Begrippenlijst - Letter g
Gebiedseigen water
Water dat niet van buiten een bepaald gebied wordt aangevoerd (de bron is meestal neerslag). Altijd een mengsel van verschillende herkomsten: regenwater, grondwater (waaronder kwelwater van uiteenlopende leeftijd en samenstelling). De kwaliteit en samenstelling van het gebiedseigen water is voor een belangrijk deel bepalend voor de soort natuur en vegetatie die er voor kan komen.
Gebruiksfunctie
De definitie van gebruiksfunctie in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is: de gedeelten van een bouwwerk die eenzelfde gebruiksbestemming hebben en die samen een gebruikseenheid vormen.
Lees er meer over op de pagina Gebruiksfunctie in het Bbl.
Gebruiksgebied
Met een gebruiksgebied bedoelt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) het vrij indeelbare gedeelte van een gebruiksfunctie, waar activiteiten plaatsvinden die kenmerkend zijn voor de gebruiksfunctie. Het gebruiksgebied moet bestaan uit 1 of meer ruimten op dezelfde bouwlaag die:
- in een brandcompartiment moeten liggen
- niet door een dragende scheidingsconstructie van elkaar gescheiden mogen zijn (lichte of verplaatsbare wand mag wel)
- geen toiletruimte, badruimte, technische ruimte of verkeersruimte mogen zijn (behalve als deze ruimte zelf een functieruimte is)
Gebruiksruimte
Gebruiksruimte geeft aan welke juridische ruimte binnen een gebied wordt beheerd of wordt vrijgemaakt. De gebruiksruimte is bedoeld om activiteiten in de fysieke leefomgeving mogelijk te maken. Zonder dat de doelen voor een goede kwaliteit van de fysieke leefomgeving in het gedrang komen. Bij de gebruiksruimte en de verdeling hiervan gaat het dus om de balans tussen beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. Lees meer over gebruiksruimte bij het omgevingsplan.
Geen achteruitgangsprincipe van een waterlichaam
Er is sprake van achteruitgang als het waterlichaam als gevolg van een ingreep in een slechtere toestandklasse komt dan oorspronkelijk. Als het waterlichaam zich al in de slechtste toestandklasse bevindt, is de ruimte tot verslechtering bepaald door de meetnauwkeurigheid van de norm (klassegrens). Meer informatie leest u op de pagina Waterbodemimmissietoets.
Gelijkwaardige maatregel
In algemene regels staan vaak verplichte maatregelen voor activiteiten. Een gelijkwaardige maatregel is een alternatief voor een verplichte maatregel. Een gelijkwaardige maatregel bereikt ten minste hetzelfde resultaat als de verplichte maatregel.
Lees meer over gelijkwaardige maatregel.
Geluidaandachtsgebied
Een geluidaandachtsgebied is het gebied langs een weg, spoorweg of rond industrieterrein waar het geluid hoger kan zijn dan de standaardwaarde (artikel 3.20 Bkl). Voor het bepalen van de omvang van het geluidaandachtsgebied gelden de regels uit bijlage IVc van de Omgevingsregeling. Bij een lokale (spoor)weg is het geluidaandachtsgebied tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip begrenst door een vaste afstanden (artikel 17.5 Omgevingsregeling).
Geluidbeperkende maatregel
Maatregel die het geluid op een geluidgevoelig gebouw verlaagt (bijlage 1 Besluit kwaliteit leefomgeving).
Geluidbrongegevens
Geluidbrongegevens zijn gegevens die nodig zijn voor het bepalen van het geluid door een geluidbronsoort. In Afdeling 3.1 van de Omgevingsregeling is per geluidbronsoort aangegeven welke gegevens dat zijn.
Geluidwerende maatregel
Maatregel aan een geluidgevoelig gebouw ter beperking van het geluid in dat gebouw (bijlage 1 Besluit kwaliteit leefomgeving).
Generieke gegevens luchtkwaliteit
Voor het berekenen van de luchtkwaliteit heeft u invoergegevens nodig van uw lokale situatie. Deze invoergegevens moet u zelf verzamelen. Daarnaast heeft u gegevens nodig die voor iedereen gelijk zijn. Dit noemen we de generieke invoergegevens. De generieke gegevens moet u gebruiken bij alle berekeningen van de luchtkwaliteit.
Lees meer op de pagina Vaststellen luchtkwaliteit.
Geprojecteerd gebouw
Een geprojecteerd gebouw is een gebouw dat er nog niet is. Het omgevingsplan staat realisatie op deze locatie toe. Bouwen mag op grond van het omgevingsplan. Of een verleende omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit.
Voor meer informatie zie de volgende artikelen in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl):
- artikel 5.3 lid 3 Bkl (veiligheid)
- artikel 5.56 lid 3 Bkl (geluid)
- artikel 5.91 Bkl (geur)