Tips voor het maken van een omgevingsplan
Er zijn verschillende manieren om te komen tot een omgevingsplan. Hieronder staat een aantal tips die de gemeente kan gebruiken bij het maken van een omgevingsplan.
Begin met een deelgebied
Een mogelijke aanpak is om van nul af aan te beginnen. Het gebied vormt dat het uitgangspunt. Kies een niet al te groot en redelijk homogeen gebied. Dit maakt de kans groter dat het proces soepel gaat.
Denk in algemene regels
Ga na welke regels algemeen kunnen gelden voor de hele gemeente. Ga pas specifieke regels maken voor een specifiek gebied als algemene regels niet werken.
Betrek de omgeving erbij (participatie)
Maak de regels in het omgevingsplan voor de stakeholders. Organiseer al vanaf het begin bijeenkomsten en werk samen met burgers, bedrijven, veiligheidsregio's, hulpdiensten en andere organisaties.
Bepaal gezamenlijk wat nodig is om het gebied evenwichtig te laten functioneren. Stel daarbij het gebied centraal. Dit kost in het begin meer tijd, maar levert tijdwinst verderop in het traject. Ook zal dit leiden tot regels die beter aansluiten bij de praktijk, uitvoerbaar zijn en die initiatieven ondersteunen.
Meer informatie op de pagina Participatie bij het opstellen van een omgevingsplan.
Werk samen en werk multidisciplinair
Een integraal omgevingsplan vergt multidisciplinair samenwerken. De gemeente heeft mensen nodig vanuit allerlei afdelingen en disciplines, zoals juristen, beleidsmedewerkers, ruimtelijke ordening medewerkers, mensen die de (digitale) informatie beheren en vergunningverleners, toezichthouders en handhavers.
Ga bijvoorbeeld in gesprek met de mensen die zich nu bezighouden met de Algemene plaatselijke verordening (APV). Of met mensen van het Omgevingsloket. Toezichthouders en vergunningverleners kunnen meedenken over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van regels. Het kan helpen om mensen fysiek bij elkaar te zetten.
Meer informatie op de pagina Multidisciplinair samenwerken.
Maak budget vrij
Om uiterlijk eind 2031 een omgevingsplan te hebben, moet een gemeente veel werk verzetten. Hiervoor is tijd en geld nodig. Maak hiervoor tijdig budget vrij. De gemeente kan het financieel dialoogmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gebruiken om in te schatten hoe groot de budgetten moeten zijn. De gemeente kan dit model als Excelbestand opvragen bij de VNG.
Meer informatie op de pagina Financieel dialoogmodel VNG.
Zie ook
De VNG heeft een spiekbriefje gemaakt over keuzes bij het omgevingsplan.