IPLO Nieuws - mei 2024
IPLO Nieuws - mei 2024
Schrijf u nu in voor de Schakeldag
Over iets minder dan een maand is de Schakeldag 2024, op 27 juni in 's-Hertogenbosch. Zorg dat u er ook bij bent en schrijf u nu in. Bij de inschrijving kunt u meteen kiezen welke sessies u op deze dag wilt volgen.
Lees het artikel Schrijf u nu in voor de Schakeldag
Voorbereiden op de Schakeldag? Volg de webcolleges
Bent u inmiddels voldoende bekend met de beginselen van de Omgevingswet? Of heeft u het gevoel nog iets te missen? Zo ja, bekijk dan een van de korte webcolleges van onze IPLO-experts over de basisprincipes en werkwijzen. Zij praten u in 10 minuten per onderwerp helemaal bij.
Lees het artikel Voorbereiden op de Schakeldag? Volg de webcolleges
Nieuw: IPLO Uitgelicht
Wat viel er afgelopen maand op bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)? Welke vragen en onderwerpen stonden in de belangstelling? En waar vindt u meer informatie over dat onderwerp? IPLO Uitgelicht zet de markante zaken van de afgelopen periode op een rij.
Overgangsrecht voor de Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets
In de wetgeving voorafgaand aan de Omgevingswet golden veel Omgevingsvergunningen Beperkte Milieutoets (OBM's) uitsluitend voor de oprichting of verandering van een activiteit. Dus niet voor het in werking zijn. Onder de Omgevingswet is dat veranderd. Wat betekent dat voor de oude OBM's?
Lees het artikel Overgangsrecht voor de Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets
Animatie over bouwen of verbouwen onder de Wkb
De nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stelt andere eisen aan nieuwe (ver)bouwprojecten. Waar moet u als opdrachtgever rekening mee houden? Een nieuwe, korte animatiefilm legt het uit.
Lees het artikel Animatie over bouwen of verbouwen onder de Wkb
Gezocht: deelnemers gebruikersonderzoek
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? En maakt u gebruik van de website iplo.nl? Dan nodigen we u graag uit voor een gebruikersonderzoek.
Lees het artikel Gezocht: deelnemers gebruikersonderzoek
Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptief bouwen gepubliceerd
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde de Tweede Kamer op 9 april 2024 het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Lees het artikel Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptief bouwen gepubliceerd
Twee jaar respijt voor opslag stuifgevoelige goederen in niet-gesloten ruimte
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een 'gesloten ruimte' de hoofdlijn voor op- en overslag van stuifgevoelige stoffen en activiteiten en het bewerken van metaal, steen, hout, rubber en kunststof. Voor vervallen uitzonderingen en voorwaarden geldt een overgangsrecht van 2 jaar. Dit geeft het bevoegd gezag de tijd om voor lokale situaties te beoordelen of maatwerk nodig is.
Lees het artikel Twee jaar respijt voor opslag stuifgevoelige goederen in niet-gesloten ruimte
Overzichtspagina vergunningvoorschriften milieu is vernieuwd
Welke voorschriften kan het bevoegd gezag verbinden aan een omgevingsvergunning milieu? Al deze voorschriften zijn verzameld op een handige overzichtspagina. Onlangs is deze pagina volledig vernieuwd en verbeterd.
Lees het artikel Overzichtspagina vergunningvoorschriften milieu is vernieuwd
De herziening Richtlijn industriële emissies is aangenomen
Het Europees Parlement en vertegenwoordigers van de lidstaten in de Raad zijn akkoord met de herziening van de Richtlijn industriële emissies (Rie). De herziene richtlijn moet nog gepubliceerd worden in het Europese publicatieblad. Lidstaten hebben na publicatie 22 maanden om de richtlijn te implementeren in nationale wetgeving.
Lees het artikel De herziening Richtlijn industriële emissies is aangenomen
100 dagen Omgevingswet en bodem
De Omgevingswet was in april ruim 100 dagen in werking. Wat zijn de eerste ervaringen met de regels voor bodem onder de nieuwe wet? Over welke onderwerpen zijn de meeste vragen gesteld en wat valt op?
Lees het artikel 100 dagen Omgevingswet en bodem
Hulp bij energie-infrastructuurprojecten in ruimtelijke plannen
Bent u bezig met grote energie-infrastructuurprojecten? Dan kunt u kosteloos gebruikmaken van deskundigen uit een expertpool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Lees het artikel Hulp bij energie-infrastructuurprojecten in ruimtelijke plannen
Keuringsplicht voor stookinstallaties onder de Omgevingswet
Onder de Omgevingswet verandert er technisch gezien niets aan de keuringsplicht voor stookinstallaties. Er heeft wel een verschuiving plaatsgevonden in de wetgeving.
Lees het artikel Keuringsplicht voor stookinstallaties onder de Omgevingswet
Regels en richtlijnen rond batterijen
Het aantal grote batterijen in Nederland neemt in rap tempo toe. Maar hoe veilig zijn al die batterijen? Kunt u rustig gaan slapen als de accu van uw elektrische fiets oplaadt via de thuisbatterij?
Lees het artikel Regels en richtlijnen rond batterijen
Kennisdocument houtstook geactualiseerd
De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) heeft het kennisdocument geactualiseerd dat gaat over het beperken van hinder door rook van houtkachels van particulieren. Het document is weer up-to-date waar het gaat om verwijzingen naar regelgeving die door de invoering van de Omgevingswet gewijzigd is. Ook is – naar aanleiding van reacties – een aantal getallen aangepast in het hoofdstuk over de afvoer van rookgassen.
Lees het artikel STAB kennisdocument houtstook geactualiseerd
Nieuw overzicht beschikbaar: bron in regelgeving bij rijksactiviteiten in Omgevingsloket
Initiatiefnemers kunnen in het Omgevingsloket bij het onderdeel 'Aanvragen voor activiteiten' vergunningen aanvragen, meldingen doen en informatie indienen. Als vergunningverlener kunt u nu de bron van de regelgeving bij de activiteiten opzoeken in een handig overzicht.
Lees het artikel Nieuw overzicht beschikbaar: bron in regelgeving bij rijksactiviteiten in Omgevingsloket
Agenda
De volgende bijeenkomsten vinden binnenkort plaats:
- 3 juni, Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket, online
- 5 en 26 juni, Klikdemo: Regels op de kaart, online
- 6 en 27 juni, Netwerkbijeenkomst Financiën Omgevingswet, online
- 6 juni, Werkplaats: GRIP op de doorwerking in de planketen, online
- 18 juni, Inspiratiesessie 'De do’s and don’ts van een integrale wijkaanpak, de wijk Pittelo in Assen', online
- 20 juni, De Kracht van experimenteren - eindsymposium crisis- en herstelwet, Den Haag
- 27 juni, Schakeldag, 's-Hertogenbosch
Kijk voor meer bijeenkomsten in de evenementenagenda.
Vragen of suggesties?
Heeft u een vraag of suggestie over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) of over een van de leefomgeving-thema's? Neem dan contact op via iplo.nl, Informatiepunt Leefomgeving beantwoordt uw vraag.
IPLO Nieuws bevat informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet, zoals antwoorden op vragen, interviews, achtergrondartikelen en nieuws van iplo.nl. U ontvangt deze e-mail van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) omdat u zich hiervoor heeft aangemeld via onze website.
© 2024 Informatiepunt Leefomgeving | iplo.nl | uitschrijven