Taken ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in vergunningverlening, toezicht en handhaving
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) regelt onder andere de activiteiten op het gebied van natuur, flora en fauna en jacht.
Taken van de minister van LVVN
De minister van LVVN:
- neemt maatregelen voor de instandhouding van bijzondere nationale natuurgebieden
Dit geldt niet voor bijzondere nationale natuurgebieden waarvoor de provincie de maatregelen moet nemen (Omgevingswet, artikel 2.19, lid 5, onder a, onder 1).
- bepaalt welke leefomgevingen en soorten planten en dieren we beschermen in Natura 2000-gebieden en bijzondere natuurgebieden (Omgevingswet, artikel 2.19, lid 5, onder a, onder 2)
- stelt een rode lijst op van met uitroeiing bedreigde of speciaal gevaar lopende dier- en plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen (Omgevingswet, artikel 2.19, lid 5, onder a, onder 3)
- neemt maatregelen tegen de komst en verspreiding van soorten die van nature niet in Nederland voorkomen en schade en overlast veroorzaken (Omgevingswet, artikel 2.19, lid 5, onder a, onder 4).
Minister van LVVN als bevoegd gezag
De minister van LVVN kan bevoegd gezag zijn voor de omgevingsvergunning. Dit geldt als de aanvraag alleen bestaat uit 1 of meer van de volgende activiteiten (Omgevingsbesluit, artikel 4.12, lid 1):
De minister van LVVN is ook bevoegd gezag voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een valkeniersactiviteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Omgevingsbesluit, artikel 4.12, lid 4).
Minister van LVVN als adviseur
De minister van LVVN is adviseur voor de omgevingsvergunning voor Natura 2000-, flora- en fauna- en milieubelastende activiteiten als een ander bestuursorgaan bevoegd gezag is. De minister van LVVN moet instemmen met de voorgenomen beslissing op de aanvraag van de omgevingsvergunning (Omgevingsbesluit, artikel 4.31, lid 2).
Wat vindt het ministerie van LVVN belangrijk
Het ministerie van LVVN vindt het belangrijk dat regio's, gemeenten, provincies en waterschappen altijd in contact kunnen komen met de juiste personen. Het ministerie helpt mensen verder door mee te denken over aanvragen, of door advies te vragen over natuur, flora of fauna.
Betrokkenheid gewenst bij voorbereiding instrumenten
Het ministerie van LVVN wil betrokken worden bij alle activiteiten die te maken hebben met natuur, flora en fauna en met houtopstanden. Het ministerie speelt een rol bij de goedkeuring van gedragscodes.
Uitvoering van taken door rijksdienst
De minister geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland opdracht om taken voor de flora- en fauna-activiteit uit te voeren, namens de minister.
Zie ook
Veel planten en dieren zijn beschermd. Hierover staan regels in de Omgevingswet. Zie pagina Werken met beschermde dieren en planten (verwijst naar een andere website) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Natura 2000-activiteit
Activiteit, inhoudende het realiseren van een project als bedoeld in artikel 6, derde lid, van de habitatrichtlijn dat niet direct verband houdt met of nodig is voor het beheer van een Natura 2000-gebied, maar afzonderlijk of in combinatie met andere plannen of projecten significante gevolgen kan hebben voor een Natura 2000-gebied. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Uitleg
Een Natura 2000-activiteit is een activiteit die significante gevolgen kan hebben voor een Natura 2000-gebied. De Natura 2000-activiteit houdt geen verband met het beheer van het Natura 2000-gebied.
Flora- en fauna-activiteit
Activiteit met mogelijke gevolgen voor van nature in het wild levende dieren of planten. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Milieubelastende activiteit
Activiteit die nadelige gevolgen voor het milieu kan veroorzaken, niet zijnde een lozingsactiviteit op een oppervlaktewaterlichaam of een lozingsactiviteit op een zuiveringtechnisch werk of een wateronttrekkingsactiviteit. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Gerelateerde begrippen
Binnen het begrip van 'milieubelastende activiteit' zijn de volgende begripsbepalingen uit de bijlage bij de Omgevingswet van toepassing:
- lozingsactiviteit op een oppervlaktewaterlichaam: activiteit, niet zijnde een stortingsactiviteit op zee, inhoudende het brengen van stoffen, warmte of water direct op een oppervlaktewaterlichaam, voor zover het gaat om de gevolgen van die stoffen of warmte of dat water voor het watersysteem
- lozingsactiviteit op een zuiveringtechnisch werk: activiteit inhoudende het brengen van stoffen, warmte of water met behulp van een werk, niet zijnde een openbaar vuilwaterriool, in een zuiveringtechnisch werk in exploitatie bij een waterschap of een rechtspersoon die door het bestuur van een waterschap met de zuivering van stedelijk afvalwater is belast, voor zover het gaat om de gevolgen van die stoffen of warmte of dat water voor het zuiveringtechnisch werk of het watersysteem
- wateronttrekkingsactiviteit: activiteit inhoudende:
a. het onttrekken van water aan een oppervlaktewaterlichaam,
b. het onttrekken van grondwater door een daarvoor bestemde voorziening, of
c. het in de bodem brengen van water, ter aanvulling van het grondwater, in samenhang met het onttrekken van grondwater door een daarvoor bestemde voorziening
Valkeniersactiviteit
Het gebruik van een vogel voor het vangen of doden van een dier. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.