Toegankelijke pdf-documenten gebruiken
Initiatiefnemers met een beperking moeten de inhoud van het Omgevingsloket en Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ook kunnen begrijpen. Dit geldt ook voor pdf-documenten in het Omgevingsloket. Op deze pagina leest u hoe u goede, toegankelijke documenten maakt.
Documenttitel
Schrijf duidelijke documenttitels zodat deze duidelijk zijn, maar ook goed leesbaar zijn door voorleesmachines. Vermijd in documenttitels leestekens zoals koppeltekens en dergelijke. In de bestandsnaam mag dit wel.
Duidelijke structuur
Gebruik een duidelijke structuur met opgemaakte koppen. Maak navigatie mogelijk via bladwijzers en een inhoudsopgave.
Logo’s in documenten
Logo’s zijn uitgezonderd van de toegankelijkheidseisen. Vermijd het gebruik van logo’s in pdf-documenten. Gebruikt u toch een logo, vul dan de alt-tekst in, bijvoorbeeld: alt="Logo gemeente x".
Kleurgebruik in teksten
Gebruik geen kleuren om betekenisverschil aan te geven in teksten, zoals teksten in een andere kleur of bijvoorbeeld geel gemarkeerde teksten. Wilt u uitlichten dat een initiatiefnemer op een bepaalde plek bijvoorbeeld iets moet invullen? Zet dat dan tussen vierkante haken. Bijvoorbeeld: [hier uw adres, postcode en plaats invullen].
Voetnoten
Gebruik bij voorkeur geen voetnoten in pdf-documenten. Als initiatiefnemers voorleessoftware gebruiken, worden voetnoten niet (goed) voorgelezen. U kunt de tekst van de voetnoten in de lopende tekst van het document zetten.
Gebruikt u tabellen? Bij een verwijzing in een tabel naar een voetnoot kunt u een asterisk (*) plaatsen en onder de tabel toevoegen: ‘* Toelichting bij de tabel’.
Kop- en voetteksten
Voorleessoftware heeft vaak moeite met het voorlezen van kop- en voetteksten. Gebruik deze daarom bij voorkeur niet. De paginanummering (meestal rechtsonder op de pagina) kunt u behouden.
Documenten omzetten en controleren
Heeft u een pdf-document en wilt u controleren of het toegankelijk is? Of wilt u een pdf-document toegankelijk maken? Hoe u dit doet leest u op de volgende pagina’s: