Projectbesluit waterschap
Het projectbesluit van het waterschap moet worden goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. De project-mer is gekoppeld aan het goedkeuringsbesluit. Het waterschap maakt het milieueffectrapport en laat de onderzoeken uitvoeren.
Projectbesluit waterschap behoeft goedkeuring Gedeputeerde Staten
Het projectbesluit van een waterschap heeft altijd goedkeuring nodig van Gedeputeerde Staten. Ligt het project in meer dan 1 provincie? Dan beslissen Gedeputeerde Staten van de provincie waar het project in hoofdzaak wordt uitgevoerd (artikel 16.72 Omgevingswet).
Beheer watersystemen en waterketenbeheer
De taken en bevoegdheden van het waterschap zijn functioneel begrensd. Bij een projectbesluit kunnen ook andere belangen dan het beheer van watersystemen en het waterketenbeheer een rol spelen. De focus van de beoordeling door Gedeputeerde Staten ligt met name bij deze andere doelen en belangen. De Omgevingswet gaat uit van terughoudendheid bij interbestuurlijke sturing en interventie. De goedkeuring door Gedeputeerde Staten biedt een extra waarborg voor een samenhangende benadering van de aspecten van de fysieke leefomgeving door het waterschap.
Onthouding goedkeuring wegens strijd met het recht
Gedeputeerde Staten kan alleen goedkeuring onthouden wegens strijd met het recht (artikel 10:27 Algemene wet bestuursrecht). Dus bij strijd met een wet in formele zin, lagere regelgeving, het recht van de Europese Unie en eenieder verbindende verdragsbepalingen. Gedeputeerde Staten beoordeelt ook of het waterschap heeft voldaan aan de wettelijke opdrachten die de Omgevingswet over de zorg voor de fysieke leefomgeving stelt (artikel 2.1 Omgevingswet). Dit betekent dat er in het projectbesluit de ruimtelijke en andere niet-waterbeheer gerelateerde belangen op de juiste wijze zijn betrokken en afgewogen en niet onevenredig worden geschaad.
Het projectbesluit wijzigt bijvoorbeeld de regels van het gemeentelijke omgevingsplan. Er moet worden voldaan aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)
Gedeputeerde Staten coördinerend bestuursorgaan uitvoeringsbesluiten
Bij de uitvoeringsbesluiten van een projectbesluit voor primaire waterkeringen is toepassing van de coördinatieregeling verplicht. Ook bij andere projectbesluiten kan worden gekozen om de uitvoeringsbesluiten te coördineren. Gedeputeerde Staten is het coördinerend bestuursorgaan als het waterschap het projectbesluit vaststelt. Dit regelt artikel 5.45 Omgevingswet.
Gedeputeerde Staten bevoegd gezag project-mer
De plan-mer of project-mer is gekoppeld aan een mer-plichtig (moeder)besluit. Gedeputeerde Staten is daarom het bevoegd gezag in de mer-beoordeling of de mer-procedure voor het goedkeuringsbesluit. De project-mer is dus niet gekoppeld aan het projectbesluit maar aan het goedkeuringsbesluit. Artikel 11.6, lid 3 onder a, Omgevingsbesluit sluit het projectbesluit van het waterschap uit van de genoemde mer(beoordelingsplichten).
Dit betekent dat de provincie verantwoordelijk is voor de mer-procedure. Dus voor de kennisgeving, raadpleging van adviseurs, de participatie, de kwaliteitsbeoordeling en besluitvorming. Het waterschap is als initiatiefnemer verantwoordelijk voor het opstellen van het milieueffectrapport en moet de hier voor nodige onderzoeken laten uitvoeren (artikel 16.43, lid 5, Omgevingswet).
Waterschap plan-mer plichtig bij voorkeursbeslissing
Het waterschap kan kiezen om een voorkeursbeslissing te nemen. De voorkeursbeslissing is het plan-mer-plichtig besluit. Het waterschap is dan verantwoordelijk voor de plan-mer.
Meer informatie over het projectbesluit:
- Hoofdlijnen projectbesluit.
- Voor het vaststellen van een projectbesluit geldt de projectprocedure van afdeling 5.2 Omgevingswet. Informatie staat op de pagina 'Projectprocedure'.
- Een overzicht van de verplichte projecten staat op de pagina 'Projectbesluit verplicht'.
- Informatie over het overgangsrecht staat op de pagina 'Overgangsrecht naar de Omgevingswet'.
- Informatie over het publiceren en beschikbaar stellen van het projectbesluit staat op de pagina 'Projectbesluit in het Digitaal Stelsel.'
Evenwichtige toedeling van functies aan locaties
Evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL) betekent dat er een balans bestaat tussen verschillende functies die locaties binnen een gebied kunnen vervullen. Deze regels houden meer in dan alleen het bestemmen in een bestemmingsplan. Denk bij een functie bijvoorbeeld aan een netwerkfunctie (kabels en leidingen) of waterbergende functie (milieu).
Lees meer over evenwichtige toedeling van functies aan locaties.