Vraaggroepen in toepasbare regels gebruiken
Als overheid gebruikt u bij het maken van toepasbare regels vragengroepen. Vragengroepen zijn de tussenkopjes in het Omgevingsloket waarin vragen over een bepaald onderwerp bij elkaar staan. Houd rekening met de naamgeving, het aantal en volgorde van de vragengroepen. Dit draagt bij aan duidelijke en begrijpelijke toepasbare regels.
De vragengroepen
Vragengroepen zijn de tussenkopjes in het Omgevingsloket waarin vragen over een bepaald onderwerp op een logische manier bij elkaar staan. U kunt ze gebruiken in alle onderdelen binnen het Omgevingsloket. Het onderdeel Aanvragen kent bij de stap Documenten ook tussenkopjes, hierbij gaat het niet om een vragengroep maar om titels van de gevraagde documenten. Let hierbij ook op de naam en opmaak. In de specificaties van de Standaard toepasbare regels (STTR) en in het toepasbaar regelbestand vindt u vragengroepen terug als 'regelgroepen'.
Naam en opmaak van vragengroepen
Geef elke vragengroep een betekenisvolle naam. Bijvoorbeeld een samenvatting van de vragen die erin staan. De vragengroep is zelf geen vraag, dus vermijd namen met een vraagteken. Dit kan verwarrend zijn voor de initiatiefnemer. Gebruik verder geen vreemde tekens of symbolen in de naam. Begin de naam van de vragengroep met een hoofdletter, zodat dit gelijk is voor alle overheden. Voeg ook geen onnodige informatie toe zoals de naam van uw organisatie.
Tips bij het maken van vragengroepen
Houd rekening met de volgende punten om het overzichtelijk te houden:
- Beperk het aantal vragen per vragengroep tot ongeveer 6 vragen.
Dit zorgt voor beter overzicht en maakt het makkelijker om vragen per thema te clusteren. - Bundel vragen over hetzelfde onderwerp. Dit is logischer voor de initiatiefnemer.
- Plaats sturende vragen in een aparte vraaggroep. Bij het beantwoorden van deze vragen kunnen andere vragen(groepen) wegvallen. Als alle vragen binnen een vragengroep wegvallen, is de gehele vragengroep niet meer zichtbaar.
- Let op de volgorde of prioritering van vragengroepen. Geef vraaggroepen met lastige vragen over minder voorkomende situaties een lagere prioriteit. Start in de Vergunningcheck ook met vragengroepen die vragen over het toepassingsbereik bevatten. Om zo eerst te bepalen of de activiteit wel van toepassing is. De werking van prioritering in het Omgevingsloket is hieronder verder uitgelegd.
- Controleer altijd in het Omgevingsloket zelf (zoals op de pre-productieomgeving) of de naam juist is weergegeven.
Prioritering in vragengroepen
De volgorde van vragengroepen kunt u beïnvloeden door het toekennen van een prioriteit. Standaard toont het Omgevingsloket in Maatregelen op maat en de Vergunningcheck de vragengroepen eerst op volgorde van bestuurslaag: rijk, provincie, gemeente, waterschap. Met prioritering in vragengroepen kunt u binnen uw eigen bestuurslaag de vragen in de gewenste volgorde zetten.
Voor het onderdeel Aanvragen kunt u de prioriteit binnen 1 formulier toevoegen. Bij Maatregelen op maat en de Vergunningcheck kunnen vragengroepen vanuit verschillende activiteiten samenkomen, omdat een werkzaamheid dan aan meerdere activiteiten is gekoppeld. Houd hier rekening mee bij de prioritering.
Prioritering en meerdere activiteiten gekoppeld aan een werkzaamheid
Is aan een werkzaamheid 1 activiteit gekoppeld, dan kunt u de volgorde van de vragengroepen binnen deze activiteit doorvoeren. Als aan een werkzaamheid meerdere activiteiten gekoppeld zijn, met meerdere vragengroepen, is het van belang om hier rekening mee te houden. Gebruikt u bij de ene activiteit voor 2 vragengroepen de prioriteit 1-2, en in de andere activiteit ook de prioriteit 1-2, dan is de volgorde van de vragengroepen in het Omgevingsloket: 1-1, 2-2. Als dit niet logisch is voor de initiatiefnemer, prioriteer dan bij de ene activiteit de twee vragengroepen 1-2, en bij de andere activiteit 3-4. Controleer altijd goed in het Omgevingsloket of de vragengroepen voor de initiatiefnemer een logische volgorde krijgen.
Meer informatie:
Via de DSO community is een Wiki pagina over Vragengroepen gemaakt. Nog geen account? Bekijk hiervoor de informatie over de DSO community.