Vergunningplicht flora- en fauna-activiteit met gevolgen voor soorten van het Bal
Voor flora- en fauna-activiteiten met gevolgen voor dieren en planten van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal), kan een vergunningplicht gelden bij schadelijke handelingen. Die vergunningplicht geldt niet voor bepaalde dieren, als een andere wet de activiteit toestaat of als de activiteit voor het uitvoeren van een instandhoudingsmaatregel of passende maatregel is.
Vergunningplicht
Het gaat om dieren en planten die in bijlage IX van het Bal staan. Dat zijn soorten die in Nederland beschermd zijn en niet staan in de Vogelrichtlijn, Habitatrichtlijn of de verdragen van Bonn en Bern. Informatie over de vergunningplicht voor die soorten staat op Omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit.
Het gaat onder meer om soorten die ook kunnen staan op de rode lijsten van bedreigde of ernstig bedreigde dier- en plantsoorten. Ook gaat het om soorten die niet (ernstig) bedreigd zijn, maar vanwege hun intrinsieke waarde en maatschappelijke opvattingen in bijlage IX staan. Voor deze soorten geldt meestal een vergunningplicht voor schadelijke handelingen. Er kunnen namelijk ook vrijstellingen gelden zoals in de omgevingsverordening.
Schadelijke handelingen bij soorten die in het Bal staan
Dieren
Er geldt een vergunningplicht voor schadelijke handelingen bij dieren van bijlage IX, onder A van het Bal (artikel 11.54, eerste lid, Bal). Het gaat om in het wild levende zoogdieren, amfibieën, reptielen, vissen, dagvlinders, libellen en kevers. Onder schadelijke handelingen bij die dieren vallen:
- opzettelijk doden of vangen
- opzettelijk hun vaste voortplantingsplaatsen, eieren of rustplaatsen beschadigen of vernielen
Prepareren
Het prepareren valt daar niet onder. Dat valt onder ‘bezit’ en daarvoor is geen omgevingsvergunning nodig. Wel geldt voor sommige soorten een bezitsverbod. Zo’n verbod is dan ook aan de orde bij prepareren.
Geen vergunningplicht bij verwilderde dieren
De vergunningplicht geldt niet voor verwilderde dieren.
Geen vergunningplicht bij bosmuis, huisspitsmuis, veldmuis
Er is geen omgevingsvergunning nodig voor het doden of vangen van de bosmuis, de huisspitsmuis en de veldmuis. Dit geldt ook voor het beschadigen of vernielen van hun vaste voortplantingsplaatsen of rustplaatsen. Deze uitzonderingen gelden alleen als de dieren in, op of in de buurt van gebouwen zijn. Bijvoorbeeld op een erf bij een gebouw of in spullen in de buurt van een gebouw.
Planten
Er geldt een vergunningplicht voor schadelijke handelingen bij planten van bijlage IX, onder B van het Bal (artikel 11.54, eerste lid, Bal). Onder schadelijke handelingen bij die planten vallen het opzettelijk plukken, verzamelen, afsnijden, ontwortelen of vernielen in hun natuurlijke verspreidingsgebied.
Opzettelijk
Onder 'opzettelijk' valt ook 'voorwaardelijke opzet'. Daarvan is sprake als iemand een handeling verricht en daarbij bewust de aanmerkelijke kans aanvaardt dat zijn gedragingen schadelijke gevolgen hebben voor een dier of een plant. Zoals de vangst of de dood van dieren of het vertrappen of ontwortelen van planten.
Geen vergunningplicht vanwege andere wet of maatregel
Er is geen omgevingsvergunning voor schadelijke handelingen bij soorten als de activiteit op grond van een andere wet is toegestaan. Als voorwaarde geldt dat die toestemming inhoudelijk voldoet aan de beoordelingsregels die normaliter zouden gelden voor de flora- en fauna-activiteit. Er is ook geen omgevingsvergunning nodig als de activiteit voor het uitvoeren van een instandhoudingsmaatregel of passende maatregel is (artikel 11.54, tweede lid, Bal).
Regels over omgevingsvergunning
Als een omgevingsvergunning nodig is, gelden er regels over de omgevingsvergunning zoals beoordelingsregels en regels over vergunningvoorschriften.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.