Begrippenlijst - Letter c
Calamiteiten(bestrijdings)plan
Plan met een overzicht van acties die een waterbeheerder moet ondernemen bij waterstaatkundige calamiteiten.
Meer informatie op de pagina Calamiteiten waterstaatswerk.
Casco
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in het project 'gemeentelijke staalkaarten omgevingsplan' gewerkt aan het casco omgevingsplan. Dat is een voorbeeldstructuur of inhoudsopgave waarin alle typen regels zijn opgenomen die gemeenten op grond van de Omgevingswet kunnen stellen.
CLP-verordening
Europese verordening over de indeling, etikettering en verpakking (Classification, Labelling and Packaging) van stoffen en mengsels. Alle bedrijven die stoffen en mengsels in de handel brengen, moeten deze verordening toepassen op hun handelswaar. Het gaat om Verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees parlement en de Raad van 16 december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006 (PbEU 2008, L 353).
Lees meer over CLP op de pagina CLP | Risico's van stoffen op de website van het RIVM.
CMR-stoffen
CMR-stoffen zijn gevaarlijke stoffen met 1 of meer van de volgende eigenschappen: ze zijn Carcinogeen (kankerverwekkend) en/of Mutageen (veranderingen in erfelijke eigenschappen veroorzakend) en/of Reprotoxisch (schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht).
Meer informatie vindt u op de CMR-pagina van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Complex bedrijf
De Omgevingswet bedoelt met de term complex bedrijf: een bedrijf dat door aard en omvang grote gevolgen kan hebben voor de leefomgeving. Daarom gelden er onder de Omgevingswet speciale verplichtingen en voorschriften waar zo’n bedrijf aan moet voldoen.
Meer informatie over complexe bedrijven en de Omgevingswet.
Continentaal plat
Het continentaal plat is de benaming voor de bodem van een zee tot een diepte van 200 meter. Een kuststaat heeft op zijn continentaal plat tot een afstand van 200 zeemijl uit de kust soevereine rechten op het gebied van bijvoorbeeld olie-, gas- en delfstoffenwinning. De verdeling van het continentaal plat tussen aangrenzende landen is internationaal geregeld in het Verdrag van Genève.
- Zie ook Wet- en regelgeving voor kust en zee
- Meer informatie over maritieme zones op Noordzeeloket.nl
Coördinatieregeling
Afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) gaat over coördinatie van samenhangende besluiten. Het regelt één uniforme procedure voor de voorbereiding, totstandkoming en rechtsbescherming (bezwaar en beroep) van besluiten.
Meer informatie over de coördinatieregeling vindt u op de pagina Hoofdlijnen coördinatieregeling.
Cultureel erfgoed
De Omgevingswet definieert cultureel erfgoed als: monumenten, archeologische monumenten, stads- en dorpsgezichten en cultuurlandschappen.
Ander cultureel erfgoed zoals roerend erfgoed of immaterieel cultureel erfgoed kan ook onderdeel zijn van de definitie van cultureel erfgoed van de Omgevingswet. Dat is het geval als het deel uitmaakt van de fysieke leefomgeving of als het daar anderszins relevant voor is.
Een voorbeeld hiervan zijn regels voor een haven met historische schepen. Een ander voorbeeld is het toedelen van een functie aan een locatie die samenhangt met een (lokaal) volksgebruik dat immaterieel erfgoed is.
Lees meer bij het thema Erfgoed.