Afvalvoorschriften milieustraat (paragraaf 4.51 Bal)
Voor de milieubelastende activiteit Milieustraat gelden afvalvoorschriften uit paragraaf 4.51 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het gaat om voorschriften bij innamevoorzieningen en een werkinstructie over de acceptatie- en controleprocedure.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In de hoofdstukken 3 en 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal) staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.51 valt en
- uw activiteit onder paragraaf 3.5.6 Milieustraat valt
Innamevoorzieningen
Een milieustraat moet een voldoende geschikt voorzieningenniveau hebben. Dit betekent dat er voldoende en geschikte voorzieningen moeten zijn om aangeleverde afvalstromen af te scheiden.
Aparte containers of ruimtes op de milieustraat
De volgende afvalstoffen moeten gescheiden blijven op de milieustraat. Hiervoor moeten dus aparte containers of ruimtes (innamevoorzieningen) aanwezig zijn:
1. afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
2. asbest
3. C-hout (geïmpregneerd hout)
4. gasflessen, brandblussers en overige drukhouders
5. grond, onderscheiden naar de kwaliteitsklassen van het Besluit bodemkwaliteit
6. A-hout en B-hout (niet-geïmpregneerd hout)
7. banden van voertuigen
8. dakafval
9. geëxpandeerd polystyreenschuim
10. gemengd steenachtig materiaal (uitgezonderd asfalt en gips)
11. gips
12. grof tuinafval
13. harde kunststoffen
14. matrassen
15. metalen
16. papier en karton
17. textiel (uitgezonderd tapijt)
18. vlakglas
Er hoeven geen voorzieningen te zijn voor afvalstoffen die de milieustraat niet inneemt. De milieustraat zorgt er in dat geval wel voor dat duidelijk is aangegeven waar de inwoners van de gemeente deze afvalstoffen wel kunnen aanbieden (bijvoorbeeld op een andere locatie van de gemeente).
Maatwerk voor innamevoorzieningen
Een aparte container of ruimte is bedoeld om het afval gescheiden te houden. Een andere manier mag ook voor de afvalstromen 6 t/m 18 (hiervoor genoemd). Die manier moet dan wel een gelijk niveau van afvalscheiding bereiken. Dat is alleen te bereiken door een slimme selectie van afvalstoffen die samen zijn op te slaan (in plaats van aparte containers of ruimtes) met een passende vorm van nascheiding of andere wijze van verwerking. Bijvoorbeeld het opslaan van tuinmeubelen (harde kunststoffen) samen met metalen in 1 container (in plaats van 2) met een passende vorm van nascheiding of andere wijze van verwerking.
Is er sprake van een gelijk niveau van afvalscheiding? Dan kan het bevoegd gezag met maatwerk afwijken van de verplichting tot een aparte container of ruimte. Met maatwerk kan het bevoegd gezag dan ook eisen stellen aan bijvoorbeeld de nascheiding of andere wijze van verwerking. Of bijvoorbeeld het overleggen van informatie hierover.
Als onvoldoende duidelijk is hoe de nascheiding of andere verwerking zal plaatsvinden, is maatwerk niet mogelijk. En moet dus een aparte container of ruimte aanwezig zijn.
Voor de afvalstromen 1 t/m 5 (hiervoor genoemd) is nascheiding niet wenselijk of doelmatig. Voor die afvalstromen geldt dus dat altijd voorzieningen aanwezig moeten zijn om de afvalstoffen apart te houden.
Maatwerk en omgevingsvergunning
Het maatwerk om af te wijken van de verplichting over innamevoorzieningen is niet los te zien van de omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit. Er is namelijk een omgevingsvergunning nodig voor het mengen van verschillende bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen. Het maatwerk en maatwerkvoorschriften zullen daardoor de vorm hebben van een omgevingsvergunning en vergunningvoorschriften.
Voorzieningen voor niet-grof huishoudelijk afval
Als een milieustraat ook niet-grof huishoudelijk afval inneemt, dan moet de milieustraat die ook apart houden. Bijvoorbeeld:
- verpakkingsglas
- batterijen
- gasontladingslampen
- klein chemisch afval
- frituurvet
- incontinentiemateriaal
Houdt de milieustraat die afvalstoffen niet apart, dan is voor het mengen van deze afvalstoffen een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit nodig.
Geen natte matrassen
Matrassen mogen niet in contact komen met regen, omdat dat gevolgen heeft voor de recycling ervan. De voorziening voor matrassen moet dus zodanig zijn dat matrassen niet in contact komen met regenwater.
Scheidingsbeleid goed uitvoeren
Naast een voldoende geschikt voorzieningenniveau moet een milieustraat ook zorgen voor het goed uitvoeren van het scheidingsbeleid. Dat betekent dat er een werkinstructie moet zijn die daarvoor moet zorgen.
