Beoordelingsregels omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit met gevolgen voor vogels
Voor het beoordelen van een vergunningaanvraag voor een flora- en fauna-activiteit met gevolgen voor vogels gelden regels. Met deze beoordelingsregels bepaalt het bevoegd gezag of iemand een omgevingsvergunning kan krijgen.
Voorwaarden voor het verlenen van een omgevingsvergunning
De beoordelingsregels voor het wel of niet verlenen van een omgevingsvergunning staan in artikel 8.74j van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl). Ze gelden voor een vergunningplichtige flora- en fauna-activiteit met gevolgen voor vogels. Het verlenen van een omgevingsvergunning mag alleen als:
- de activiteit nodig is vanwege bepaalde belangen
- geen andere bevredigende oplossing mogelijk is
- de instandhouding van de vogelsoort niet verslechtert
Verder gelden in geval van populatiebeheer en het gebruik van een motorboot op open zee aanvullende beoordelingsregels.
Activiteit is nodig vanwege bepaalde belangen
De activiteit moet nodig zijn vanwege één van de volgende redenen:
- in het belang van volksgezondheid
- in het belang van openbare veiligheid
- in het belang van veiligheid van het luchtverkeer
- ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, visserij of water. Onder ‘belangrijke’ valt geen schade van kleine omvang. Ook niet de schade die tot het normale bedrijfsrisico behoort
- ter bescherming van flora en fauna. Het gaat om de bescherming van met name kwetsbare, zeldzame, bedreigde of inheemse soorten en natuurlijke habitats. Maar het kan ook om andere soorten en habitats gaan
- voor onderzoek, onderwijs, soorten uitzetten of herintroductie. Ook de teelt die daarmee samenhangt valt eronder
- om het vangen, onder zich hebben of elke andere wijze van verstandig gebruik van bepaalde vogels in kleine hoeveelheden mogelijk te maken. Het gaat om strikt gecontroleerde omstandigheden en selectieve wijze waarop het vangen, onder zich hebben en verstandig gebruik moet gebeuren. Wat een ‘kleine hoeveelheid’ is hangt af van het populatieniveau van een soort en zijn staat van instandhouding. Van een ‘kleine hoeveelheid’ is geen sprake als het risico bestaat dat de activiteit een significant negatief effect heeft op de populatie van de soort. Het kan om een effect op de kwaliteit of de kwantiteit gaan
Niet alle beoordelingsregels gelden bij populatiebeheer
Als het om schadelijke handelingen bij vogels gaat bij populatiebeheer dan gelden niet alle hiervoor genoemde redenen. Alleen de redenen onder a tot en met e gelden dan (artikel 8.74j, lid 2, Bkl).
Geen andere bevredigende oplossing
Het verlenen van een omgevingsvergunning mag alleen als er geen andere bevredigende oplossing is voor een probleem dan het verrichten van de activiteit. Dat komt erop neer dat van alle mogelijke oplossingen de aangevraagde activiteit de beste bescherming van de soort verzekert. Het is dus nodig om alternatieven te onderzoeken en met objectieve en controleerbare gegevens te onderbouwen waarom zo’n alternatief niet de beste oplossing is voor het beschermen van de soort. Die gegevens kunnen bijvoorbeeld wetenschappelijke en technische feiten zijn.
Het kan betekenen dat de aangevraagde activiteit hogere kosten met zich meebrengt voor de aanvrager of het uitvoeren ervan langer duurt dan een alternatief.
Geen verslechtering van instandhouding vogelsoort
Het verlenen van een omgevingsvergunning mag alleen als de activiteit de staat van instandhouding van de vogelsoort niet verslechtert.
Bij populatiebeheer alleen vergunning aan faunabeheereenheid
Gaat de vergunningplichtige activiteit over schadelijke handelingen bij vogels bij populatiebeheer? Dan geldt een aanvullende beoordelingsregel (8.74j, lid 3, Bkl). Die aanvullende beoordelingsregel houdt in dat de vergunningverlener de omgevingsvergunning alleen kan verlenen aan een faunabeheereenheid (of in uitzonderingsgevallen aan een ander).
Aanvraagvereisten en andere regels omgevingsvergunning
Naast beoordelingsregels gelden er ook nog andere regels over de omgevingsvergunning zoals regels over de aanvraag of wie het bevoegd gezag is.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.