Toepasbare regels maken: voorbeelden hoe wel en hoe niet
Maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket? Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden van veelvoorkomende fouten en hoe u deze kunt voorkomen.
Gebruik de juiste aanspreekvorm 'u'
De aanspreekvorm in het Omgevingsloket is 'u'. In onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van een vraaggroep waarbij 2 aanspreekvormen zijn gebruikt. Spreek initiatiefnemers daarom altijd aan met 'u' in toepasbare regels en vragen. Ook als u in uw eigen communicatie 'je' gebruikt.
Wees consistent in het gebruik van titels voor vraaggroepen
Zorg voor duidelijke en begrijpelijke titels van uw vraaggroepen. Noem niet de naam van de organisatie. Gebruik geen afkortingen en gebruik ook niet het woord ‘Vergunningcheck’. Informeer bij uw leverancier hoe u de titel van de vragengroep kunt aanpassen.
Gebruik geen nummers in de vragen van de vraaggroepen
Het Omgevingsloket maakt gebruik van dynamische vragen. Dit betekent dat de vragen worden opgebouwd met de informatie die de initiatiefnemer invult. Gebruik daarom nooit nummers om uw vragen op te sommen in een vraaggroep. Dit kan verwarrend zijn voor de initiatiefnemer.
Zorg ervoor dat de naam van de gekozen werkzaamheden op een logische en consistente manier terugkomen in de vragen
Zorg voor consistentie in de manier waarop werkzaamheden terugkomen in de vragen van het Omgevingsloket. In onderstaande voorbeelden ziet u dat de ene keer 'boom of struik' en 'verwijderen of onderhouden' staat. In een andere vraag staat 'boom of andere beplanting' en 'aanbrengen en behouden'. Dit kan verwarrend zijn voor initiatiefnemers, want de werkzaamheid is ‘Boom of beplanting onderhouden of weghalen’.
Zorg ervoor dat gekozen werkzaamheden op een logische manier terugkomen in de vragen. Dit helpt initiatiefnemers te herkennen waarvoor ze vragen beantwoorden.
Gebruik een kaart bij vragen over locaties
Verwijst u in een vraag naar een bepaald gebied, toon dan een kaart in de toelichting. Of gebruik een geo-vraag om de vraag te verduidelijken. Hieronder ziet u drie voorbeelden. In het 1e voorbeeld hieronder ziet u een vraag zonder kaart of toelichting. Voor de initiatiefnemer is het niet duidelijk om welk gebied de vraag over gaat.
In het 2e voorbeeld is een kaart in de toelichting toegevoegd.
Het 3e voorbeeld toont het effect van een geo-vraag in de toepasbare regels. Daarvoor moet u wel in uw omgevingsdocument locaties annoteren. Lees voor meer informatie ook Geo-vragen maken voor het Omgevingsloket.