Begrippenlijst - Letter l
Landbodem
Bodem, niet zijnde waterbodem.
Landbouwhuisdier
Een landbouwhuisdier is een zoogdier of vogel voor de productie van vlees, melk, wol, eieren of veren. Daarnaast zijn paarden of pony's die bestemd zijn voor het fokken ook landbouwhuisdieren. Verder vallen ook de dieren eronder die onderdeel zijn van de productieketen. Een voorbeeld daarvan zijn zogeheten moederdieren.
Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO)
Doel van de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO) is dat handhavende instanties, zoals overheden, omgevingsdiensten, het OM en de politie, op dezelfde manier optreden bij overtredingen. Zo ontstaat er een gelijk speelveld, wordt het rechtsgevoel gerespecteerd en blijft de leefomgeving veilig, schoon en gezond.
Meer informatie op de pagina Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO).
Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Overheden publiceren officiële documenten via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Last onder bestuursdwang
Onder last onder bestuursdwang wordt verstaan: de herstelsanctie, inhoudende:
- een last tot geheel of gedeeltelijk herstel van de overtreding, en
- de bevoegdheid van het bestuursorgaan om de last door feitelijk handelen ten uitvoer te leggen, als die last niet of niet tijdig wordt uitgevoerd
Uit deze definitie volgt dat het bevoegd gezag een feitelijke handeling mag uitvoeren, maar dat het de voorkeur heeft dat de overtreder dit zelf doet.
Meer informatie staat in artikel 5.21 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en in de Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen.
Last onder dwangsom
De last onder dwangsom is een handhavingsbeschikking met als doel de overtreder te bewegen tot naleving van de geldende regels. Van de dwangsom moet een zodanige prikkel uitgaan dat de last wordt uitgevoerd (ECLI:NL:RVS:2020:86). De last onder dwangsom is een herstelsanctie en wordt veelvuldig ingezet in het omgevingsrecht. Aan de overtreder wordt door het bestuursorgaan de verplichting opgelegd om een geldsom te betalen, tenzij binnen de gestelde termijn wordt voldaan aan de in de beschikking opgenomen last.
Meer informatie staat in artikel 5.32 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en in de Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen.
Leefomgeving
Er bestaat geen duidelijke begrenzing van de leefomgeving. De Omgevingswet noemt fysieke leefomgeving (artikel 1.2, lid 1). Deze bestaat in ieder geval uit:
- bouwwerken
- infrastructuur
- watersystemen
- water
- bodem
- lucht
- landschappen
- natuur
- cultureel erfgoed
- werelderfgoed
Lees meer over fysieke leefomgeving.
Legger
Legger als bedoeld in artikel 2.39 van de Omgevingswet. In de legger is beschreven waaraan waterstaatswerken naar ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. Zie Legger voor waterstaatswerken.
Legionella
De legionellabacterie groeit in zoet water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in heel kleine druppeltjes (aerosol) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in (zoet)water.
Lozingsactiviteit
Een lozingsactiviteit is het lozen van stoffen, warmte of water. De lozing vindt plaats direct op een oppervlaktewaterlichaam of in een zuiveringtechnisch werk. Bij lozing in een zuiveringtechnisch werk gaat de lozing niet via een vuilwaterriool. Bij de lozingsactiviteit gaat het om de gevolgen van de geloosde stoffen, de warmte of het water voor het watersysteem of het zuiveringtechnisch werk.
Meer informatie leest u op de pagina Lozen op oppervlaktewater of zuiveringtechnisch werk
Begrip: Waterbodem
Bodem van een oppervlaktewaterlichaam waarvan het beheer van de waterkwaliteit bij het Rijk of het waterschap berust. Meer informatie over waterbodems.