Beïnvloedende instrumenten
Bij het aanpassen van de waterschapsverordening moet het waterschap wel rekening houden met de taken en bevoegdheden van andere bestuursorganen. Men moet met elkaar rekening houden vanwege de samenhang van de instrumenten.
Instrumenten die invloed kunnen hebben op de waterschapsverordening, zijn:
Achtereenvolgens werken we iedere mogelijkheid uit.
Beleidsdocument waterschap
Waterschappen stellen zelf geen omgevingsvisie op. Ze hebben wel beleidsdoelen. Het is de bedoeling dat ze hun beleid inbrengen als provincies hun omgevingsvisies opstellen. Het waterschap kan als waterbeheerder zijn ambities en beleidskeuzes wel in een visie of ander beleidsdocument aangeven. Dat kan bijvoorbeeld een Wateragenda zijn, die de waterbelangen integraal in beeld brengt. Ook kan het waterschap strategische onderdelen opnemen in het (wel verplichte) waterbeheerprogramma.
Zie ook: Rol waterschappen in relatie tot omgevingsvisies
Omgevingsvisie provincie
Het waterschap moet bij het opstellen van de waterschapsverordening rekening houden met de taken en bevoegdheden van andere bestuursorganen (artikel 2.2 Omgevingswet). De provinciale omgevingsvisie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) beschrijft het regionale waterbeleid, in samenhang met de andere beleidsvelden. De provinciale omgevingsvisie vormt een belangrijk kader voor het opstellen van de waterschapsverordening.
Regionaal waterprogramma provincie
Het regionaal waterprogramma van de provincie bevat voor regionale wateren de doelen voor de Kaderrichtlijn Water Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en de maatregelen die de provincie neemt om die doelen te halen. Het regionaal waterprogramma van de provincie bevat belangrijke informatie om de waterschapsverordening op te stellen. Het waterschap moet deze informatie verder uitwerken in zijn instrumenten. Ook het regionaal waterprogramma van de provincie vormt dus een belangrijk kader voor het opstellen van de waterschapsverordening.
Omgevingsplan gemeente
De waterschapsverordening van het waterschap bevat samen met het omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van de gemeente de regels voor de fysieke leefomgeving op lokaal niveau. De waterschapsverordening en het omgevingsplan moeten dus goed op elkaar aansluiten. De regels moeten elkaar aanvullen. Er staat bijvoorbeeld in hoe beide bestuurslagen met de lozing van hemelwater omgaan. Zo kan een waterschap in zijn waterschapsverordening bijvoorbeeld ruimte bieden voor regenwaterlozingen op het oppervlaktewater. Daardoor hoeft een gemeente voor deze lozingen misschien een stuk riolering niet aan te leggen. Het waterschap en de gemeente moeten daarvoor samenwerken.
Instructieregel Rijk
In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) stelt het Rijk in hoofdstuk 6 instructieregels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor de waterschapsverordening. Als het waterschap de waterschapsverordening opstelt, moet het de instructieregels opvolgen. Met de instructieregels borgt het Rijk dat het waterschap de onderwerpen die een rijksbelang hebben, goed in de waterschapsverordening verwerkt. Instructieregels geven dus richting aan de inhoud van de regels van de waterschapsverordening. Ze zijn mede bepalend voor de beleidsruimte die het waterschap heeft voor het stellen van regels over bepaalde onderwerpen of activiteiten.
Een voorbeeld van zo'n instructieregel staat in artikel 6.1 van het Bkl.
Instructieregel provincie
In de omgevingsverordening kan de provincie instructieregels opnemen voor de waterschapsverordening. Als het waterschap de waterschapsverordening opstelt, moet het de instructieregels opvolgen. Met de instructieregels borgt de provincie dat het waterschap de onderwerpen die een provinciaal belang hebben, goed in de waterschapsverordening verwerkt.
Instructie Rijk
Het Rijk heeft de mogelijkheid het instrument instructie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) in te zetten. Hiermee geeft het Rijk aan hoe een waterschap een bepaalde taak moet uitvoeren. Met het geven van instructies verplicht het Rijk het waterschap om de waterschapsverordening aan te passen. De Omgevingswet heeft het specifiek over taken rond het beheer van watersystemen of waterketenbeheer. De instructie heeft pas gevolgen als het waterschap deze heeft opgevolgd.
Instructie provincie
Ook de provincie heeft de mogelijkheid om het instrument instructie in te zetten. Hiermee geeft de provincie aan hoe een waterschap een bepaalde taak moet uitvoeren. Met het geven van instructies verplicht de provincie het waterschap om de waterschapsverordening aan te passen. De Omgevingswet heeft het specifiek over taken rond het beheer van watersystemen of waterketenbeheer. De instructie heeft pas gevolgen als het waterschap deze heeft opgevolgd.
Grafische weergave
Meer informatie