Decentrale regels voor beperkingengebiedactiviteit bij een weg
Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen beperkingengebieden aanwijzen om wegen die ze in beheer hebben te beschermen. Dit is niet verplicht, maar een keuze.
Aanwijzing
Wanneer een gemeente, provincie of waterschap ervoor kiest om een beperkingengebied met betrekking tot een weg aan te wijzen, wordt dit opgenomen in het omgevingsplan, de omgevingsverordening of de waterschapsverordening. Daarin worden ook de regels gesteld die gelden voor de beperkingengebiedactiviteit bij een weg. Een voorbeeld van regels is een vergunningplicht voor een bepaalde type activiteit in een beperkingengebied. Dit kan ook een meldingsplicht of informatieplicht zijn.
Verantwoordelijkheden
Gemeenten, provincies en waterschappen zijn verantwoordelijk voor de staat en de werking van de openbare wegen die ze in beheer hebben. Dit volgt uit de artikelen 2.16 lid 1 onder b (gemeente), 2.17 lid 1 onder b (waterschap) en 2.18 lid 1 onder e (provincie) van de Omgevingswet. Door het aanwijzen van beperkingengebieden en regels te stellen voor activiteiten in die gebieden kunnen deze overheden de staat en de werking van de openbare wegen beschermen.
Relatie met de Wegenwet
Het beheer van de openbare weg is geregeld via de Wegenwet. Die wet zal op een later moment opgaan in de Omgevingswet. Want onder het bereik van de Omgevingswet valt het voorkomen dat er vanwege bepaalde activiteiten nadelige gevolgen ontstaan voor de staat en de werking van een openbare weg.
Relatie rijksweg met het omgevingsplan
Een gemeente mag in een omgevingsplan geen regels stellen die het gebruik, de instandhouding, de verbetering of de vernieuwing van een rijksweg of hoofdspoorweg rechtstreeks belemmeren. Dit staat in een instructieregel in artikel 5.163 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)).
Voor de activiteiten rond rijkswegen kan het bevoegd gezag afwijken van bepaalde regels door het stellen van maatwerkvoorschriften.Maatwerkvoorschriften
Het bevoegd gezag kan maatwerkvoorschriften Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) stellen over de specifieke zorgplicht en over de onderwerpen in afdeling 8.2. Een maatwerkvoorschrift kan niet worden gesteld als er een voorschrift aan een omgevingsvergunning voor een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot de weg kan worden verbonden. Voorschriften ter invulling van de specifieke zorgplicht landen altijd in de vergunning, en niet in een zelfstandig maatwerkvoorschrift. Bij het aanleggen en in standhouden van kabels en leidingen in het beperkingengebied met betrekking tot de weg, worden wel zelfstandig maatwerkvoorschriften gesteld.Op het stellen van een maatwerkvoorschrift is de beoordelingsregel voor vergunningplichtige beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een weg in beheer van het Rijk (artikel 8.2 Bkl) van overeenkomstige toepassing.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Maatwerkvoorschrift
Maatwerkvoorschrift als bedoeld in artikel 4.5, Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Artikel 4.5, Omgevingswet bepaalt dat het bevoegd gezag met een maatwerkvoorschrift een algemene regel voor een activiteit in een concrete situatie specifiek kan maken.