Veelgestelde vragen omgevingsplan
Een overzicht van veelgestelde vragen over het opstellen van een omgevingsplan.
Gemeenten kunnen ervoor kiezen om de bruidsschat per locatie en per regel te laten vervallen. Daarbij kan de gemeente voor de betreffende locatie een vervangende regel in het nieuwe deel van het omgevingsplan vaststellen.
De regels van de bruidsschat gelden in aanvang voor het gehele ambtsgebied van de gemeente. Om een regel in de bruidsschat op slechts een bepaalde locatie te laten vervallen, is het nodig dat de regel voor het overige deel van het ambtsgebied van kracht blijft. Daartoe moet de regel worden voorzien van een zogeheten 'noemer'. De noemer is de naam van het werkingsgebied waar de regel van kracht blijft. Een noemer wordt gekoppeld aan een geometrisch informatieobject (GIO) waarin het werkingsgebied door coördinaten is vastgelegd.
Het is mogelijk om de noemer in een regel van de bruidsschat op te nemen en een koppeling met een GIO aan te brengen, zonder dat daarmee de regel onderdeel wordt van het nieuwe deel van het omgevingsplan. De regel hoeft dan dus nog niet te voldoen aan de instructieregels van hoofdstuk 5 van het Besluit kwaliteit leefomgeving en de andere regels van de Omgevingswet over het opstellen en beschikbaar stellen van het omgevingsplan. Het doel moet dan wel zijn om de regels in de bruidsschat achter te laten om daar op een later moment een besluit over te nemen en deze om te zetten naar het nieuwe deel van het omgevingsplan. Eventueel met de nodige aanpassingen om te voldoen aan de instructieregels.
Ja dat kan. Er is geen juridische belemmering dat een gemeente onvolkomenheden verbetert. Maar let op, deze verbetering is wel een wijziging van het omgevingsplan. En moet voldoen aan de instructieregels van hoofdstuk 5 van het Besluit kwaliteit leefomgeving en de andere regels van de Omgevingswet over het opstellen en beschikbaar stellen van het omgevingsplan.
Als een gemeente onvolkomenheden repareert, is het wenselijk om daarbij de onderwerpen uit de Vangnetregeling Omgevingswet ook mee te nemen.
Heeft u de bruidsschatregels waar de Vangnetregeling op aangrijpt al gewijzigd zonder rekening te houden met de aanvullingen van de Vangnetregeling? Controleer dan of de aanvullingen reden zijn om de eerdere wijzigingen aan te vullen of aan te passen.
Ja, dat kan. Hoofdstuk 22 is onderdeel van het omgevingsplan. Een gemeente kan regels in dat hoofdstuk wijzigen, of daar nieuwe regels aan toevoegen. Daarbij moet de gemeente wel voldoen aan de instructieregels van hoofdstuk 5 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en de andere regels van de Omgevingswet over het opstellen en beschikbaar stellen van het omgevingsplan.
In de praktijk ontstaat dan een situatie dat hoofdstuk 22 van het omgevingsplan voor een deel bestaat uit regels die niet volgens de Omgevingswet tot stand zijn gekomen. Dit zijn de regels van de bruidsschat omgevingsplan die van rechtswege onderdeel zijn geworden van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Daarnaast bevat hoofdstuk 22 dan regels die wel voldoen aan de regels van de Omgevingswet. Dit zijn de regels die na 1 januari 2024 zijn gewijzigd of toegevoegd. Daarom is het advies aan de gemeenten om nieuwe of gewijzigde regels niet in hoofdstuk 22 van het omgevingsplan op te nemen, maar hiervoor een ander hoofdstuk te gebruiken. Op die manier is voor de gemeente duidelijk welke regels van hoofdstuk 22 nog voor 1 januari 2032 moeten worden aangepast.
Als een gemeente de regels van de bruidsschat omgevingsplan op korte termijn vervangt door een eigen regeling, is het van belang om de onderwerpen uit de Vangnetregeling Omgevingswet ook mee te nemen.
De Vangnetregeling is door artikelverwijzingen verbonden met de bruidsschatregels. Als de gemeente de bruidsschatregels vernummerd of verletterd, blijven de aanvullingen uit de Vangnetregeling Omgevingswet toch van toepassing (zie artikel 2.1a Vangnetregeling Omgevingswet).
Als de gemeente de regels van de bruidsschat inhoudelijk wijzigt ten opzichte van de bruidsschat zoals die luidden op 1 januari 2024, grijpt de Vangnetregeling Omgevingswet niet meer aan.
Nee. De Vangnetregeling Omgevingswet is een regeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die ook relevant is voor de regels van de bruidsschat die onderdeel zijn geworden van het omgevingsplan. De Vangnetregeling wijzigt de bruidsschat zelf niet. De Vangnetregeling geldt naast de bruidsschat en vormt een aanvulling daarop. De regels in de Vangnetregeling zijn een tijdelijke maatregel. Ze zijn geen onderdeel van het omgevingsplan en zullen ook niet ontsloten worden via het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Ja dat kan. Er is geen juridische belemmering dat een gemeente de vangnetregels die een aanvulling zijn op de regels van de bruidsschat omgevingsplan opneemt in hoofdstuk 22 van het omgevingsplan. Hiermee worden regels als onderdeel van de bruidsschat omgevingsplan zichtbaar in het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Deze aanvulling is echter wel een wijziging van het omgevingsplan. En moet dus voldoen aan de instructieregels van hoofdstuk 5 van het Besluit kwaliteit leefomgeving en de andere regels van de Omgevingswet over het opstellen en beschikbaar stellen van het omgevingsplan.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.