Kenmerken voorbereidingsbesluit
Met een voorbereidingsbesluit voorkomt de overheid dat een locatie minder geschikt wordt voor de verwezenlijking van het doel waarvoor nieuwe regels in een omgevingsplan of omgevingsverordening in voorbereiding zijn.
Voorbereidingsbesluit gaat vooraf aan ander besluit
Een voorbereidingsbesluit gaat altijd vooraf aan een ander besluit. Het gaat vooraf aan een wijziging van het omgevingsplan of de omgevingsverordening. Ook kan het voorafgaan aan een projectbesluit, instructieregel of instructie die uiteindelijk tot wijziging van het omgevingsplan leidt.
Voorbeschermingsregels in omgevingsplan en omgevingsverordening
Een voorbereidingsbesluit bevat regels, de zogenoemde voorbeschermingsregels. Dat zijn regels die de activiteiten moeten voorkomen die in het omgevingsplan of de omgevingsverordening nog zijn toegestaan, maar die met de in voorbereiding zijnde wijziging van het omgevingsplan of de omgevingsverordening (waaronder de wijziging van het omgevingsplan door een projectbesluit, instructieregel of instructie) naar verwachting niet meer of alleen onder voorwaarden zijn toegestaan.
Voorbereidingsbescherming werkt anders dan voorheen
De voorbereidingsbescherming met een voorbereidingsbesluit is geregeld in afdeling 4.2 van de Omgevingswet.
Anders dan onder de Wet ruimtelijke ordening en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht het geval was, is het voorbereidingsbesluit onder de Omgevingswet geen besluit met regels die zelfstandig werken. Het voorbereidingsbesluit voegt de voorbeschermingsregels namelijk toe aan het omgevingsplan of de omgevingsverordening.
Het voorbereidingsbesluit is dus een besluit dat het omgevingsplan of de omgevingsverordening daadwerkelijk wijzigt. De voorbeschermingsregels maken deel uit van het omgevingsplan of van de omgevingsverordening. Dit staat in de artikelen 4.14, lid 2, 4.15, lid 2 en 4.16, lid 3 van de Omgevingswet.
Voorbereidingsbesluit in 5 situaties
Het bevoegde bestuursorgaan kan in 5 situaties een voorbereidingsbesluit nemen. Afhankelijk van het besluit dat de overheid wil wijzigen of wil nemen, komen de voorbeschermingsregels in het omgevingsplan of in de omgevingsverordening te staan. Hieronder een overzicht:
- Bij het voorbereiden van een wijziging van het omgevingsplan – voorbereidingsbesluit met voorbeschermingsregels in het omgevingsplan (artikel 4.14 Omgevingswet)
- Bij het voorbereiden van een wijziging van de omgevingsverordening – voorbereidingsbesluit met voorbeschermingsregels in de omgevingsverordening (artikel 4.15 Omgevingswet)
- Bij het voorbereiden van een projectbesluit dat het omgevingsplan gaat wijzigen – voorbereidingsbesluit met voorbeschermingsregels in het omgevingsplan (artikel 4.16 Omgevingswet)
- Bij het voorbereiden van instructieregels over het omgevingsplan in de omgevingsverordening of algemene maatregel van bestuur – voorbereidingsbesluit met voorbeschermingsregels in het omgevingsplan (artikel 4.16 Omgevingswet)
- Bij het voorbereiden van een instructiebesluit (instructies) over het omgevingsplan – voorbereidingsbesluit met voorbeschermingsregels in het omgevingsplan (artikel 4.16 Omgevingswet)
Bevoegd bestuursorgaan
Wie het bevoegde bestuursorgaan is voor een voorbereidingsbesluit, is afhankelijk van het besluit ter voorbereiding waarvan het voorbereidingsbesluit wordt genomen. Welk orgaan in welke situatie bevoegd is, lichten we hier toe:
- Bevoegde bestuursorganen voorbeschermingsregels in het omgevingsplan
- Bevoegd bestuursorgaan voorbeschermingsregels in de omgevingsverordening
Meer informatie
Voorbereidingsbesluit en voorbeschermingsregels (overzichtspagina)