Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO)
Er is een Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO) om te zorgen dat handhavende instanties de handhaving zo uniform mogelijk aanpakken. Overheden brengen hun strategie in lijn met de landelijke strategie omgevingsrecht en wisselen ervaringen uit.
Doel van de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht
Door de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht treden handhavende instanties, zoals overheden, omgevingsdiensten, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie op eenzelfde manier op bij overtredingen. Zo is een gelijk speelveld ontstaan, wordt het rechtsgevoel gerespecteerd en blijft de leefomgeving veilig, schoon en gezond.
Invoering van de Landelijke Handhavingstrategie
Invoering van de Landelijke Handhavingstrategie (LHS) betekende in de eerste plaats dat veel bevoegde overheden de LHS vast stelden als eigen strategie. Anderen brachten hun eigen strategie compleet in lijn met de LHS. In de tweede plaats betekende het dat de bevoegde overheden en hun handhavingsinstanties, zoals de omgevingsdiensten, de LHS concreet zijn gaan toepassen en leerervaringen zijn gaan uitwisselen.
Doorontwikkeling van de LHS naar LHSO
De LHSO is de opvolger van de LHS uit 2014. In de kern is de strategie nagenoeg niet veranderd. Wat anders is, is dat de aansluiting op de Omgevingswet goed wordt gelegd, terminologie is geactualiseerd en de bestuurlijke boete toegevoegd. Verder is de relatie tussen bestuursrecht en strafrecht (nog) beter beschreven en geborgd. Er komt een onderzoek naar waarom nog niet alle overheden de LHS volgden of juist wel toepassen. Verder komt er een proces van beheren, evalueren en actualiseren.
De LHSO is in het najaar van 2022 vastgesteld (pdf, 957 kB).
De LHSO wordt sinds mei 2023 ondersteund met de Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen (pdf, 1.1 MB).
Deze leidraad helpt bij het motiveren van de begunstigingstermijn en de evenredigheid van de hoogte van de last. De leidraad benoemt veel voorkomende overtredingen en geeft standaard begunstigingstermijnen en standaard dwangsombedragen.
- Dit document is ook inspiratie voor taken die worden uitgevoerd als niet basistaak.
- Het document is niet juridisch bindend.
- Graag input (aanvullingen of (verbeter)suggesties) op: Dit is de lijst met veel voorkomende overtredingen. Daarin staan dwangsombedragen, termijnen en een aantal soorten overtredingen.
Leidraad dwangsombedragen en begunstigingstermijnen versie mei 2023 (Excel) (xlsx, 134 kB) (Bijlage 1)
Dat kunt u aanleveren via het contact/vragenformulier; gebruik als trefwoord 'VTH'.
Meer informatie
Meer informatie over de LHSO staat onder andere in de Kamerbrief Voortgang uitvoeringsagenda VTH, actieplan milieucriminaliteit en uitvoering van moties en toezeggingen, 5 juni 2020.