Toelichting maken bij toepasbare regels in het Omgevingsloket
Als overheid kunt u extra informatie geven bij uw toepasbare regels in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit kan bij de Vergunningcheck, in het onderdeel Aanvragen en bij Maatregelen op maat. U hebt een aantal opties voor het maken van een dergelijke toelichting.
Inhoudsopgave
- Een toelichting in het Omgevingsloket
- Toelichtingen maken en aanleveren
- Toelichting opmaken
- Tips bij toelichtingen
- Toelichtingen in het Omgevingsloket die u niet kunt aanpassen
Een toelichting in het Omgevingsloket
In het Omgevingsloket zien initiatiefnemers bij sommige vragen een toelichting. Deze extra informatie staat in een grijs tekstblok. Als overheid kunt u zelf toelichtingen maken bij uw toepasbare regels. Dit kan binnen de Vergunningcheck, het onderdeel Aanvragen en Maatregelen op maat. Een toelichting kunt u toevoegen aan een vraag, antwoordoptie, bijlage of conclusie.
Toelichtingen maken en aanleveren
Toelichtingen zijn onderdeel van de toepasbare regels die u maakt. U maakt de toelichtingen samen met de vragen in uw regelbeheersoftware. Vanuit de software kunt u de toepasbare regels aanleveren bij het Omgevingsloket. Het gebruik van toelichtingen is beschreven in de Standaard toepasbare regels (STTR).
Een toelichting maken bij vragen, antwoordopties en bijlagen
Toelichting onder informatie-icoon (i)
Een toelichting bij vragen en antwoordopties plaatst het Omgevingsloket standaard onder het informatie-icoon (i). De initiatiefnemer kan deze toelichting zelf openen en sluiten. Bij gevraagde bijlagen in het onderdeel Aanvragen verschijnt de toelichting altijd direct in beeld in plaats van onder het informatie-icoon (i). Dit kunt u niet anders instellen.

Toelichting direct in beeld tonen
Bij vragen en antwoordopties kunt u de toelichting het kenmerk ‘belangrijk’ geven. De toelichting is dan direct zichtbaar. De initiatiefnemer kan de toelichting dan niet sluiten. Gebruik deze optie alleen als het echt nodig is. Veel toelichtingen in beeld worden minder vaak gelezen.

Korte en/of lange toelichting
U kunt een korte toelichting, lange toelichting of combinatie gebruiken.
- Een korte toelichting bestaat uit maximaal 2.048 tekens (inclusief speciale karakters voor de opmaak).
- Een lange toelichting heeft geen maximaal aantal tekens.
- Als u een korte en lange toelichting combineert, verschijnt onder de korte toelichting die direct in beeld staat de lange toelichting onder een ‘Lees meer’-knop.
Probeer toelichtingen zo kort en duidelijk mogelijk te houden. Wilt u meer achtergrondinformatie geven? Gebruik dan een combinatie van de korte en lange toelichting (met de ‘Lees meer’-knop).


Opties voor het maken van een toelichting bij de conclusie van de Vergunningcheck
Toelichting bij conclusie in het uitklapvenster
Bij de conclusie van de Vergunningcheck kunt u ook een toelichting geven. Deze laat het Omgevingsloket zien in het uitklapvenster. In dit tekstblok heeft een toelichting van maximaal 2.048 tekens. U kunt ook een hyperlink toevoegen aan de toelichting, maar geen (media)bestand. Voor de conclusie ‘Niet van toepassing’ kunt u geen toelichting maken.

