Regels uit het Bkl om domino-effecten bij Seveso-inrichtingen te voorkomen
In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en het Omgevingsbesluit staan regels over hoe het bevoegd gezag om moet gaan met domino-effecten bij een Seveso-inrichting. We spreken over domino-effecten als een zwaar ongeval bij de Seveso-inrichting kan leiden tot een zwaar ongeval bij een naburige Seveso-inrichting.
Aanwijzing domino-inrichtingen door bevoegd gezag
In artikel 8.13 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) staan de beoordelingsregels voor een omgevingsvergunning voor een Seveso-inrichting. Onderdeel daarvan is de beoordeling van domino-effecten door het bevoegd gezag.
Het bevoegd gezag beoordeelt of het risico op een zwaar ongeval groter kan zijn door de geografische situatie of de ligging ten opzichte van andere Seveso-inrichtingen. Inrichtingen dicht bij elkaar hebben namelijk een grotere kans op een zwaar ongeval door mogelijke domino-effecten. Hier volgt uit of het bevoegd gezag de Seveso-inrichting ziet als een domino-inrichting.
Als het bevoegd gezag heeft beoordeeld dat sprake is van een domino-inrichting, verbindt het bevoegd gezag een voorschrift aan de omgevingsvergunning. Hiermee legt het vast dat de Seveso-inrichting een domino-inrichting is. Dit staat in artikel 8.38 van het Bkl.
Voor de Seveso-inrichting heeft dit tot gevolg dat de verplichtingen uit artikel 4.13 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) gaan gelden.
Delen gegevens domino-inrichtingen door bevoegd gezag
Als het bevoegd gezag gegevens heeft over Seveso-inrichtingen die te maken hebben met domino-effecten, deelt het deze gegevens met de exploitant. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn over de directe omgeving van de inrichting. Of over factoren die een zwaar ongeval kunnen veroorzaken. Zo is de exploitant in staat om alle risico's van de inrichting goed te beoordelen. Het gaat hier om gegevens die relevant kunnen zijn naast de gegevens die de exploitant al heeft verstrekt.
Dit staat in artikel 10.28 van het Omgevingsbesluit.