Begrippenlijst
Aandachtstoffen
Aandachtstoffen zijn opkomende verontreinigende stoffen waarvan in de gehele Europese Unie nog onvoldoende monitoringgegevens beschikbaar zijn voor een risicobeoordeling. Aandachtstoffen worden ook wel watchlist-stoffen genoemd.
Meer informatie leest u op de pagina Monitoringsprogramma KRW.
Aanvraagvereisten
Aanvraagvereisten zijn gegevens die bij een aanvraag om een omgevingsvergunning moeten zitten. Het bevoegd gezag toetst deze gegevens bij het beoordelen van de aanvraag. Voor het beoordelen van de aanvraag gelden beoordelingsregels.
Accreditatie
Nationaal en internationaal hebben afnemers behoefte aan zekerheid over de kwaliteit van geleverde goederen en diensten. Een leverancier kan zijn product of dienst objectief laten beoordelen of testen door een laboratorium, certificatie- of inspectie-instelling. Bij een goed resultaat verstrekt de beoordelende organisatie een conformiteitverklaring van het product of de dienst, meestal in de vorm van een certificaat of een rapport. Meer informatie: rva.nl
Achtergrondwaarde bodem
Activiteiten
De Omgevingswet regelt activiteiten, maar een juridische definitie voor het woord activiteit is er niet. De Omgevingswet onderscheidt verschillende soorten activiteiten. In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan rijksregels voor activiteiten, zoals:
- milieubelastende activiteiten
- bouwactiviteiten
- de rijksmonumentenactiviteit
Decentrale overheden kunnen ook regels stellen aan activiteiten:
- waterschapsactiviteiten
- provinciale activiteiten
- gemeentelijke activiteiten
Lees meer over regels voor activiteiten.
ADR
ADR staat voor Accord européen relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route. In het Nederlands: Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg. Afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de gevaarlijke stoffen zijn deze ingedeeld in gevarenklassen.
- Meer informatie op de ADR-pagina van het RIVM
Afleverbon
Begeleidend document bij een partij grond of baggerspecie dat bij de afgifte van een milieuverklaring bodemkwaliteit is verstrekt als dit volgens Regeling bodemkwaliteit 2021 verplicht is. Het doel van de afleverbon is om de relatie tussen de partij en de milieuverklaring bodemkwaliteit te leggen.
Afvloeiend/afstromend hemelwater
Afvalwater dat ontstaat doordat water uit de hemel valt, zoals regen, sneeuw, hagel en dauw. Er is een relatie met de hemelwatertaak van de gemeente. Hemelwater kan vastgehouden en geborgen worden in een waterberging. Meer informatie over afvoeren van hemelwater.
Algemene beoordelingsmethodiek (ABM)
Algemene maatregel van bestuur (AMvB)
Algemene maatregel van bestuur (AMvB), ook wel Besluit genoemd. Een AMvB is een besluit van de regering, waarin wettelijke regels verder worden uitgewerkt.
Onder de Omgevingswet hangen 4 AMvB's (Besluiten):
- het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
- het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
- het Omgevingsbesluit (Ob)
Meer over de juridische achtergrond van een AMvB leest u op de website van de Eerste Kamer.
Algemene regels
Alle overheden kunnen algemene regels vaststellen. Algemene regels zijn regels die voor iedereen gelden. Met 'iedereen' bedoelen we iedereen die iets doet of wil doen waarop de regels van toepassing zijn.
- Meer informatie op de pagina algemene regels.
Algemene rijksregels voor activiteiten
Activiteiten in de fysieke leefomgeving gaan meestal om initiatieven van burgers en bedrijven. Het Rijk kan landelijk uniforme regels stellen voor activiteiten, om de fysieke leefomgeving te beschermen. Door de algemene regels hoeven burgers en bedrijven niet steeds toestemming te vragen van de overheid. In een aantal gevallen koppelt het Rijk aan de algemene regels een meldingsplicht.
De algemene rijksregels voor activiteiten staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Lees meer op:
Begrip: Beoordelingsregel
Een beoordelingsregel is een inhoudelijke regel waaraan het bevoegd gezag een aanvraag voor een omgevingsvergunning toetst. Een beoordelingsregel is bijvoorbeeld: 'Een omgevingsvergunning voor het kappen van een boom mag alleen worden verleend als de boom niet dikker is dan 40 cm'. Uit de gegevens van de aanvraag (de aanvraagvereisten) moet in dit voorbeeld blijken hoe dik de boom is. Het bevoegd gezag toetst die gegevens dan aan zo'n beoordelingsregel.
- Lees meer over de beoordelingsregel onder de Omgevingswet.