Vaste waarde en vaste waarde onder voorbehoud gebruiken bij toepasbare regels Vergunningcheck
Als overheid maakt u toepasbare regels voor onder andere de Vergunningcheck. Hierbij kunt u de opties 'vaste waarde' en 'vaste waarde onder voorbehoud' gebruiken. Met een vaste waarde geven uw toepasbare regels een compleet beeld van al uw juridische regels, maar kiest u zelf welke vragen u toont aan de initiatiefnemer. Met een vaste waarde onder voorbehoud gebruikt u in de conclusie een toelichtende tekst. Hierin legt u uit onder welk voorbehoud een initiatiefnemer de werkzaamheid kan uitvoeren.
Vaste waarde gebruiken
Heeft u een vraag in de Vergunningcheck die moeilijk te beantwoorden is voor initiatiefnemers? Of die in de meeste gevallen overbodig is? Dan kunt u binnen uw toepasbare regels een vaste waarde gebruiken.
Hiermee kunt u een vraag in de Vergunningcheck op de achtergrond laten beantwoorden met een waarde die u zelf kiest. Voor initiatiefnemers is deze vraag dan niet te zien in het Omgevingsloket. Zo kunt u wel alle juridische regels verwerken in uw toepasbare regels, maar kiest u zelf welke vragen u toont aan de initiatiefnemer.
U gebruikt de vaste waarde bijvoorbeeld als u in beheerafspraken hebt afgesproken om al uw juridische regels te vertalen naar toepasbare regels. Of als dit een vereiste is binnen uw software omdat er een koppeling is tussen uw regelbeheersoftware en plansoftware.
Voorbeeld vaste waarde
Het Rijk gebruikt een vaste waarde bij de check voor de bestuursdwang bij de sloopactiviteit.
In artikel 1.26 uit het Besluit bouwwerken leefomgeving staan een aantal uitzonderingen waarvoor geen sloopmelding nodig is:
Artikel 1.26. Sloopmelding
- Het is verboden om zonder of in afwijking van een sloopmelding te slopen indien daarbij asbest wordt verwijderd of de hoeveelheid sloopafval naar redelijke inschatting meer zal bedragen dan 10 m3.
…
- Het eerste lid is niet van toepassing op:
- het slopen van een seizoensgebonden bouwwerk, en
- het slopen ingevolge een besluit op grond van artikel 13 van de wet dan wel een besluit tot toepassing van bestuursdwang of oplegging van een last onder dwangsom.
Op basis van deze bestuursdwang (lid 3b) moet een initiatiefnemer soms een bouwwerk slopen. Deze juridische regel kan het Rijk vertalen in de volgende vraag voor de Vergunningcheck: ‘Sloopt u het bouwwerk in opdracht van de gemeente?’.
Maar het is onwaarschijnlijk dat de initiatiefnemer in deze situatie de Vergunningcheck doet. De vraag is daarom overbodig en voor de meeste initiatiefnemers niet relevant. Met een vaste waarde heeft het Rijk deze juridische regel wel vastgelegd in de toepasbare regel, maar tonen ze de vraag niet in de Vergunningcheck.
Vaste waarde onder voorbehoud gebruiken
De vaste waarde onder voorbehoud gebruikt u op dezelfde manier als de vaste waarde: bijvoorbeeld als een vraag moeilijk te beantwoorden is of alleen relevant is voor een deel van de initiatiefnemers. Maar met de vaste waarde onder voorbehoud kunt u een toelichting toevoegen in de conclusie. Hierin legt u uit onder welk voorbehoud de initiatiefnemer de werkzaamheid kan uitvoeren.
Met deze optie verwerkt u ook alle juridische regels in uw toepasbare regels, maar toont u de vraag niet in de Vergunningcheck.
Meer over het tonen van een voorbehoud in het Omgevingsloket leest u op de pagina Conclusies gebruiken bij Toepasbare regels voor de Vergunningcheck.
Voorbeeld vaste waarde onder voorbehoud
In de Vergunningcheck ziet u voor de activiteit ‘Gebruik van bouwwerken’ een voorbeeld van een voorbehoud bij de conclusie Toestemmingsvrij. In dit voorbeeld geldt in sommige gevallen toch een meldingsplicht.
Initiatiefnemers zien dan de volgende tekst: 'Controleer: <Naam van de werkzaamheid>'. Daaronder zien ze per activiteit uw voorbehoud met een waarschuwingsicoon (!) en de titel '<Naam van de activiteit>'.
Gebruikt u naast een voorbehoud ook een toelichting? Dan staat uw toelichting onder het voorbehoud met de titel 'Toelichting'.
Standaard staat er in de toelichtende tekst een waarschuwingsicoon (!) om extra aandacht te vragen voor het voorbehoud. Afhankelijk van het type conclusie waar u het voorbehoud in opneemt, toont het Omgevingsloket deze tekst op verschillende plaatsen in de actielijst van de Vergunningcheck.