Zaaktypecatalogus (ZTC) en producten- en dienstencatalogus (PDC) voor de Omgevingswet
Voor de uitvoering van de Omgevingswet zijn zaaktypen, producten en diensten ontwikkeld. Deze zijn vastgelegd in een zaaktypecatalogus (ZTC) en een producten- en dienstencatalogus (PDC). U kunt de ZTC en de PDC beide vinden op het samenwerkingsplatform Pleio, in de groep ‘Omgevingswet - ZTC en PDC’.
Zaaktypen voor de Omgevingswet
Overheden en hun ketenpartners kunnen de ZTC gebruiken als ze de Omgevingswet uitvoeren. De zaaktypen in de ZTC beschrijven de processen voor de uitvoering van de Omgevingswet.
Er zijn nu 15 zaaktypen uitgewerkt voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Voorbeelden zijn ‘Melding activiteit behandelen’ en ‘Advies verstrekken’. U kunt de zaaktypen gebruiken in uw zaak- of vergunningensysteem als u zaak- of procesgericht werkt. Dat helpt om de Omgevingswetprocessen eenduidig, verantwoord en inzichtelijk uit te voeren. En om uw processen goed vast te leggen.
Producten en diensten voor de Omgevingswet
Als overheid levert u aan burgers en bedrijven producten en diensten, zoals vergunningen. Om dit mogelijk te maken werkt u samen met andere overheden en ketenpartners bij de uitvoering van de Omgevingswet.
De PDC Omgevingswet beschrijft de producten en diensten die u aan elkaar levert, zoals een ‘Advies bodem’, een ‘Advies bouwen’ of een ‘Advies externe veiligheid’. De beschrijving van deze producten en diensten geeft duidelijkheid over wat organisaties van elkaar verwachten. Dat is een randvoorwaarde om snel te kunnen handelen binnen de beperkte termijnen voor bijvoorbeeld een vergunningverlening.
Verbetering en doorontwikkeling van de ZTC en PDC
U kunt de zaaktypen, producten en diensten vinden in de Pleio-groep ‘Omgevingswet - ZTC en PDC’. De ZTC en PDC worden onderhouden door vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, rijkspartijen, leveranciers en andere geïnteresseerden, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Iedere geïnteresseerde kan meedoen door op Pleio bijvoorbeeld wijzigingen voor te stellen. Daarover kunnen deelnemers met elkaar in gesprek gaan.