Omgevingswaarden - dit is veranderd
In de Omgevingswet wordt het begrip omgevingswaarde gebruikt. De omgevingswaarde heeft voor een deel voormalige begrippen als grens- en richtwaarden en milieukwaliteitseisen vervangen.
Alle regels in 1 besluit
Alle verplichte omgevingswaarden staan in hoofdstuk 2 van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl). Dit verbetert de inzichtelijkheid en de mogelijkheid voor samenhangende besluitvorming.
In de voormalige wet- en regelgeving stonden de regels hiervoor nog in:
- de Wet milieubeheer
- het Besluit kwaliteit en monitoring water 2009
- de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden
- ministeriële regelingen
De rijksomgevingswaarden uit het Bkl bieden hetzelfde beschermingsniveau als de voorheen geldende wetgeving. Ook de waarden uit de EU-richtlijnen zijn opgenomen als omgevingswaarden.
Aan omgevingswaarden moet worden voldaan óf zij moeten worden nagestreefd. Bij dreigende overschrijding van een omgevingswaarde moet de overheid een programma opstellen of aanpassen.
Meer bevoegdheid decentrale overheden
Nieuw is de bevoegdheid voor decentrale overheden om lokale omgevingswaarden voor luchtkwaliteit, waterkwaliteit en zwemwaterkwaliteit te stellen. Gemeenten en provincies kunnen er hierdoor voor kiezen om lokaal meer ambitie vast te leggen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld de gezondheidsrisico's van luchtverontreiniging verder worden beperkt.
Verschil met voormalige milieukwaliteitseisen
- Omgevingswaarden worden niet meer uitgedrukt als streefwaarden, richtwaarden en grenswaarden, maar als inspanningsverplichting, resultaatsverplichting Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) of een andere verplichting.
- Alleen de milieukwaliteitseisen waarvan monitoring zinvol werd geacht, zijn omgezet naar een omgevingswaarde.
- Omgevingswaarden hebben een ruimere strekking dan de milieukwaliteitseisen in hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer (Wm). Omgevingswaarden hebben namelijk als doel de bescherming en verbetering van de fysieke leefomgeving. Milieukwaliteitseisen gingen alleen over de bescherming van het milieu. Het begrip milieu was in de Wm al ruim omschreven, maar het begrip bescherming van de fysieke leefomgeving van de Omgevingswet is nog ruimer.
- Onder de Omgevingswet is het mogelijk om omgevingswaarden op gemeentelijk niveau vast te stellen. De milieukwaliteitseisen van hoofdstuk 5 Wm waren alleen op nationaal en provinciaal niveau vast te stellen.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Resultaatsverplichting
Bij een resultaatsverplichting moeten omgevingswaarden binnen een bepaalde tijd worden bereikt. Wanneer ze zijn bereikt, mogen ze niet meer worden overschreden.