Instructie - procedure en rechtsgevolgen
Het bestuursorgaan dat de instructie geeft, moet rekening houden met het beleid van het bestuursorgaan dat de instructie krijgt. En met de taak- en bevoegdheidsverdeling volgens de Omgevingswet (artikel 2.2). Een instructie vraagt dan ook een goede voorbereiding en afstemming.
Voorbereidingsprocedure
Voor de totstandkoming van een instructie geldt de korte procedure uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Een instructie is een besluit waartegen geen bezwaar kan worden ingediend. Wel is beroep bij de rechtbank en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State mogelijk.
Voordat het Rijk of de provincie de instructie stelt, moet het noodzakelijke nationaal of provinciaal belang kenbaar zijn gemaakt in een openbaar document. Ook wordt altijd eerst op bestuurlijk niveau contact gelegd met het orgaan dat de instructie ontvangt. Zo komt de instructie niet als verrassing.
Wat zijn de rechtsgevolgen bij nalatigheid?
Wanneer een instructie niet goed of te laat wordt uitgevoerd, kan de instructie niet opnieuw worden gegeven. In die gevallen bestaan er mogelijkheden voor de minister of de provincie.
Mogelijkheden van de minister
- De instructie uitvoeren namens en ten laste van het bestuursorgaan aan wie de instructie is gericht (indeplaatstreding).
- Een besluit van het bestuursorgaan aan wie de instructie is gericht, schorsen en bij de Kroon voordragen voor vernietiging.
Indeplaatstreding bij een instructie gericht aan de gemeente, is een uiterst geval. De minister kan namelijk ook de provincie verzoeken tot uitvoering van de instructie namens en ten laste van de gemeente (indeplaatstreding).
Mogelijkheden van de provincie
- De instructie uitvoeren namens en ten laste van het bestuursorgaan aan wie de instructie is gericht (indeplaatstreding).
- De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verzoeken een besluit van de gemeente te schorsen of voor te dragen voor vernietiging door de Kroon.
- Een besluit van het waterschap schorsen of vernietigen.
Bekendmaking en publicatie
Van een instructie wordt bij of zo snel mogelijk na de bekendmaking mededeling gedaan in het provinciaal blad of de Staatscourant (artikel 10.6a Omgevingsbesluit).
Digitaal beschikbaar
In de Regeling elektronische publicaties (bijlage II) staat dat een instructie moet voldoen aan de Standaard officiële publicaties en het bijbehorende toepassingsprofiel voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD). Lees meer in de wegwijzer TPOD.
Begrip: Instructie
Een instructie is een eenmalige opdracht van een hoger bestuursorgaan aan een lager bestuursorgaan. Met een instructie wordt aangegeven hoe taken of bevoegdheden moeten worden uitgevoerd en binnen welke termijn. In artikel 2.33 en artikel 2.34 van de Omgevingswet staan de bevoegdheden om instructies te geven.
Lees meer over de instructie.