Begrippenlijst - Letter v
Vaartuig
Een vaartuig is een mechanische constructie die personen of goederen over het water vervoert.
Valkeniersactiviteit
Een valkeniersactiviteit is het gebruiken van een vogel voor het vangen of doden van een dier.
Meer informatie leest op de pagina Valkeniersactiviteit
Veiligheidsnorm dijktraject
Het wettelijk vastgelegde niveau van bescherming van een dijktraject tegen overstromen. Een dijktraject is een gedeelte van een primaire waterkering dat afzonderlijk is genormeerd. Voor elk traject zijn twee normen vastgelegd: een signaleringswaarde en een ondergrens.
De Omgevingswet gebruikt de term ‘omgevingswaarden’ voor de normering van primaire waterkeringen. Deze normen staan in het Besluit kwaliteit leefomgeving en zijn gebaseerd op de kans op overstromen én de gevolgen van een overstroming. Naast de omgevingswaarden bestaan er ook nog andere parameters voor signalering.
Verbeuren
Als een overtreding niet binnen een in een last onder dwangsom gestelde termijn is beëindigd, verbeurt de overtreder een opgelegde dwangsom. Dit betekent dat de overtreder het bedrag van de dwangsom aan het bevoegd gezag (het bestuursorgaan dat de dwangsom heeft opgelegd) moet betalen.
Verblijfsgebied en verblijfsruimte
Met een verblijfsgebied bedoelt het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl): een gebruiksgebied of een gedeelte daarvan voor het verblijven van personen.
Een verblijfsgebied kan worden onderverdeeld in verblijfsruimten of andere ruimten (waaronder ook de onbenoemde ruimten). Voorbeelden van een verblijfsruimte zijn een woonkamer, slaapkamer en keuken.
Verdrag van Aarhus
Verdrag over toegang tot informatie, inspraak in besluitvorming en toegang tot de rechter bij milieuzaken, 25-06-1998
Vergunningcheck
De vergunningcheck is één van de gebruikersfuncties in het Omgevingsloket. Met de vergunningcheck kunnen burgers en bedrijven controleren of ze vergunning nodig hebben voor hun initiatief. Dit gebeurt via vragenbomen met eenvoudige vragen en antwoorden.
Vergunningvrij bouwen: bebouwingsgebied
Achtererfgebied en de grond onder het hoofdgebouw, uitgezonderd de grond onder het oorspronkelijk hoofdgebouw (dit staat in Bijlage I Bruidsschat omgevingsplan). Zie voor meer informatie 'Bijbehorende bouwwerken'.
Vergunningvrij bouwen: bijbehorend bouwwerk
Uitbreiding van een hoofdgebouw of functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd gebouw, of ander bouwwerk, met een dak (dit staat in Bijlage I Besluit bouwwerken leefomgeving).
Meer informatie, zie 'Bijbehorende bouwwerken'.
Vergunningvrij bouwen: hoofdgebouw
Gebouw, of bouwkundig en functioneel te onderscheiden gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor het verrichten van andere activiteiten dan bouwactiviteiten die op grond van het omgevingsplan of een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit op het perceel zijn toegestaan en, als meer gebouwen op het perceel aanwezig zijn, gelet op die toegestane activiteiten het belangrijkst is (dit staat in Bijlage I Besluit bouwwerken leefomgeving).
Vergunningvrij bouwen: hoogte erfafscheiding
De hoogte van een erfafscheiding wordt loodrecht gemeten aan de kant waar het afgewerkt terrein het hoogst is, waarbij plaatselijke, niet bij het verdere verloop van het terrein passende, ophogingen of verdiepingen aan de voet van het bouwwerk, anders dan noodzakelijk voor de bouw daarvan, buiten beschouwing blijven (dit staat in artikel 2.23 Besluit bouwwerken leefomgeving).
Vergunningvrij bouwen: huisvesting in verband met mantelzorg
Huisvesting in of bij een woning van één huishouden van ten hoogste twee personen, van wie ten minste één persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoner van de woning (dit staat in Bijlage I Besluit bouwwerken leefomgeving). Dit is vooral van belang voor 'Bijbehorende bouwwerken'.