Werkzaamheden en activiteiten combineren: een werkzaamheid voor lozingsactiviteiten kiezen
Als waterschap maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Hiervoor koppelt u werkzaamheden aan uw activiteiten. U kunt voor uw lozingsactiviteiten niet kiezen voor een algemene werkzaamheid 'Afvalwater lozen'. In plaats daarvan kiest u de werkzaamheid waarbij het lozen ontstaat.
Geen algemene werkzaamheid voor afvalwater lozen
Er is geen algemene werkzaamheid voor afvalwater lozen. Hier is bewust voor gekozen om te voorkomen dat aan 1 werkzaamheid tientallen activiteiten met Vergunningchecks zijn gekoppeld. De initiatiefnemer moet dan veel, dubbele of vergelijkbare vragen van verschillende overheden beantwoorden omdat het dan kan gaan om lozingen op het riool, in de bodem of in het oppervlaktewater.
Werkzaamheden kiezen voor lozingsactiviteiten
In plaats van een algemene werkzaamheid kiest u als waterschap een werkzaamheid waarbij het lozen kan ontstaan. De werkzaamheid waar een initiatiefnemer mee start is dan veel concreter. Er zijn daarom minder koppelingen met activiteiten nodig. Het Rijk heeft dit voor haar regels ook gedaan.
Rijksregels voor lozen en werkzaamheden
Lozingen die plaatsvinden bij bedrijfsactiviteiten zijn in hoofdstuk 3 en 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) gekoppeld aan de regels voor de milieubelastende activiteiten. In de Vergunningcheck zijn deze lozingsactiviteiten door het Rijk gekoppeld aan dezelfde werkzaamheden als de milieubelastende activiteiten. Dus aan de werkzaamheid waar het lozen kan ontstaan. De activiteit 'Afvalwater, afkomstig van het opslaan van kuilvoer of vaste bijvoedermiddelen, lozen op een oppervlaktewaterlichaam' is bijvoorbeeld gekoppeld aan de werkzaamheid 'Kuilvoer of bijvoedermiddelen opslaan'. Initiatiefnemers die afvalwater willen lozen, beantwoorden dus zo vragen over de milieubelastende activiteiten en het lozen.
Wel werkzaamheden voor aantal concrete lozingen
Voor een aantal heel concrete lozingen is wel gekozen om een werkzaamheid te maken:
- Koelwater lozen
- Water uit gootsteen, douche of toilet lozen
- Regenwater lozen
- Rioolwater lozen vanuit een overstort
Werkzaamheden koppelen aan de vangnetvergunningplicht
Waterschappen hebben in hun waterschapsverordening vaak een zogenaamde vangnetvergunningplicht opgenomen voor lozingen in het oppervlaktewater. Hiermee zijn lozingen in het oppervlaktewater bij nieuwe activiteiten, die nog niet zijn gereguleerd in de verordening, vergunningplichtig gemaakt. Dit kunt u ook gebruiken voor toezicht en handhaving bij ongewenste lozingen.
De werkzaamheid waar u de toepasbare regels aan koppelt voor deze vergunningplicht, hangt af van waar u deze vergunningplicht als conclusie terug wil zien. Bijvoorbeeld het lozen van afgekoeld water dat vrijkomt bij het onttrekken van warmte aan oppervlaktewater (thermische energie uit oppervlaktewater): als hier geen regels over zijn opgenomen in uw waterschapsverordening, dan kan dit vallen onder de vangnetvergunningplicht. U koppelt dan de Vergunningcheck voor de activiteit 'Andere lozingen' aan de werkzaamheid 'Warmte onttrekken aan oppervlaktewater'. Bekijk hiervoor afdeling 2.19 'Andere lozingen' in de bruidsschat waterschapsverordening. Deze kunt u downloaden via de pagina Bruidsschat waterschapsverordening.
Deze vragen stelt u in de Vergunningcheck
Nu de lozingsactiviteit is gekoppeld aan de werkzaamheid waar het lozen ontstaat, moet u in de Vergunningcheck wel vragen stellen die bepalen of er sprake is van een lozing, en waar die lozing naartoe gaat. Bijvoorbeeld afvalwater dat afkomstig is uit de voedingsmiddelenindustrie. Daar is de activiteit 'Afvalwater, afkomstig van voedingsmiddelenindustrie (IPPC-installatie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)), lozen op een oppervlaktewaterlichaam' gekoppeld aan de werkzaamheid 'Bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie'.
In de eerste vraag moet de initiatiefnemer aangeven of het lozen van afvalwater afkomstig is van de voedingsmiddelenindustrie. Als dat het geval is, dan moet de initiatiefnemer aangeven of sprake is van lozen op oppervlaktewater.
Voorbeelden van lozingsactiviteiten en werkzaamheden
Hieronder ziet u voorbeelden van lozingsactiviteiten en de werkzaamheden waarbij het lozen kan ontstaan.
Activiteit | Werkzaamheid |
---|---|
Afvalwater, afkomstig van het opslaan van kuilvoer of vaste bijvoedermiddelen, lozen op een oppervlaktewaterlichaam | Kuilvoer of bijvoedermiddelen opslaan |
Stoffen, afkomstig van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen in de openlucht, lozen op een oppervlaktewaterlichaam | Meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen of biociden aanmaken en gebruiken |
Stoffen die vrijkomen bij ontgravingen, bagger- of andere werkzaamheden | Graven in bodem of waterbodem |
Afvalwater, afkomstig van een calamiteitenoefening, lozen op een oppervlaktewaterlichaam | Calamiteitenoefening houden |
Lozen van grondwater afkomstig van bronbemaling | Grondwater onttrekken |
Lozen van grondwater afkomstig van bodemsanering | Sanering of grondwatersanering uitvoeren |
Lozen van grondwater afkomstig van drainage | Grond ontwateren |
Meer informatie
- Werkzaamheden en activiteiten combineren bij toepasbare regels.
- U kunt de beschikbare werkzaamheden en trefwoorden bekijken via het overzicht Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix).
- De vastgestelde en beschikbare werkzaamheden kunt u ook opvragen via de service Werkzaamheden beheren of bekijken in de Stelselcatalogus Omgevingswet.
IPPC-installatie
Installatie als bedoeld in artikel 3, onder 3, van de Richtlijn industriële emissies (Rie), voor zover daarin een activiteit als bedoeld in bijlage I bij die richtlijn wordt verricht. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
IPPC-installaties zijn de grotere industriële bedrijven die vallen onder hoofdstuk 2 van de Richtlijn industriële emissies en veehouderijen (Rie). Deze richtlijn geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie. IPPC staat voor integrated pollution prevention and control, ofwel geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging.