Hoofdlijnen waterschapsverordening
De waterschapsverordening bevat regels voor waterkeringen, watergangen en grondwater binnen het beheergebied van een waterschap. Deze regels gelden voor iedereen.
Regels waterschapsverordening gaan over het watersysteem
Waterschappen zijn decentrale overheden met een functioneel karakter. De waterschapsverordening bevat regels specifiek gericht op het watersysteem en waterstaatswerken binnen het beheergebied van een waterschap. Samen met het omgevingsplan bevat de waterschapsverordening de regels voor de fysieke leefomgeving op lokaal niveau. Er staan regels in voor verschillende soorten activiteiten.
Lozen van water op het oppervlaktewater
Het waterschap kan voor directe lozingen regels stellen in de waterschapsverordening. Ook kan het waterschap een vergunningplicht of meldingsplicht instellen en met maatwerkvoorschriften en maatwerkregels werken. Lees meer over decentrale regels voor lozen op oppervlaktewater.
Onttrekken van oppervlaktewater of grondwater
Het waterschap kan voor bepaalde wateronttrekkingsactiviteiten regels opnemen in de waterschapsverordening. Dat kunnen ook vergunningplichten zijn. Lees meer over regels voor het onttrekken van oppervlaktewater of grondwater.
Beperkingengebied
Een beperkingengebied Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) is een gebied rondom een werk of object, waarin regels gelden vanwege de aanwezigheid van dat werk of object. Het beperkingengebied omvat zowel het werk zelf (voorheen 'kernzone') als een zone rond het werk (voorheen 'beschermingszone').
Lees meer over decentrale regels voor het uitvoeren van activiteiten in een beperkingengebied met betrekking tot een waterstaatswerk.
Regels voor het beheer van wegen
Sommige waterschappen zijn ook belast met het beheer van wegen. De regels in de waterschapsverordening gaan over het beoordelen van de staat en de werking van de openbare wegen. Ze zijn gericht op activiteiten die nadelige gevolgen hebben voor die wegen. Lees meer over decentrale regels voor een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een weg.
Toezicht en handhaving
Het waterschap is bevoegd voor toezicht en handhaving van de regels in de waterschapsverordening (artikel 18.2 Omgevingswet).
Digitaal beschikbaar maken
De regels van de waterschapsverordening komen ook in het Omgevingsloket en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hiervoor publiceren waterschappen hun waterschapsverordening en vertalen ze juridische regels in toepasbare regels. Lees meer over het digitaal publiceren van de waterschapsverordening.
Bruidsschat waterschapsverordening
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet staat de bruidsschat van de waterschapsverordening van rechtswege in het nieuwe gedeelte van de waterschapsverordening. Dit betekent dat de lozingsregels voor onbepaalde tijd gelden. Het houdt ook in dat een waterschap niet verplicht is om deze lozingsregels aan te passen of in te trekken.
Bruidsschat aanpassen
Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen waterschappen de bruidsschatregels omzetten naar regels die beter passen bij de lokale situatie. Bij deze omzetting moet het waterschap wel rekening houden met de taken en bevoegdheden van het andere bestuursorgaan. Men moet met elkaar rekening houden vanwege de samenhang van de instrumenten.
Lees meer over:
Beperkingengebied
Bij of krachtens de wet aangewezen gebied waar vanwege de aanwezigheid van een werk of object regels gelden over activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor dat werk of object. Deze begripsomschrijving staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Uitleg
De beperkingengebieden zijn gebieden rond luchthavens, wegen, spoorwegen of waterstaatswerken.