Activiteiten instellen voor toepasbare regels: toepasbaar maken
Als overheid levert u uw toepasbare regels aan bij de Registratie toepasbare regels (RTR). Hiervoor moet u de activiteit instellen: u voegt hiermee extra kenmerken toe voor toepasbare regels. Dit heet de activiteit toepasbaar maken.
Op deze pagina
- Activiteiten toepasbaar maken: informatie toevoegen aan activiteiten
- 1. Regelbeheerobject toevoegen
- 2. Werkzaamheden toevoegen
- 3. Parameters instellen
Activiteiten toepasbaar maken: informatie toevoegen aan activiteiten
Activiteiten en toepasbare regels
Als overheid levert u uw toepasbare regels aan bij de Registratie toepasbare regels (RTR), 1het centrale register voor toepasbare regels. Dit is een van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Voordat u toepasbare regels kunt aanleveren, moeten de activiteit en locatie aanwezig zijn in de RTR. Dit gebeurt na publicatie van uw omgevingsdocument, zoals uw omgevingsplan of verordening. Hierin annoteert u de activiteiten en locaties. Na publicatie komen activiteiten en locatie ook in de RTR.
Meer hierover leest u op de pagina’s Toepasbare regels aanleveren voor het Omgevingsloket en Omgevingsdocumenten annoteren voor toepasbare regels: activiteiten en locaties beschikbaar maken.
Activiteiten toepasbaar maken
Als de activiteit en locaties beschikbaar zijn in de RTR, dan kunt u de activiteit van uw toepasbare regels toepasbaar maken. U voegt dan de volgende kenmerken toe aan de activiteit:
- regelbeheerobjecten
- werkzaamheden
- parameters
Het toepasbaar maken van activiteiten doet u in uw regelbeheersoftware.
1. Regelbeheerobject toevoegen
Met het regelbeheerobject geeft u aan voor welk onderdeel van het Omgevingsloket u toepasbare regels wilt toevoegen.
Er zijn 3 typen regelbeheerobjecten:
- Conclusie: hieraan koppelt u uw toepasbare regels voor de Vergunningcheck.
- Maatregelen: hieraan koppelt u uw toepasbare regels voor het onderdeel Maatregelen op maat.
- Indieningsvereisten: hieraan koppelt u uw toepasbare regels voor uw indieningsvereisten. Deze toepasbare regels zien initiatiefnemers bij het onderdeel Aanvragen. Van dit type regelbeheerobject zijn er meerdere soorten:
- Indieningsvereisten Melding
- Indieningsvereisten Aanvraag vergunning
- Indieningsvereisten Informatie
- Informatie ongewoon voorval
- Aanvraag maatwerkvoorschrift
- Melding gelijkwaardige maatregel
- Aanvraag toestemming gelijkwaardige maatregel
U kunt meerdere regelbeheerobjecten toevoegen aan een activiteit. Bijvoorbeeld als u een meldplicht en een informatieplicht heeft. En ook toepasbare regels maakt voor de Vergunningcheck en Maatregelen op maat. U voegt dan 4 regelbeheerobjecten toe. Dat ziet u in het onderstaande voorbeeld.
Voorbeeld regelbeheerobjecten
Aan de activiteit 'Lagen aanbrengen op metaal' heeft het Rijk 4 regelbeheerobjecten gekoppeld:
- Maatregelen
- Conclusie
- Indieningsvereisten Melding
- Indieningsvereisten Informatie
Dit ziet u ook in de RTR.

2. Werkzaamheden toevoegen
Met werkzaamheden zorgt u ervoor dat initiatiefnemers de juiste vragen vinden in de Vergunningcheck en bij Maatregelen op maat. De juridische activiteit 'Bouwen bijbehorend bouwwerk' is bijvoorbeeld te vinden via de werkzaamheid 'Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen'.
U bepaalt zelf welke werkzaamheden u koppelt aan uw activiteit. De werkzaamheden worden centraal beheerd en vastgesteld door een vertegenwoordiging van de koepels (VNG, UvW, IPO en het Rijk). Meer over werkzaamheden leest u op de pagina Werkzaamheden in het Omgevingsloket.
U kunt de beschikbare werkzaamheden en trefwoorden opzoeken op de volgende manieren:
- via de service Werkzaamheden opvragen (verwijst naar een andere website)
- via het overzicht Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix).
- in de Stelselcatalogus Omgevingswet (verwijst naar een andere website).
3. Parameters instellen
Het Omgevingsloket gebruikt een aantal parameters om het bevoegd gezag te bepalen. Dit is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het beoordelen en behandelen van het verzoek. Een verzoek is bijvoorbeeld een vergunningaanvraag of een melding.
