Stappenplan bebouwingscontour houtkap in het DSO
Regelanalisten van provincies en gemeenten die gebruik willen maken van de bebouwingscontour houtkap, kunnen hiervoor een stappenplan volgen. Hierdoor komt de bebouwingscontour houtkap beschikbaar via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Gemeenten zijn wettelijk verplicht de bebouwingscontour houtkap Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) vast te stellen en in hun omgevingsplan op te nemen. Dit is geregeld in artikel 5.165b van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De provincie heeft deze bebouwingscontour onder meer nodig binnen de toepasbare regels. Provincie en gemeenten zijn immers beide verantwoordelijk voor het stellen van regels, maar ze hebben te maken met aansluitende (en soms overlappende) werkingsgebieden.
Lees meer over de regels op Juridische en toepasbare regels houtkap.
Scenario's bebouwingscontour houtkap
De verschillende scenario's rondom bebouwingscontour houtkap die het bevoegd gezag kan toepassen zijn:
- geen locatie-informatie plaatsen in het Omgevingsloket maar verwijzen naar de gemeentelijke website waarop deze informatie te vinden is
- een 'gatenkaaskaart' gebruiken, ofwel een kaart waarin de provincie uit haar beheergebied de bebouwingscontouren van de gemeenten snijdt
- geen locatie-informatie plaatsen in het Omgevingsloket maar verwijzen naar de externe viewer waar deze informatie te vinden is
- de bebouwingscontour houtkap uit omgevingsplan gebruiken (wat de bedoeling is van de Omgevingswet)
Stappenplan
Om tot een betere dienstverlening te komen kan het bevoegd gezag de bebouwingscontour in het Omgevingsloket laden. Daarvoor doorloopt het de volgende stappen, die in het uitklapmenu hieronder worden verduidelijkt.
- stap 1: afstemmen in regio door gemeenten en provincie
- stap 2: aanleveren bebouwingscontour door gemeente
- stap 3: gebruiken bebouwingscontour door gemeente en provincie in toepasbare regels (Vergunningcheck)
- stap 4: gebruiken bebouwingscontour door gemeente en provincie in toepasbare regels (Aanvraag)
- stap 5: afstemmen toepasbare regels
- stap 6: beheren van contour
Vaste elementen
De verschillende stappen hebben een aantal vaste elementen:
- Rollen: wie heeft u in deze stap nodig?
- Bandbreedte: wat moet u minimaal en maximaal regelen?
- Eigen afweging: wat bepaalt u als gemeente of provincie zelf?
- Advies: wat is het advies vanuit de praktijk?
Stap 1: afstemmen in regio door gemeenten en provincie
Rollen
Geo-beheerder, DSO-beheerder, inhoudelijk (beleids- of juridisch) adviseur met kennis van de regelgeving rondom kappen en bebouwingscontour houtkap), regelanalist.
Bandbreedte
Samen met de regio bespreekt u de mogelijke scenario's en de gewenste oplossing voor het instellen van een werkbare bebouwingscontour in het DSO. Kiest u ervoor zelf een afweging te maken? Of kiest u ervoor als regio een gezamenlijke afweging te maken?
Eigen afweging
Maak gebruik van een externe viewer, maak een gatenkaaskaart of gebruik de bebouwingscontour uit het omgevingsplan. Kiest u voor de bebouwingscontour houtplan uit het omgevingsplan? Dan gaat u door naar stap 2. Kiest u hier niet voor? Dan zijn de volgende stappen in het stappenplan voor u niet meer relevant.
Advies
- Bepaal samen de prioriteit van het onderwerp houtkap in de regio.
- Bepaal hoeveel capaciteit er is in rollen en uren. Dit is belangrijk om mee te nemen in de overweging.
- Zijn de geo-data van de bebouwingscontour beschikbaar voor gemeenten? Dit bepaalt in hoeverre er een mogelijkheid is de contour te publiceren via het omgevingsplan.
- Zorg voor een overzicht van contactpersonen met contactgegevens per organisatie, die u kunt benaderen over dit onderwerp.
In de praktijk blijkt het soms best lastig om de hele regio aan tafel te krijgen. Laat eventuele voorlopers daar niet onder lijden. Werkt de techniek? Kijk dan ook of u andere geo-data in het loket kunt verwerken, zoals jacht.
Stap 2: aanleveren bebouwingscontour door gemeente
Rollen
Geo-beheerder, DSO-beheerder, planjurist.
Hoe werkt het?
De gemeente levert de bebouwingscontour houtkap aan via het omgevingsplan aan het DSO.
Eigen afweging
Er is geen juridische grondslag voor een provincie om de bebouwingscontour te publiceren binnen de verordening voor de gemeenten, zoals bij de gatenkaaskaart. Er is wel een toezegging vanuit Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) dat dit kan voor dienstverlening. Voor beheer is dit erg onhandig. Bij een wijziging van de bebouwingscontour door de gemeente moet de provincie de gatenkaaskaart via een wijzigingsbesluit aanpassen. Dan is er een tijdlang sprake van afwijkende dienstverlening. Dit is dus geen sluitende oplossing.
Advies
- Zorg dat de locatie van de bebouwingscontour is vastgesteld.
- Controleer of u al een bebouwingscontour heeft vanwege eerdere wetgeving. Bijvoorbeeld via de Boswet of de Wet natuurbescherming. Lees hierover meer op de DSO Community bij het onderwerp 'Juridische en toepasbare regels houtkap onder de Omgevingswet'. Zie ook de IPLO-pagina Juridische en toepasbare regels houtkap.
- Zorg dat u de objecten in de geo goed sluitend maakt binnen uw eigen ambtsgebied.
