Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Overzicht van nieuwsberichten van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) over de Omgevingswet en de leefomgeving.
De maandelijkse nieuwsbrief IPLO Nieuws bevat artikelen over toevoegingen aan de website, interviews, antwoorden op vragen en andere informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet. Als u zich abonneert op IPLO Nieuws, dan ontvangt u deze per e-mail.
Begin deze maand zijn nieuwe veelgestelde vragen en antwoorden over het omgevingsplan gepubliceerd. Deze vragen worden voortdurend aangevuld op basis van binnengekomen vragen.
Kars de Graaf is hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarnaast regeringscommissaris voor de Omgevingswet. Op 28 november is hij een van de sprekers tijdens de Schakel Special in Heerenveen.
De informatie over de energietransitie is onlangs helemaal vernieuwd en aangevuld met extra inhoud. Zo is er nu een pagina waarin beschreven staat hoe de Omgevingswetinstrumenten handvatten bieden bij de energietransitie.
Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat heeft gevolgen voor bepaalde bedrijven.
De informatie over asbest op iplo.nl is, met de hulp van gebruikers, helemaal vernieuwd. De links naar de pagina's blijven intact.
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) vraagt omgevingsdiensten begin volgend jaar hun medewerking bij het opstellen van een EU-rapportage over oplosmiddeleninstallaties.
Verschijnt er nieuwe informatie op iplo.nl of wordt er iets aangepast? Alle inhoudelijke wijzigingen vindt u na publicatie voortaan in een handig overzicht: Nieuw op IPLO.
De Schakel Special in Heerenveen op 28 november is bijna vol. Wilt u nog deelnemen? Meld u dan snel aan.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet IenW bodem en water 2025 is op 7 november 2024 gepubliceerd in het Staatsblad. De wijzigingen treden in werking per 1 januari 2025.
De website infomil.nl stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Hiermee komt een einde aan Kenniscentrum InfoMil. Het beantwoorden van vragen gebeurt al sinds 2021 via het IPLO, door dezelfde adviseurs die dat daarvoor deden onder de InfoMil-vlag.
Milieuzonering, opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, omzetten van de bruidsschatregels over water én houtstook door particulieren. Deze 4 actuele thema's zijn de hoofdonderwerpen van de bijeenkomst van het netwerk Ruimte op 21 november.
In november voert IPLO een kort gebruikersonderzoek uit. Tijdens uw bezoek aan iplo.nl krijgt u dan de mogelijkheid om anoniem een rapportcijfer en aanvullende feedback te geven.
De ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stuurden op 22 oktober samen een brief naar de Tweede Kamer over de visie van dit kabinet op water en bodem voor ruimtelijke plannen.
Het grootste jaarlijkse evenement over geluid, trillingen en luchtkwaliteit (GTL) in de Benelux is dit jaar op dinsdag 12 en woensdag 13 november 2024 in Hilversum.
Onomkeerbare activiteiten zijn activiteiten waarvan de gevolgen niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld het kappen van een boom. Voor omgevingsvergunningen voor onomkeerbare activiteiten geldt een aantal bijzondere procedurele regels. Daarover is er nu een nieuwe pagina.
Jessie Verbeek is klantadviseur bij de helpdesk van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), hét kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet en de regelgeving voor de leefomgeving. Ze geeft een inkijkje in de dagelijkse praktijk. 'Wij zetten ons in om maximaal mee te denken en oplossingen te bieden waar onze klanten verder mee kunnen.'
Heeft een initiatiefnemer vragen over een vergunning of een melding via het Omgevingsloket? Dan kan deze terecht bij gemeente, provincie of waterschap. Maar wie via het contactformulier een vraag stelt over het Omgevingsloket zélf, komt uit bij het Informatiepunt Leefomgeving. Dat zorgt soms voor verwarring. Samen kunnen we zorgen dat elke vraag op de juiste plek gesteld wordt.
Op 24 oktober 2024 startte landelijke voorlichting om Nederlanders bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van houtstook. Centraal staat een weckpotje, dat visualiseert wat er uit de schoorsteen komt bij een avondje stoken. Gemeenten kunnen de video’s, posters en ander beeld ook lokaal inzetten.
Het gebruik van lithiumionbatterijen neemt snel toe in Nederland. Om dit veilig te laten verlopen, is de juiste kennis noodzakelijk. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) organiseert 2 dagen over energieopslagsystemen en de opslag van lithiumionbatterijen.
De nieuwe VNG-handreiking Activiteiten en milieuzonering vervangt de veelgebruikte publicatie Bedrijven en milieuzonering uit 2009.