Werkinstructie: gescheiden deponeren van soorten afval
Het scheidingsbeleid moet voorkomen dat afvalstoffen die eigenlijk gescheiden moeten blijven toch in de restfractiecontainer gaan. En niet in de daarvoor bedoelde aparte containers of ruimtes. In een werkinstructie over procedures van acceptatie en controle moet staan hoe de milieustraat dat voorkomt. Dit kan (onder andere) door:
- duidelijk te vermelden welke voorziening voor welke soort afvalstof is bedoeld
- aanwezigheid van gekwalificeerd personeel, dat vragen van burgers kan beantwoorden en toezicht houden op een juist gebruik van de voorzieningen
- de inrichting en het beheer van de milieustraat toegankelijk en laagdrempelig te maken voor de burger. Met een goede fysieke bereikbaarheid, en ook door het beperken van wachttijden en ingewikkelde administratieve procedures.
Werkinstructie: voorkomen niet in te nemen afval
Het kan zijn dat de milieustraat bepaalde grove huishoudelijke afvalstoffen niet inneemt. In dat geval moet de werkinstructie beschrijven hoe de milieustraat het innemen daarvan voorkomt.
Werkinstructie: zoveel mogelijk geschikt houden en afvoeren voor voorbereiding voor hergebruik en recycling
De werkinstructie moet ook de wijze beschrijven die zorgt dat zo veel mogelijk afvalstoffen geschikt zijn en blijven voor voorbereiding voor hergebruik en recycling. En dat dus zoveel mogelijk afvoer voor voorbereiding voor hergebruik en recycling plaatsvindt.
Werkinstructie over procedure van acceptatie en controle
Naast eerdergenoemde punten over de werkinstructie moet die ook voldoen aan algemene eisen. Die staan in paragraaf 4.50 Ontvangen van afvalstoffen. Ze gaan over de procedures van acceptatie en controle van de ontvangen afvalstoffen. De procedures moeten een onderscheid maken tussen groepen van afvalstoffen als daar verschillende procedures voor zijn. De beschrijving van de procedures moet verder voor iedere te onderscheiden groep van afvalstoffen ingaan op:
- type ontdoener
- manier van aanbieden en controleren en
- afwijkende afvalstoffen
Hierna volgt een voorbeeld van een uitwerking.
Type ontdoener
Vaak geeft de milieustraat per ontdoener (particulier of bedrijf) een omschrijving van de afvalstoffen die de milieustraat wel en niet accepteert, inclusief de maximale hoeveelheden. Ook geeft de milieustraat vaak aan wat de kosten zijn voor de verschillende ontdoeners en afvalstoffen.
Manier van aanbieden
De milieustraat zamelt veel verschillende afvalstromen in. Het is dus belangrijk dat hij de ontdoener goed instrueert waar welk afval heen moet en welk afval de milieustraat weigert. Daarnaast kan de milieustraat eisen stellen aan de manier van verpakken van de afvalstoffen.
Manier van controleren
Bij de ontvangst zal het personeel van de milieustraat controleren of er geen overschrijding van de maximale hoeveelheid afvalstoffen plaatsvinden. En welke afvalstoffen een ontdoener bij zich heeft. Vervolgens geeft het personeel de ontdoener goede instructies om de afvalstoffen op de juiste plek, in de praktijk vaak een container, te doen.
Afwijkende afvalstoffen
Een milieustraat voert afwijkende afvalstoffen op een milieuverantwoorde manier af en verhaalt vaak de kosten hiervan op de aanbieder.
Het is wenselijk dat aanbieders bij de milieustraat zoveel mogelijk van tevoren weten welke afvalstoffen ze niet aan kunnen bieden bij de milieustraat. De beheerder van de milieustraat moet vastleggen wat hij doet als een ontdoener deze afvalstoffen toch aanbiedt.
Een (beperkte) groep afvalstoffen mag de milieustraat nooit in ontvangst nemen. Bijvoorbeeld een:
- gevonden explosief
- autowrak of
- opgegraven nog niet schoongemaakte olietank
Voor de meeste afwijkende afvalstoffen geldt dat het beter is de afvalstoffen wel in ontvangst te nemen. De stoffen op een milieuverantwoorde manier af te voeren en de kosten hiervan te verhalen op de aanbieder. De milieustraat moet de afvalstoffen dan wel op een milieuverantwoorde manier opslaan, in afwachting van de afvoer. Als iemand bijvoorbeeld een zelf gedemonteerde LPG-tank aanbiedt, kan hij die tijdelijk in de gasflessenopslag opslaan.
Scheiden en het Landelijk afvalbeheerplan
In het Landelijk afvalbeheerplan staat meer informatie over het belang van scheiden en de rol van gemeenten.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.