- Controleer de bebouwingscontour-geo in het GIS-pakket. Dit is de primaire bron van de locatie.
Stap 3: gebruiken bebouwingscontour door gemeente en provincie in toepasbare regels (Vergunningcheck)
Rollen
Regelanalist.
Bandbreedte
De provincie gebruikt de contour die door de gemeente aangeleverd is in het DSO. Om het geoID te vinden vraagt u de gemeentelijke activiteit op in de Registratie toepasbare regels (RTR). U gebruikt de geo van de bebouwingscontour als antwoordoptie bij vragen. Als provincie doet u dit via het aansluitpunt van het Rijk. De activiteit ‘Kappen van houtopstanden (buiten de bebouwde kom)’ is door het Rijk aangeleverd. De provincie kan de standaardvergunningcheck alleen aanpassen door de standaardaansluiting (SAS) te vervangen door een lokale aansluiting (LAS).
Eigen afweging
Dit onderdeel is niet relevant bij deze stap.
Advies
De gemeente stemt af met de provincie. Die moet immers weten dat de bebouwingscontour beschikbaar is in het DSO.
Let op: de softwareleverancier moet deze functionaliteit voor het gebruik van geo-vragen ondersteunen. Voor STTR Builder geldt: u moet de functionaliteit hebben om het (geo)ID van een ander bevoegd gezag te gebruiken. En om conditiegestuurde vragengroepen in de toepasbare regel aan een geo-vraag te koppelen.
Lees op Juridische en toepasbare regels houtkap hoe u gebruikmaakt van een eventuele combinatie van opties.
Stap 4: gebruiken bebouwingscontour door gemeente en provincie in toepasbare regels (Aanvraag)
Rollen
Regelanalist.
Bandbreedte
U gebruikt de geo van de bebouwingscontour als antwoordoptie om te bepalen of het formulier beschikbaar is in het onderdeel Aanvragen.
Eigen afweging
Dit onderdeel is niet relevant bij deze stap.
Advies
De gemeente gebruikt de bebouwingscontour om het aanvraagformulier alleen binnen de bebouwingscontour beschikbaar te maken. Een initiatiefnemer die rechtstreeks via Aanvragen het aanvraagformulier zoekt, vindt deze alleen binnen de bebouwingscontour.
Let op: de softwareleverancier moet deze functionaliteit voor het gebruik van geo-vragen ondersteunen. Voor STTR Builder geldt: u moet de functionaliteit hebben om het (geo)ID van een ander bevoegd gezag te gebruiken. En om conditiegestuurde vragengroepen in de toepasbare regel aan een geo-vraag te koppelen.
Resultaat
Heeft u de geometrie gekoppeld aan de eigen toepasbare regels? Dan publiceert u de geactualiseerde versie op de landelijke voorzieningen van het DSO. Gebruik de aanvraagmodule en check de volgende situaties:
- U vult een locatie in buiten de bebouwingscontour houtkap. Daaruit volgt: de activiteit is niet beschikbaar.
- U vult een locatie in binnen de bebouwingscontour houtkap. Daaruit volgt: de activiteit is beschikbaar.
Stap 5: afstemmen toepasbare regels
Rollen
Regelanalist, DSO-beheerder, geo-beheerder.
Bandbreedte
Dit onderdeel is niet relevant bij deze stap.
Eigen afweging
Dit onderdeel is niet relevant bij deze stap.
Advies
Zorg ervoor dat u de verschillende rollen om tafel heeft. De precieze invulling is aan de regio.
Stap 6: beheren van bebouwingscontour
Rollen
Regelanalist, geo-beheerder, DSO-beheerder, inhoudelijk specialist.
Bandbreedte
Dit onderdeel is niet relevant bij deze stap.
Eigen afweging
Dit onderdeel is niet relevant bij deze stap.
Advies
- De contour kan veranderen bij veranderende provinciegrenzen, gemeentegrenzen en landsgrenzen.
- Het wijzigen van de bebouwingscontour moet u als gemeente goed afstemmen met andere overheden in de regio. Die krijgen geen melding bij wijzigingen.
Noot: er is een wens ingediend bij IPLO om de kruismatrix uit te breiden met een optie waardoor u kunt zien wanneer een locatie-ID is gewijzigd.
Let op: gebruikt u als provincie een aansluitpunt? Dan is de impact op het niet beschikbaar zijn van de geo-contour door de gemeente groot. Bijvoorbeeld als een locatie-ID is gewijzigd. Dit werkt namelijk door naar alle gemeentelijke vragenbomen in die provincie. Het aansluitpunt bevat immers alle gemeenten van de provincie. Wanneer daarin 1 geo-vraag van een gemeente niet beantwoord kan worden, is dat zichtbaar binnen alle gemeenten van dat aansluitpunt.
- Zorg ervoor dat u als regio bespreekt wie coördineert en 'eigenaar' is van het gezamenlijk actueel houden van de gekozen aanpak.
Bebouwingscontour houtkap
De bebouwingscontour houtkap is een gebied dat door de gemeente wordt aangewezen in het omgevingsplan. Artikel 5.165b, Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) bepaalt dat de bebouwingscontour houtkap aansluit bij het stedelijk gebied.
De gemeente bepaalt de exacte ligging van de bebouwingscontour houtkap. Als de gemeente de bebouwingscontour houtkap heeft aangewezen, wordt deze zichtbaar in het omgevingsplan van de gemeente in het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Uitleg
Binnen de bebouwingscontour houtkap zijn de regels van afdeling 11.3 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) over activiteiten die houtopstanden, hout en houtproducten betreffen niet van toepassing. Dit staat in artikel 11.111, lid 2, onder a, Bal.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.