliciete antwoorden gebruiken in toepasbare regels voor de Vergunningcheck
Als overheid maakt u toepasbare regels voor de Vergunningcheck van het Omgevingsloket. Daarmee kunnen initiatiefnemers zien wat mag in hun omgeving. Een initiatiefnemer kiest in de Vergunningcheck 1 of meer werkzaamheden. Met impliciete antwoorden kunt u in uw toepasbare regels aangeven welke vragen initiatiefnemers niet hoeven te beantwoorden bij een gekozen werkzaamheid.
Een impliciet antwoord
Met een impliciet antwoord kunt u instellen welke vragen initiatiefnemers niet zien bij een gekozen werkzaamheid. Met een impliciet antwoord beantwoordt het Omgevingsloket een vraag op de achtergrond automatisch, waarmee de vraag niet meer zichtbaar is voor initiatiefnemers.
U gebruikt een impliciet antwoord bijvoorbeeld omdat een vraag niet relevant is bij een bepaalde werkzaamheid. Of omdat een vraag al is beantwoord aan de hand van de naam van de werkzaamheid.
Er zijn 2 opties voor impliciete antwoorden:
- werkzaamheid specifiek
- werkzaamheid overstijgend
Meer over deze 2 opties leest u hieronder. U kunt bij uw leverancier navragen hoe u impliciete antwoorden gebruikt in uw eigen regelbeheersoftware.
Werkzaamheid specifiek
Verwerkt u in uw toepasbare regels een impliciet antwoord dat alleen voor een specifieke werkzaamheid geldt? Dan gebruikt het Omgevingsloket het impliciete antwoord alleen voor die werkzaamheid. Initiatiefnemer hoeven dan alleen voor die werkzaamheid de vraag met het impliciete antwoord niet te beantwoorden. Bij andere werkzaamheden is de vraag met het impliciete antwoord wel te zien.
Voorbeeld impliciet antwoord werkzaamheid specifiek
Voor de Bouwactiviteit (technisch) is er 1 Vergunningcheck voor meerdere bouwwerken. In de Registratie toepasbare regels (RTR) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) kunt u zien dat er meerdere werkzaamheden gekoppeld zijn aan deze bouwactiviteit. Door impliciete antwoorden te gebruiken, die werkzaamheid specifiek zijn, toont de Vergunningcheck alleen de vragen die relevant zijn voor die specifieke werkzaamheid.
Kiest een initiatiefnemer bijvoorbeeld voor de werkzaamheid ‘Antenne plaatsen, verplaatsen of vervangen’? Dan toont het Omgevingsloket de vraag ‘Wat voor soort antenne gaat u plaatsen?’. Kiest de initiatiefnemer voor de werkzaamheid ‘Vlaggenmast plaatsen of vervangen’, dan is deze vraag niet van toepassing. De initiatiefnemer moet bij deze werkzaamheid wel de vraag over de hoogte van de vlaggenmast beantwoorden.
Verbeterpunt voor toepasbare regels bij de bruidsschat
Er is een verbeterpunt voor toepasbare regels bij de bruidsschat ingediend voor de werkzaamheid ‘Brug aanpassen’, gekoppeld aan de activiteit ‘Bouwwerk veranderen’. In de Vergunningcheck krijgen initiatiefnemers ook vragen in de vragengroep ‘Woning’. Voor ‘Brug aanpassen’ zijn deze vragen niet nodig. Met een werkzaamheid specifiek impliciet antwoord kunt u instellen dat de Vergunningcheck deze vragen niet toont.
Lees meer over verbeterpunten op de pagina Verbeterpunten voor juridische en toepasbare regels bruidsschat.
Werkzaamheid overstijgend
In de Vergunningcheck kan een initiatiefnemer meerdere werkzaamheden kiezen. Gebruikt u in de toepasbare regels een werkzaamheid overstijgend impliciet antwoord? Dan gebruikt het Omgevingsloket het impliciete antwoord bij alle gekozen werkzaamheden. In de praktijk gebruikt u deze optie waarschijnlijk minder vaak.
Voorbeeld impliciet antwoord werkzaamheid overstijgend
Een initiatiefnemer heeft een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie. Dan geldt de informatieplicht voor de activiteit ‘Voedingsmiddelen bereiden’ in de bruidsschat van het omgevingsplan alleen voor het bereiden van voedsel in de kantine van het bedrijf. In de Vergunningcheck wilt u de vraag ‘Gaat u ook voedingsmiddelen bereiden in de bedrijfskantine?’ daarom alleen stellen aan een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie en niet aan andere bedrijven.
In de toepasbare regels heeft het Rijk daarom gebruikgemaakt van een impliciet antwoord dat werkzaamheid overstijgend werkt. Hierdoor toont de Vergunningcheck de vraag ‘Gaat u ook voedingsmiddelen bereiden in de bedrijfskantine?’ alleen als de initiatiefnemer naast de werkzaamheid ‘Voedsel bereiden’ ook de werkzaamheid ‘Bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie’ heeft gekozen.
Meer informatie
- Meer informatie over de opties werkzaamheid overstijgend en werkzaamheid specifiek leest u in paragraaf 8.5.9 van de Standaard toepasbare regels (STTR).
- Hoe u impliciete antwoorden gebruikt in uw eigen regelbeheersoftware kunt u navragen bij uw leverancier.
Registratie toepasbare regels (RTR)
De Registratie toepasbare regels (RTR) is de centrale voorziening voor toepasbare regels. Hier slaan overheden hun toepasbare regels op voor het Omgevingsloket. De Registratie toepasbare regels is een van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Lees meer over de Registratie toepasbare regels.