Dit valt onder jacht
De Omgevingswet geeft definities van jacht, jachthouder, jachtopzichter en jachtveld. Er gelden rijksregels voor de jacht.
Jacht
Jacht is gedefinieerd in de Omgevingswet (bijlage, onderdeel A, Omgevingswet). De definitie luidt: 'bemachtigen, opzettelijk doden of met het oog daarop opsporen van dieren van soorten, genoemd in artikel 8.3, vierde lid, en het doen van pogingen daartoe, in een jachtveld, in overeenstemming met de regels over de uitoefening van de jacht, gesteld op grond van artikel 4.3, eerste lid, onder k'.
De bedoelde diersoorten zijn hazen, konijnen, wilde eenden, houtduiven en fazanten. Dat zijn diersoorten die algemeen voorkomen en bejaging verdragen. Ook pogingen tot jagen of het opsporen om die dieren te bemachtigen of doden, vallen onder de definitie. Dus als bijvoorbeeld het opsporen niet leidt tot het daadwerkelijk vangen van het dier, dan valt dat opsporen wel onder jacht.
Verder moet de activiteit wel voldoen aan de regels over het uitoefenen van de jacht om het als jacht te beschouwen.
Jachthouder, jachtopzichter en jachtveld
Een 'jachthouder' is iemand met jachtrechten. De Omgevingswet geeft aan wie een jachthouder is en daarmee het recht heeft om te jagen op een jachtveld. Een jachthouder kan aan een ander toestemming geven om te jagen. Bijvoorbeeld aan een jachtopzichter. Een 'jachtopzichter' is in dienst van een jachthouder en is daarnaast ook een buitengewoon opsporingsambtenaar. Hij draagt zorg voor de jachtbelangen van de jachthouder.
Een 'jachtveld' is een terrein dat bestemd of geschikt is om de jacht op uit te oefenen.
De definities van jachthouder en jachtveld staan in bijlage, onderdeel A, van de Omgevingswet. De definitie van jachtopzichter staat in bijlage I, onderdeel A, van het Besluit activiteiten leefomgeving.
Wanneer is er geen sprake van jacht
Uit de definities volgt dat er geen sprake is van jacht als bijvoorbeeld:
- het jagen niet volgens de regels over het uitoefenen van de jacht plaatsvindt. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een ander jachtmiddel dan dat is toegestaan.
- de activiteit plaatsvindt buiten een jachtveld.
- het niet om hazen, konijnen, wilde eenden, houtduiven of fazanten gaat. Maar om andere dieren zoals wilde zwijnen, damherten of edelherten.
Populatiebeheer, schadebestrijding en overlastbestrijding zijn niet hetzelfde als jacht
Bij 'schadebestrijding' gaat het om maatregelen die een grondgebruiker mag nemen tegen dieren die schade aan zijn eigendommen veroorzaken.
Bij 'overlastbestrijding' gaat het om maatregelen die gemeenten kunnen nemen tegen dieren die overlast veroorzaken binnen een bebouwd gebied dat het omgevingsplan of de omgevingsverordening aanwijst.
'Populatiebeheer' is het beperken van de populatieomvang van een diersoort om te voorkomen dat de dieren ernstige of omvangrijke schade veroorzaken of een publiek belang bedreigen (bijvoorbeeld volksgezondheid of verkeersveiligheid). Populatiebeheer vindt plaats met een planmatige en langdurige aanpak en gebeurt meestal onder de verantwoordelijkheid van een faunabeheereenheid.
Schadebestrijding, overlastbestrijding en populatiebeheer hebben dus een ander doel dan jacht. Verder kan het bij schadebestrijding, overlastbestrijding of populatiebeheer om andere dieren gaan dan bij jacht het geval is.
Bij schadebestrijding, overlastbestrijding en populatiebeheer is (net als bij jacht) sprake van een flora- en fauna-activiteit.
Rijksregels
Er gelden rijksregels over jacht.