Bruidsschatregels in het omgevingsplan en de waterschapsverordening aanpassen
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen gemeenten en waterschappen bruidsschatregels van het omgevingsplan en de waterschapsverordening handhaven, aanpassen of laten vervallen. Soms moeten ze dat zelfs.
Verhouding van regels tot instructieregels Besluit kwaliteit leefomgeving
Een deel van de bruidsschatregels hangt direct samen met instructieregels in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Het Bkl vereist dat het omgevingsplan regels bevat voor geur, geluid en trillingen door activiteiten, nazorg bij bodemsanering en lozen van industrieel afvalwater in een openbaar vuilwaterriool. Ook vereist het dat de waterschapsverordening lozingen reguleert.
Wat betreft de regels van de bruidsschat in relatie tot de instructieregels van het Bkl is er een aantal situaties:
- Het Bkl dwingt of spoort aan om regels te stellen en de regels van de bruidsschat voldoen niet aan de instructieregels.
- Het Bkl dwingt of spoort aan om regels te stellen en de regels van de bruidsschat voldoen in beginsel wel aan de instructieregels.
- Het Bkl dwingt of spoort niet expliciet aan tot het stellen van regels, maar de bruidsschat bevat wel regels.
Voor de onderwerpen windturbines en geur van veehouderijen heeft het Rijk een herziening van de regels in het Bkl aangekondigd. Als het Rijk in de toekomst andere regels in het Bkl herziet, moet het bevoegd gezag ook hier rekening mee houden.
Moment waarop aanpassing van de bruidsschat noodzakelijk is
Overgangsfase tot eind 2031
De omzetting van de tijdelijke bruidsschatregels in het omgevingsplan van de gemeente naar nieuwe regels die voldoen aan de Omgevingswet, moet uiterlijk op 1 januari 2032 zijn afgerond (zie Overgangsfase omgevingsplan). Dat schept het beeld dat gemeenten daadwerkelijk tot 2032 de tijd hebben. Dat is slechts ten dele waar. Zolang er geen aanleiding bestaat, kunnen de bruidsschatregels tot 2032 in het tijdelijk deel blijven staan. Gemeenten kunnen niet wachten tot 2032, wanneer voor een gebied het omgevingsplan wordt gewijzigd. Bijvoorbeeld voor het vervangen van een bestemmingsplan van het tijdelijk deel van het omgevingsplan of om gebiedsontwikkeling te faciliteren. Of wanneer een initiatief met een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) wordt toegestaan.
Dan moet de afweging worden gemaakt of de milieuregels voor activiteiten die met die wijziging of vergunning worden voorzien, voldoen aan het Bkl. Dat betekent dat de bruidsschatregels die daaraan niet voldoen, op dat moment gewijzigd moeten worden. Dit geldt niet alleen voor nieuwe ontwikkelingen, maar ook voor bestaande activiteiten binnen het plangebied. Bij omzetting in het omgevingsplan staan deze regels open voor zienswijzen.
Voor waterschappen maken de regels direct deel uit van het nieuwe deel van de waterschapsverordening en geldt bovengenoemde overgangsfase niet.
Andere redenen voor aanpassen
Behalve door de overgangsfase tot eind 2031 kunnen nieuwe rijksregels of nieuwe provinciale instructieregels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) dwingen tot aanpassing van een bruidsschatregel of de opvolger daarvan. Bij de voorbereiding van die nieuwe regels zal duidelijk worden in welke gevallen en binnen welke termijn aanpassing van omgevingsplan of waterschapsverordening nodig is.
Waar dat uit de smb-richtlijn volgt, zullen de desbetreffende nieuwe regels een plan-mer ondergaan. Daarna kunnen gemeenten en waterschappen het desbetreffende plan-MER (her)gebruiken bij de eventuele mer-beoordeling of het maken van een eigen plan-MER voor de aanpassing van de decentrale regels.
Handvatten voor aanpassen
Op andere pagina's hebben we een aantal handvatten en casussen uitgewerkt over het aanpassen en omzetten van bruidsschatregels in het omgevingsplan of de waterschapsverordening.
Instructieregel
De instructieregel is een bindende regel voor bestuursorganen over:
- de uitvoering van bepaalde taken, of
- de inhoud of motivering van bepaalde besluiten (bijvoorbeeld programma's, omgevingsplannen, waterschapsverordeningen, omgevingsverordeningen, maatwerkvoorschriften, projectbesluiten)
Lees meer over de instructieregel.