Dit is er veranderd voor het vellen van houtopstand en herbeplanten
De Omgevingswet spreekt van 'bebouwingscontour houtkap' in plaats van 'grenzen van de bebouwde kom' zoals dat in de Wet natuurbescherming staat. Verder is de definitie van houtopstand gewijzigd, komen maatwerkvoorschriften in plaats van ontheffingen en kan een herbeplantingsplan nodig zijn.
Bebouwingscontour houtkap in plaats van grenzen bebouwde kom
Onder de Wet natuurbescherming golden de rijksregels over houtopstanden niet voor houtopstanden binnen de grenzen van de bebouwde kom (artikel 4.1, Wet natuurbescherming). Het was aan de gemeenteraad om die grenzen vast te stellen.
De Omgevingswet spreekt van 'bebouwingscontour houtkap' in plaats van 'grenzen van de bebouwde kom' zoals dat in de Wet natuurbescherming staat. De Omgevingswet verplicht de gemeenteraad om een bebouwingscontour houtkap vast te stellen in het omgevingsplan. Met het aanwijzen van de bebouwingscontour houtkap bepaalt de gemeente in feite wanneer de regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) over het vellen van houtopstanden gelden. Die gelden namelijk alleen buiten de bebouwingscontour houtkap.
De pagina Rijksregels vellen houtopstand, herbeplanten, verhandelen en bezit van hout(producten) geeft hier meer informatie over.
Geen minimale omvang meer in definitie van houtopstand
Om onder de definitie van houtopstand van de Wet natuurbescherming te vallen, moest die een bepaalde omvang hebben. De oppervlakte moest namelijk minstens 10 are zijn of rijbeplanting moest uit meer dan 20 bomen bestaan (gerekend over het totaal aantal rijen). In de definitie van houtopstand in de Omgevingswet staat deze minimale omvang niet. Dus ook onder de 10 are of maximaal 20 bomen in rijbeplanting is sprake van houtopstand onder de Omgevingswet. Wel blijft het onder de Omgevingswet zo dat voor zo'n kleine omvang de rijksregels over het vellen en herbeplanten niet gelden.
Maatwerkvoorschrift in plaats van ontheffing
Het Bal geeft de mogelijkheid om met een maatwerkvoorschrift af te wijken van de rijksregels over vellen en herbeplanten. Onder de Wet natuurbescherming was dat een ontheffing. Overgangsrecht zorgt ervoor dat afgegeven ontheffingen onder de Wet natuurbescherming blijven gelden.
Herbeplantingsplan nodig
Als de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) het bevoegd gezag is, is een herbeplantingsplan verplicht. Zo'n plan moeten aangeven hoe de initiatiefnemer aan de herbeplantingsplicht zal voldoen. Onder de Wet natuurbescherming gold deze verplichting alleen voor Rijkswaterstaat die met een ontheffing op andere grond (dan het vellen) mocht herbeplanten.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.