Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Overzicht van nieuwsberichten van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) over de Omgevingswet en de leefomgeving.
De maandelijkse nieuwsbrief IPLO Nieuws bevat artikelen over toevoegingen aan de website, interviews, antwoorden op vragen en andere informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet. Als u zich abonneert op IPLO Nieuws, dan ontvangt u deze per e-mail.
Vanaf 1 april 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verbetert onder andere vragen en voegt aansluitpunten toe voor gemeenten.
Het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden organiseert ook dit jaar verschillende soorten kennisnetwerkbijeenkomsten. De eerste datum kunt u alvast noteren.
Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu stuurt de Tweede Kamer de Handreiking 'Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS'. Hij gaat in op de focus en de bredere context van de handreiking.
Alle emissiegegevens van middelgrote stookinstallaties zijn vanaf dit jaar online te vinden op een nieuw portaal.
Voor het starten van een milieubelastende activiteit, moet u in veel gevallen de locatiegrenzen van die activiteit doorgeven. Als het om meerdere activiteiten op 1 locatie gaat, is 1 keer de begrenzing doorgeven voldoende.
De eerste versie van de vernieuwde BREF Surface Treatment of Metals and Plastics (STM) is nu beschikbaar voor reactie. Het document beschrijft Europese richtlijnen voor de oppervlaktebehandeling van metalen en kunststof.
De website van het programma Aan de slag met de Omgevingswet gaat op 1 juli 2025 uit de lucht. Een deel van de informatie wordt de komende tijd verplaatst naar de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Een paar keer per jaar organiseert de afdeling Circulaire Economie van Rijkswaterstaat de training 'Voorkom bijplaatsing'. Reportage over deze training om verrommeling rond afvalcontainers tegen te gaan.
Het Omgevingsloket bestaat 1 jaar. Het is dé centrale plek voor vergunningaanvragen, meldingen en informatie binnen de Omgevingswet. De stand van zaken.
Waar lopen mensen tegenaan in het Omgevingsloket? En hoe wordt het loket verder verbeterd? Voor een antwoord op die vragen wordt achter de schermen continu gebruikersonderzoek uitgevoerd. Dat biedt waardevolle inzichten. Voortaan houden we u daarvan op de hoogte.
Uit onderzoek naar verduurzaming van werktuigen blijkt dat veel bedrijven hun mobiele werktuigen elektrificeren.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Beleidslijn grote rivieren gewijzigd. Hierdoor verandert het afwegingskader voor ruimtelijke ontwikkelingen in het rivierbed van de grote rivieren.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem 2026 is op 31 januari 2025 in consultatie gegaan. In dit ontwerp Verzamelbesluit zitten wijzigingen voor het onderwerp bodem in een aantal besluiten, waaronder het Besluit activiteiten leefomgeving. U kunt tot en met 2 maart 2025 reageren op de consultatie.
Vanaf 1 februari 2025 verandert een aantal milieuformulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verwerkt een wetswijziging voor Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en de opslag van verpakt vuurwerk.
Dit jaar is de Schakeldag van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) op donderdag 26 juni 2025. Locatie is het Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. Reserveer de datum vast in uw agenda
Op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staan enkele voorbeelden van hoe gemeenten omgaan met de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
De website bodemrichtlijn.nl is toe aan vernieuwing. Hiervoor is de input van de gebruikers van belang. U kunt uw mening geven via een korte vragenlijst.
Het aantal vragen dat het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ontving over de milieueffectrapportage (mer) steeg het afgelopen jaar duidelijk. Veel veranderingen in regelgeving zorgden bovendien voor veel uitzoekwerk door het mer-team.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van bijlage V van de Omgevingsregeling. Zo komen er 2 emissiearme stalsystemen bij met emissiefactor voor ammoniak. Er is eerst een internetconsultatie.
Het Meldpunt bodemkwaliteit wordt vanaf 3 februari in een nieuw jasje gestoken en kent een aantal verbeteringen voor gebruikers.