Begrippenlijst - Letter k
Kaderrichtlijn afvalstoffen
Europese richtlijn die regels stelt om negatieve gevolgen van afvalproductie en afvalbeheer voor mens en milieu te voorkomen en te beperken. Ook staan er regels in om het gebruik van hulpbronnen te verminderen en efficiënter te maken.
RICHTLIJN 2008/98/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen. Zie voor de geconsolideerde tekst de website van de Europese Unie.
Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM)
De Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) verplicht lidstaten om hun zeeën schoner en gezonder te maken. Nederland heeft daarom voor het Nederlandse deel van de Noordzee een Mariene Strategie opgesteld.
Zie ook het programma van maatregelen mariene strategie
Kaderrichtlijn maritieme ruimtelijke planning (KMRP)
Europese richtlijn die het zeemilieu beschermt tegen schadelijke menselijke activiteiten. Richtlijn 2008/56/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 juni 2008 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het beleid ten aanzien van het mariene milieu (PbEU 2008, L 164). In het programma van maatregelen mariene strategiestaan maatregelen over zoute wateren ter uitvoering van deze richtlijn.
Kaderrichtlijn Water (KRW)
Europese richtlijn die de kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater borgt.
Richtlijn 2000/60/EG van het Europees parlement en de Raad van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid.
Zie ook de website eur-lex.europa.eu: PbEG 2000, L 327.
Meer informatie leest u op de pagina Kaderrichtlijn Water.
Kantoorfunctie
De kantoorfunctie is de gebruiksfunctie voor administratie (bijlage I, onderdeel B, Bbl).
Lees meer op Kantoorfunctie.
Kantoorgebouw
Een kantoorgebouw is een gebouw of gedeelte daarvan met alleen één of meer kantoorfuncties en nevengebruiksfuncties daarvan. Een gebouwgedeelte kan alleen een kantoorgebouw zijn als de gebruiksfunctie kantoor niet een nevengebruiksfunctie is van een andere gebruiksfunctie binnen hetzelfde gebouw.
Zie voor meer informatie 'Bepaling van (kantoor)gebouw voor energielabel C-verplichting'
Kernzone waterkering
De belangrijkste zone van de waterkering, namelijk de waterkering zelf en niet de beschermingszones daaromheen. Voor de duinen is dit de zone die na een maatgevende storm moet blijven staan. Wettelijke afbakening is opgenomen in de legger.
Keur
In de Keur stonden de regels die een waterschap hanteert bij de bescherming van onder andere waterkeringen, watergangen en bijbehorende kunstwerken. Deze regels staan vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet in de waterschapsverordening. Lees meer over de Keur in de waterschapsverordening op de pagina overgangsrecht waterschapsverordening.
Knip bouwactiviteit en omgevingsplanactiviteit
Met de Omgevingswet (artikel 5.1 door de Invoeringswet) wordt bouwen in een technisch en ruimtelijk deel gescheiden. Dat levert 2 activiteiten op: de technische bouwactiviteit en de omgevingsplanactiviteit voor een bouwwerk. Dit noemen we 'de knip'.
Meer informatie op de pagina's De knip: scheiden van technisch en ruimtelijk bouwen en Bouw en de Omgevingswet.
Koelwater
Het water dat als koelmiddel in de industrie of energiecentrales wordt gebruikt voor hun proces. Het water wordt onttrokken uit een oppervlaktewaterlichaam om bepaalde productieprocessen te koelen, waarna het verwarmde water weer wordt geloosd in een oppervlaktewaterlichaam. Meer informatie onder koelwater/proceswater als gebruiksfunctie van water.
Kostenverhaal
Kostenverhaal is het door de overheid verhalen van kosten op een initiatiefnemer die een woning, bedrijfspand of ander gebouw bouwt of verbouwt. Het gaat over overheidskosten voor werken, werkzaamheden en maatregelen. Bijvoorbeeld kosten voor het wijzigen van het omgevingsplan en het aanleggen van openbare voorzieningen.
Meer informatie op de pagina Kostenverhaal gebiedsontwikkeling.
Kruin
Het hoogste punt van het dijklichaam. De waterbeheerder kan de benodigde kruinhoogte berekenen met waterveiligheidsmodel MHWp en waterveiligheidsmodel Hydra-NL.
Begrip: Gebruiksfunctie
Een gebruiksfunctie bestaat uit gedeelten van 1 of meer bouwwerken die dezelfde gebruiksbestemming hebben en die samen een gebruikseenheid vormen (bijlage I, onderdeel A, Bbl).
Lees meer op Gebruiksfuncties van bouwwerken.
Begrip: Legger
Legger als bedoeld in artikel 2.39 van de Omgevingswet. In de legger is beschreven waaraan waterstaatswerken naar ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. Zie Legger voor waterstaatswerken.