Het Omgevingsloket heeft al een aantal standaardinstellingen om een verzoek naar het juiste bevoegd gezag te sturen. Overheden kunnen zelf ook een aantal parameters instellen. Een aantal parameters zijn alleen relevant voor het Rijk en provincies:
- Bevoegd gezag (alleen voor Rijk en provincies)
- Typering
- Toonbaar
- Magneet (alleen voor Rijk en provincies)
Bevoegd gezag (afwijkend): alleen voor Rijk en provincies
Met de parameter 'Bevoegd gezag' stelt u een afwijkend bevoegd gezag in. U gebruikt deze parameter alleen als u niet zelf het bevoegd gezag bent voor de regels van een activiteit. Dus alleen als er een andere overheid verantwoordelijk is voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van uw regels.
Dit is alleen van toepassing bij de regels van het Rijk en provincies. Als gemeente en waterschap gebruikt u deze parameter niet.
Vult u als gemeente of waterschap deze parameter als gemeente of waterschap toch in? Dan kan dit problemen geven bij het samenstellen van verzoeken, zoals vergunningaanvragen en meldingen. Het Omgevingsloket kan dan niet altijd het juiste bevoegd gezag afleiden.
Typering: Water, Milieubelastende of Overige
Met de parameter 'Typering' stelt u het soort activiteit in. Er zijn 3 typen activiteiten:
- Water (alleen voor Rijk, provincie en waterschap)
- Milieubelastende (alleen voor Rijk)
- Overige (alleen voor Rijk, provincie en gemeente)
De standaardinstelling voor de typering van activiteiten is ‘Overige’.
Het type 'Water' gebruiken het Rijk, de provincies en waterschappen voor wateractiviteiten. Het Omgevingsloket splitst een aanvraag met water- en niet-wateractiviteiten in 2 aparte verzoeken: een verzoek met wateractiviteiten en een verzoek met de niet-wateractiviteiten. In de meeste gevallen gaat het waterverzoek naar een waterschap en het niet-waterverzoek naar een gemeente.
De typering ‘Milieubelastende’ gebruikt alleen het Rijk. Dit zijn de rijksactiviteiten die in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) zijn aangewezen als milieubelastende activiteit.
In de RTR kunt u de typering van de activiteit bekijken. Ziet u geen typering? Dan is de standaardinstelling 'Overige' gebruikt.
Toonbaar
De parameter 'Toonbaar' regelt welke activiteit initiatiefnemers in het Omgevingsloket zien. Standaard is een activiteit met een regelbeheerobject een toonbare activiteit. Bij activiteiten met een of meerdere sub-activiteiten, kunt u instellen dat het Omgevingsloket juist de bovenliggende activiteit toont.
Een toonbare activiteit is te zien op de volgende plek in het Omgevingsloket:
- Bij het resultaat van de Vergunningcheck.
- Bij het kiezen van activiteiten in het onderdeel Aanvragen.
- Bij de uitkomst van Maatregelen op maat.
Magneet: alleen voor Rijk en provincies
De parameter 'Magneet' kunt u gebruiken voor magneetactiviteiten Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De meeste activiteiten zijn geen magneet-activiteiten. Alleen het Rijk en provincies gebruiken deze instelling in sommige gevallen. De standaardinstelling van deze typering is daarom 'niet waar'.
Meer informatie
- Meer over het toepasbaar maken van activiteiten leest u in het document 'Toepasbare activiteiten en locaties in relatie tot toepasbare regels'. Dit document vindt u op de overzichtspagina Toepasbare regels maken en aanleveren.
- Meer over het opsplitsen van verzoeken leest u op de pagina Aanvraag indienen in het Omgevingsloket: opsplitsen in verzoeken en bevoegd gezag bepalen.
Magneetactiviteit
Een magneetactiviteit is een activiteit die ervoor zorgt dat er bij een meervoudige aanvraag (dat is een aanvraag voor een omgevingsvergunning met diverse activiteiten) altijd sprake is van 1 bevoegd gezag. Die activiteit is zo belangrijk dat zij alle andere activiteiten als het ware naar zich toetrekt.
In afdeling 4.1 van het Omgevingsbesluit staat per bestuursorgaan aangegeven wanneer het bevoegd gezag is. De gevallen waarin er magneetactiviteiten zijn, kunt u herkennen aan het feit dat 'magneetactiviteiten' in de titel van het artikel staat. De precieze aanwijzing van de magneetactiviteiten vindt u in het tweede lid van een dergelijk artikel. Hoe dit in praktijk uitpakt, vindt u op de pagina Bepalen bevoegd gezag omgevingsvergunning.