Begrippenlijst - Letter d
Decentraal, tenzij
Decentraal, tenzij betekent dat het laagste niveau de meeste taken en bevoegdheden rond de fysieke leefomgeving krijgt. De gemeenten staan aan de basis voor de algemene zorg voor de fysieke leefomgeving. De waterschappen hebben de functionele zorg voor het waterbeheer.
Lees meer over het begrip decentraal, tenzij.
Deltabeslissingen
Besluiten over voorstellen van de Deltacommissie die leiden toe een nieuwe manier van werken op drie terreinen: de waterveiligheid, de beschikbaarheid van zoetwater en een waterrobuuste ruimtelijke inrichting. Voor het IJsselmeergebied en de Zuidwestelijke Delta zijn aparte Deltabeslissingen. Meer informatie leest u op de pagina Deltaprogramma.
Deltacommissaris
Regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. Meer informatie leest u op de pagina Deltacommissaris.
Deltafonds
De financiële basis van het Deltaprogramma, in werking getreden op 1 januari 2013. Lees hier meer over het deltafonds
Deltawet
Volledige naam: ‘Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening’. Wet die zich richt op de maatregelen voor de bescherming tegen overstromingen en de zorg voor zoetwatervoorziening in relatie tot de verwachte klimaatverandering, waarbij de te nemen maatregelen op termijn worden ingevuld. meer informatie op de pagina Deltaprogramma.
Derogatie
Het krijgen van derogatie voor de Nitraatrichtlijn betekent dat agrarische bedrijven meer stikstof uit dierlijke mest mogen toepassen dan de norm van 170 kilo stikstof per hectare. Dat mag alleen als 80 procent van de oppervlakte van het bedrijf uit grasland bestaat.
Dienstenrichtlijn
Europese richtlijn over diensten op de interne markt.
Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (PbEG 2006, L123).
Diepe plas
Oppervlaktewaterlichaam of een deel daarvan dat is ontstaan als gevolg van zandwinning, grindwinning of kleiwinning of een dijkdoorbraak. Zie: Kwaliteitseisen toepassen grond of baggerspecie in een diepe plas.
Dierenverblijf
Een dierenverblijf is een gebouw waar landbouwhuisdieren worden gehouden, inclusief een uitloop met verharde ondergrond.
Diffuse bronnen
Een bron van verontreiniging die niet op één bepaalde plek zijn oorsprong heeft. Maar over een groter gebied plaatsvindt, zoals verontreinigingen afkomstig uit de landbouw en het verkeer die via neerslag het grond- en oppervlaktewater bereiken.
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het bestaat uit lokale systemen van overheden en de onderdelen van de landelijke voorziening (DSO-LV), zoals het Omgevingsloket.
Meer informatie leest u op de pagina Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op hoofdlijnen.
Dijktraject
Deel van een primaire waterkering dat afzonderlijk genormeerd is.