Dit is een flora- en fauna-activiteit
De Omgevingswet definieert wat een flora- en fauna-activiteit is. Deze definitie zorgt ervoor dat u moet controleren of en welke soorten dieren en planten aanwezig zijn als u een activiteit uitvoert.
Definitie
In de bijlage van de Omgevingswet staat de volgende definitie van een flora- en fauna-activiteit:
'Activiteit met mogelijke gevolgen voor van nature in het wild levende dieren of planten'.
Onder ‘dieren’ verstaat de Omgevingswet:
‘in ieder geval dieren in al hun ontwikkelingsstadia, levend of dood, delen van dieren, uit deze dieren verkregen producten, of andere zaken voor zover uit een begeleidend document, de verpakking, een merk of etiket, of uit andere omstandigheden blijkt dat het gaat om delen van dieren of daaruit verkregen producten, met uitzondering van eieren.'
Onder ‘planten’ verstaat de Omgevingswet:
‘in ieder geval planten in al hun ontwikkelingsstadia, levend of dood, delen van planten, uit planten verkregen producten, geënte planten, of andere zaken voor zover uit een begeleidend document, de verpakking, een merk of etiket, of uit andere omstandigheden blijkt dat het gaat om delen van planten of daaruit verkregen producten.’
Onder ontwikkelingsstadia vallen bijvoorbeeld larven of poppen van dieren en zaden of kiemen van planten. Paddenstoelen en (korst)mossen vallen ook onder planten.
Controleren welke soorten er zijn bij het uitvoeren van activiteiten
Door deze brede formulering van een flora- en fauna-activiteit is het bij activiteiten in de fysieke leefomgeving nodig om te controleren of:
- er soorten aanwezig zijn
- welke soorten dat zijn
Dit geldt dus voor uiteenlopende activiteiten. Bijvoorbeeld bij het realiseren van een windturbine, het plaatsen van een dakkapel of het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar dieren of planten. Er zijn maar weinig activiteiten waarbij vooraf al is uit te sluiten dat ze een flora- en fauna-activiteit tot gevolg hebben.
Regels voor flora- en fauna-activiteit
Er gelden rijksregels voor een flora- en fauna-activiteit. Er kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Ook kunnen decentrale regels gelden. Op de pagina ‘Flora- en fauna-activiteit’ is daar meer informatie over te vinden.