Specifieke toelichting bij conclusie
U kunt bij de conclusie ook een specifieke toelichting maken. De toelichting is dan afhankelijk van de vragen die initiatiefnemers beantwoorden. Leidt een vraag over een monumentale boom bijvoorbeeld tot de conclusie vergunningplicht? Dan kunt u een specifieke toelichting maken voor de conclusie, bijvoorbeeld dat de initiatiefnemer bij een monumentale boom eerst contact opneemt met uw organisatie.
Toelichting opmaken
Toelichting opmaken met Markdown
De tekst van een toelichting kunt u opmaken. U kunt een tekst bijvoorbeeld dikgedrukt of schuingedrukt maken. Dit doet u binnen uw regelbeheersoftware met de opmaaktaal Markdown. Deze eenvoudige opmaaktaal werkt op basis van platte tekst.
DSO ondersteunt niet alle Markdown-opmaak
Het DSO ondersteunt niet alle opmaakmogelijkheden van Markdown. De toelichtingen moeten op verschillende plaatsen goed en toegankelijk worden weergegeven. Zoals in het Omgevingsloket, de andere onderdelen van het DSO en in pdf-documenten Door de opmaak zo eenvoudig mogelijk te houden, voorkomen we technische problemen en kunnen we een goede opmaak garanderen.
Validatie op toegestane Markdown na inwerkingtreding
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt op de toegestane Markdown gevalideerd. Vanaf dan accepteert het DSO alleen nog toepasbare regels met toelichtingen die voldoen.
Hieronder ziet u welke opmaak u kunt gebruiken en welke opmaak dan niet meer is toegestaan.
Geaccepteerde opmaak
U kunt gebruikmaken van de volgende Markdown-opmaak:
- vetgedrukt (**bold text**)
- cursief (*italicized text*)
- genummerde lijst (1. item)
- lijst met opsommingstekens (- item)
- links ([title](https://www.example.com))
Toelichtingen bij vragen, antwoordopties en bijlagen kunnen ook afbeeldingen of video bevatten:
- afbeeldingen ()
- video (Voor video ondersteunt het DSO: @[youtube](dQw4w9WgXcQ) of @[vimeo](19706846))
Meer over het gebruik van afbeeldingen en video's leest u op de pagina Afbeeldingen en video's gebruiken bij toepasbare regels.
Niet-geaccepteerde opmaak
De volgende Markdown-opmaak ondersteunt het DSO niet:
- koptekst (# H1 / == / --)
- quote (> blockquote)
- code (`code`)
- horizontale lijn (*** / --- / ___)
- tabel (| Syntax | Description |)
- ‘Fenced Code Block’ (```{ }```)
- voetnoot ([^1])
- koptekst ID ({#custom-id})
- afvink lijst (- [ ])
- emoji (:joy:)
- highlight (==very important words==)
- definitie lijst (term: definition)
- doorhalen (~~The world is flat.~~)
- subscript (H~2~O)
- superscript (X^2^)
Op termijn zal ook op code-blocks worden gevalideerd via hun inspringing (4 spaties of 1 tab). Deze extra validatie zal op een later moment worden aangekondigd.
Tips bij toelichtingen
- Gebruik een hyperlink die niet verandert (om verouderde links te voorkomen).
- Omschrijf in de link naar welke pagina een initiatiefnemer gaat. Dus niet 'klik hier voor meer informatie', maar bijvoorbeeld 'Meer informatie vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving'. En beschrijf in de toelichting wat ze daar kunnen zoeken.
- Besef dat mensen lange teksten niet goed lezen. Houd dus de toelichting kort, bondig en duidelijk. Gebruik hiervoor ook de schrijfwijzer.
- Gebruik bij afbeeldingen en video's betrouwbare bronnen.
Toelichtingen in het Omgevingsloket die u niet kunt aanpassen
Het Omgevingsloket bevat toelichtende teksten die voor elke initiatiefnemer hetzelfde zijn. Deze kunt u niet aanpassen met van toepasbare regels. In stap 4. Resultaat van de Vergunningscheck verschijnt bijvoorbeeld de volgende tekst als een organisatie geen toepasbare regels heeft toegevoegd:

Ook de toelichtende tekst over het Omgevingsoverleg bij het onderdeel Aanvragen kunt u niet aanpassen. Deze verschijnt in stap 7. Verzoeken indienen:
