Regels over monitoring in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Om goede beslissingen te kunnen nemen, moeten overheden en initiatiefnemers beschikken over betrouwbare informatie over de toestand van de fysieke leefomgeving. Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) bevat regels voor monitoring.
Regels voor monitoring
Bij monitoring verzamelen bestuursorganen gedurende langere tijd op systematische wijze gegevens over de fysieke leefomgeving of onderdelen daarvan.
Waarvoor monitoring dient
Bestuursorganen gebruiken monitoring om te beoordelen of ze de doelstellingen die ze zichzelf hebben gesteld, halen of kunnen halen. Het gaat ook om het voldoen aan verplichtingen uit Europese richtlijnen en internationale verdragen, zoals bijvoorbeeld de Kaderrichtlijn Water.
Beschikbaarheid monitoringsgegevens belangrijk
Onderzoeks- en monitoringsgegevens zijn bruikbaar voor het omgevingsplan en het verlenen van omgevingsvergunningen. Ook burgers, bedrijven en organisaties hebben belang bij de beschikbaarheid van de gegevens. Door actief monitoringsgegevens beschikbaar te stellen, kunnen onderzoekslasten voor concrete initiatieven verminderen.
Regels uit Europese verplichtingen
De regels over monitoring volgen in veel gevallen direct uit Europese richtlijnen en internationale verdragen. Ze hebben betrekking op omgevingswaarden (hoofdstuk 2 Bkl) of verplichte programma's (paragraaf 3.2.2 Omgevingswet).
Andere monitoringsregels
Daarnaast zijn er monitoringsverplichtingen die niet samenhangen met omgevingswaarden of andere Europese verplichtingen. Een voorbeeld daarvan is gegevensverzameling voor het landelijke register externe veiligheid.
Thematische ordening in Besluit kwaliteit leefomgeving
De regels over de uitvoering van monitoring en informatievoorziening zijn thematisch geordend in hoofdstuk 10 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl):
Waarborgen van de veiligheid
- externe veiligheidsrisico's (paragraaf 10.1.1 Bkl en paragraaf 12.1.1 Omgevingsregeling)
- waterveiligheid (paragraaf 10.1.2 Bkl en paragraaf 12.1.2 en 12.1.3 Omgevingsregeling)
Milieu en gezondheid
- kwaliteit van de buitenlucht (paragraaf 10.2.1)
- monitoring omgevingswaarden richtlijn luchtkwaliteit en richtlijn gevaarlijke stoffen in de lucht
- monitoring omgevingswaarden nec-richtlijn
- register richtlijn middelgrote stookinstallaties
- waterkwaliteit (paragraaf 10.2.2)
- zwemwater (paragraaf 10.2.3)
- geluidbelastingkaarten (paragraaf 10.2.4)
- emissies naar lucht, water en bodem (PRTR) (paragraaf 10.2.5)
Andere thema's
- behoud van cultureel erfgoed en werelderfgoed (afdeling 10.3)
- tegengaan van klimaatverandering, monitoring broeikasgassen (afdeling 10.4)
- natuur (afdeling 10.5, via het Aanvullingsbesluit Natuur).
Meet- en rekenregels in de Omgevingsregeling
De meet- en rekenregels die de overheid moet toepassen voor de monitoring zijn per onderwerp uitgewerkt in hoofdstuk 12 van de Omgevingsregeling.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.