Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Overzicht van nieuwsberichten van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) over de Omgevingswet en de leefomgeving.
De maandelijkse nieuwsbrief IPLO Nieuws bevat artikelen over toevoegingen aan de website, interviews, antwoorden op vragen en andere informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet. Als u zich abonneert op IPLO Nieuws, dan ontvangt u deze per e-mail.
Zoeken in de index
Er is een bijgewerkte versie van de handreiking 'De Omgevingswet: de Rijksoverheid doet mee met vergunningverlening, toezicht en handhaving'. Deze vervangt de versie van december 2024 en is bedoeld om medewerkers bij gemeenten, waterschappen en omgevingsdiensten beter te ondersteunen.
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseerde de afgelopen jaren diverse werkplaatsen. Wilt u, nu het programma is gestopt, zelf een werkplaats organiseren? Handvatten en tips kunnen u daarbij helpen.
Eric Nelisse is voor velen een bekende IPLO'er. Hij is als 'liaison' de verbinder tussen het Informatiepunt Leefomgeving en de buitenwereld. Bij diverse gelegenheden – zoals de afgelopen Schakeldag – is hij te herkennen aan z'n inmiddels beroemde groene IPLO-pak.
Geonovum heeft de Annotatierichtlijn voor omgevingsdocumenten gepubliceerd. De Annotatierichtlijn helpt overheden bij de keuzes die ze moeten maken als ze annoteren. De richtlijn is voor iedereen die te maken heeft met het opstellen van omgevingsdocumenten.
Meerdere wijzigingen van de Omgevingswet, het Omgevingsbesluit, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit bouwwerken leefomgeving en de Omgevingsregeling traden op 1 juli in werking.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ontvangt regelmatig vragen over het gebruik van pesticiden. Onlangs verschenen 2 nieuwe handreikingen over dit onderwerp.
'Ik kom voor milieuregels rond stookinstallaties'. 'Ik voor geluidsnormen in het omgevingsplan'. 'Ik wil meer weten over Zeer Zorgwekkende Stoffen.' 'Ik over de regels voor luchtkwaliteit in 2030.' Zoveel bezoekers, zoveel doelen en zoveel vragen op de Schakeldag in 's-Hertogenbosch. Een grote hoeveelheid sessies én experts wisten de meeste vragen te beantwoorden.
Het gebruik van TAM-IMRO stopt per 1 januari 2026 voor wijzigingen in het omgevingsplan. Gemeenten stappen dan volledig over op de STOP/TPOD-standaard. Om iedereen tijdig op weg te helpen, organiseert de VNG in samenwerking met het Netwerk Omgevingsplan eind juni en begin juli 2025 een reeks online regiobijeenkomsten.
Vanaf 1 juli 2025 verandert een aantal formulieren van het Rijk in het Omgevingsloket. Het Rijk verwerkt ieder kwartaal verbeterpunten en wetswijzigingen. Het overzicht met alle veranderingen is nu gepubliceerd.
Dankzij de feedback van gebruikers van de Vergunningcheck zijn de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen verruimd. En wordt bovendien de natuur beter beschermd. Volg op de Schakeldag een sessie over dit onderwerp.
Uw kennis bijspijkeren over het Digitaal Stelsel Omgevingswet? Leren van de ervaringen met het omgevingsplan bij andere gemeenten? Vragen over de BOPA? En hoe zit het met lucht- en bodemkwaliteit onder de Omgevingswet? Krijg alle antwoorden op de Schakeldag. Mis het niet!
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' laten we zien hoe die regels werken in concrete situaties. Deze keer kijken we naar het toelaten van woningen bij bovengrondse hoogspanningsverbindingen.
Over iets meer dan een maand is de Schakeldag van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Schrijf u nu in om deel te nemen.
De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 20 mei de allereerste uitspraak gedaan in een bekrachtigingsprocedure over een onteigeningsbeschikking volgens de Omgevingswet.
Wie zijn de mensen achter het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)? Maak kennis met enkele van deze experts. In deze 3e aflevering: Irma Kerkhof, projectleider van de IPLO Schakeldag.
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? En maakt u gebruik van de website iplo.nl? Dan nodigen we u graag uit voor een gebruikersonderzoek. Wij horen graag wat u van de website vindt.
Gelden de inhoudelijke regels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) ook voor vergunningplichtige milieubelastende activiteiten? Dat is meestal wel het geval. Dat maakt het anders dan onder de oude regelgeving. De richtingaanwijzers van hoofdstuk 3 Bal vermelden de uitzonderingen op deze regel.
Wie zijn de mensen achter het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)? Maak kennis met enkele van deze experts. Ze vertellen over hun werk en passies. In de 2e aflevering: Edwin Voogd, adviseur bij de vakgroepen VTH-AR en Systematiek & Ruimte.
Het digitale magazine MER-Nieuws gaat deze keer volledig over de Omgevingswet. Nu deze wet ruim een jaar van kracht is, maakt men de balans op. Wat is er veranderd in de milieueffectrapportage?
De plannen voor de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het DSO voor het 2e kwartaal van 2025 zijn nu beschikbaar.