Bestuurlijke aandacht voor milieucriminaliteit
Verreweg de meeste bedrijven zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor veiligheid en milieu. Zij richten hun bedrijfsvoering daarop in, nemen maatregelen en treffen voorzieningen. Eisen in wetgeving en vergunningen zijn daarbij leidend. De milieukosten worden doorberekend in producten en diensten volgens het principe 'de vervuiler betaalt'. Er zijn helaas gevallen waarin dit principe wordt ondermijnd.
Gevolgen voor samenleving
Niet de vervuiler, maar de samenleving betaalt dan voor de gevolgen van milieuverontreiniging en de afwezigheid van veiligheidsvoorzieningen. Vervuilende bedrijven vertonen calculerend gedrag.
Aanpak door bevoegd gezag
Sommige bedrijven laten noodzakelijke of gewenste maatregelen voor milieu of veiligheid achterwege, omdat ze de pakkans niet hoog inschatten of omdat de sancties lager zijn dan het financiële voordeel. Hierdoor behalen zij concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven. De gevolgen van schade en sanering worden bij de overheid gelegd. Dit is milieucrimineel gedrag.
Toezicht op dit gedrag en handhaving van de regels is primair een bestuurlijke verantwoordelijkheid. Namens provincies en gemeenten spelen omgevingsdiensten hierin een hoofdrol. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het toezicht door omgevingsdiensten op de goedwillende bedrijven aanzienlijk is verbeterd. Aandachtspunt is een effectieve aanpak van calculerende bedrijven. Voor een effectieve aanpak is daarnaast bestuurlijke moed nodig.
Lees meer over de rol van de bestuurder bij milieucriminaliteit.