Overgangsrecht bij milieueffectrapportage (mer)
Het overgangsrecht voor de milieueffectrapportage (mer, soms ook m.e.r. genoemd) sluit aan bij het overgangsrecht voor het besluit over een plan, programma of project waarvoor de mer-regelgeving geldt.
Overgangsrecht
Voor alle besluiten over plannen, programma’s en projecten die nu worden voorbereid en straks opgaan in de Omgevingswet, volgt u de hoofdregel voor het overgangsrecht. Het overgangsrecht dat geldt voor dat desbetreffende besluit.
Heeft het bevoegd gezag het ontwerpbesluit vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet ter inzage gelegd? Of is een vergunning voor een project aangevraagd vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet? Dan blijft het oude recht gelden tot het besluit onherroepelijk is. Dit betekent dat de regels van hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage op dit besluit blijven gelden. De mogelijkheden onder de Omgevingswet, zoals de plan-mer-beoordeling kunt u niet gebruiken.
Kijk voor het overgangsrecht voor plannen en besluiten die opgaan in de Omgevingswet op de pagina: Overgangsrecht naar de Omgevingswet.
Bij onverplicht programma geen overgangsrecht
Stelt u nu al vrijwillig een programma op dat voldoet aan de eisen van de Omgevingswet dan gelden de eisen van de Omgevingswet (zie ook artikel 4.11 Invoeringswet Omgevingswet). Dit betekent dat ook de regels voor milieueffectrapportage uit de Omgevingswet gelden.
Mededeling voornemen project-mer-beoordeling (artikel 4.94 Invoeringswet Omgevingswet)
Heeft een initiatiefnemer aan het bevoegd gezag een mededeling voor een mer-beoordelingsplichtige activiteit gedaan voor inwerkingtreding van de Omgevingswet? Dan staat dit gelijk aan de mededeling voor een mer-beoordelingsplichtig project onder de Omgevingswet. De wetgever heeft dit geregeld in het overgangsrecht.
Besluit mer-beoordelingsplichtige activiteit (artikel 4.95 Invoeringswet Omgevingswet)
Heeft het bevoegd gezag voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een mer-beoordelingsbesluit genomen en van dit besluit kennisgegeven? Maar heeft de initiatiefnemer nog geen vergunningaanvraag ingediend? Dan staat dit mer-beoordelingsbesluit gelijk aan een beoordeling als bedoeld in artikel 16.43, tweede lid, van de Omgevingswet.
Heeft het bevoegd gezag de vormvrije mer-beoordeling nog niet afgerond? Maar heeft de initiatiefnemer wel een vergunningaanvraag ingediend? Dan blijft het oude recht van toepassing.
Heeft het bevoegd gezag geen mer-beoordelingsbesluit genomen en heeft de initiatiefnemer geen vergunningaanvraag ingediend? Dan moet de project-mer-beoordeling verder plaatsvinden onder de Omgevingswet.
Ontheffingen van de plicht tot het maken van een project-mer of een project-mer-beoordeling (artikel 4.96 Invoeringswet Omgevingswet)
Heeft een aanvrager een ontheffing aangevraagd op grond van artikel 7.4 of 7.5 Wet milieubeheer? En is deze nog niet onherroepelijk op het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet? Dan blijft het oude recht van toepassing, totdat de beslissing op het verzoek om ontheffing onherroepelijk is.
Als de ontheffing onherroepelijk wordt, dan staat dit gelijk aan een ontheffing op grond van artikel 16.44 Omgevingswet. Dit geldt ook voor een ontheffing op grond van artikel 7.4 of 7.5 Wet milieubeheer die onherroepelijk is geworden voor inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Let op: inhoud plan-MER
Bij de locatie- of tracékeuze voor een project-MER kunt u de locatie of tracéafwegingen gebruiken die eerder in een plan-MER zijn gemaakt. (artikel 16.52 Omgevingswet). Dit kan ook wanneer het plan-MER onder de oude wetgeving is gemaakt. De voorwaarde daarbij is dat het eerdere plan-MER actueel is en er geen aanzienlijke wijzigingen zijn.
Meer informatie
Meer lezen, bijvoorbeeld over mer-plicht of de inhoud van een milieueffectrapport? Overzichtspagina Milieueffectrapportage (mer).