Beoordelingsregels omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit met gevolgen voor soorten Habitatrichtlijn en verdragen
Er gelden regels voor het beoordelen van een vergunningaanvraag voor een flora- en fauna-activiteit met gevolgen voor soorten van de Habitatrichtlijn of verdragen van Bonn en Bern. Het bevoegd gezag beoordeelt met die beoordelingsregels of iemand een omgevingsvergunning kan krijgen.
Voorwaarden voor het verlenen van een omgevingsvergunning
De beoordelingsregels voor het wel of niet verlenen van de omgevingsvergunning staan in artikel 8.74k van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl). Ze gelden voor een vergunningplichtige flora- en fauna-activiteit met gevolgen voor soorten van de Habitatrichtlijn en verdragen.
Het verlenen van een omgevingsvergunning mag alleen als:
- de activiteit nodig is vanwege bepaalde belangen;
- geen andere bevredigende oplossing mogelijk is;
- de activiteit niet nadelig is voor de gunstige staat van instandhouding van populaties.
Verder geldt in geval van populatiebeheer een aanvullende beoordelingsregel.
Activiteit is nodig vanwege bepaalde belangen
De activiteit moet nodig zijn vanwege een van de volgende redenen:
- In stand houden van natuurlijke habitats of het beschermen van wilde flora of fauna.
- Voorkomen ernstige schade aan met name gewassen, veehouderijen, bossen, visgronden, wateren of andere eigendommen.
- In het belang van volksgezondheid, openbare veiligheid of andere dwingende reden van groot openbaar belang. Zo'n reden kan ook van sociale of economische aard zijn of verband houden met gunstige effecten voor het milieu.
- Voor onderzoek, onderwijs, repopulatie van soorten, herintroductie van soorten. Ook de kweek die daarvoor nodig is, valt eronder (bijvoorbeeld het kunstmatig vermeerderen van planten).
- Om het vangen, plukken of onder zich hebben van dieren of planten in beperkte aantallen mogelijk te maken. Het gaat om strikt gecontroleerde omstandigheden en selectieve wijze waarop het vangen, plukken of onder zich hebben moet gebeuren. Om welke soorten en aantallen het gaat, moet de omgevingsvergunning aangeven.
Niet alle beoordelingsregels gelden bij populatiebeheer
Als het om schadelijke handelingen bij dieren gaat bij populatiebeheer, dan gelden niet alle hiervoor genoemde redenen. Alleen de redenen onder a tot en met c gelden dan (artikel 8.74k, lid 2, Bkl).
Geen andere bevredigende oplossing
Het verlenen van een omgevingsvergunning mag alleen er geen andere bevredigende oplossing is voor een probleem dan het verrichten van de activiteit. Dat komt erop neer dat van alle mogelijke oplossingen de aangevraagde activiteit de beste bescherming van de soort verzekert. Het is dus nodig om alternatieven te onderzoeken en met objectieve en controleerbare gegevens te onderbouwen waarom zo’n alternatief niet de beste oplossing is voor het beschermen van de soort. Die gegevens kunnen bijvoorbeeld wetenschappelijke en technische feiten zijn.
Het kan betekenen dat de aangevraagde activiteit hogere kosten meebrengt voor de aanvrager of het uitvoeren ervan langer duurt dan een alternatief.
Geen afbreuk aan de instandhouding van populaties
Het verlenen van een omgevingsvergunning mag alleen als de activiteit de gunstige staat van instandhouding van populaties in hun natuurlijke verspreidingsgebied niet benadeelt.
Bij populatiebeheer alleen vergunning aan faunabeheereenheid
Gaat de vergunningplichtige activiteit over schadelijke handelingen bij dieren bij populatiebeheer? Dan geldt een aanvullende beoordelingsregel (8.74k, lid 3, Bkl). Die aanvullende beoordelingsregel houdt in dat de vergunningverlener de omgevingsvergunning alleen kan verlenen aan een faunabeheereenheid (of in uitzonderingsgevallen aan een ander).
Aanvraagvereisten en andere regels omgevingsvergunning
Naast beoordelingsregels gelden er ook nog andere regels over de omgevingsvergunning zoals regels over de aanvraag of wie het bevoegd gezag is.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.