Emissiearme stal melkrundvee
Een stal voor melkrundvee moet emissiearm zijn voor ammoniak. Voor een nieuwe stal mag de emissie per dier per jaar niet meer zijn dan 8,6 kg ammoniak. Deze eisen staan in paragraaf 4.82 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal).
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat of de regels van toepassing zijn. De regels voor emissiearme stallen gelden in de volgende gevallen:
- Het gaat om een veehouderij die onder paragraaf 3.6.1 van het Bal valt.
- Er worden meer dan 10 melk- en kalfkoeien gehouden (zie artikel 4.806 Bal).
Let op: Er is sprake van een veehouderij bij het houden van meer dan 10 stuks rundvee. Dit staat in artikel 3.200 van het Bal. Een stal moet emissiearm bij het houden van meer dan 10 melk- en kalfkoeien. Dit staat in artikel 4.806 van het Bal.
Welke emissiegrenswaarde gelden
De emissiegrenswaarden voor ammoniak staan in artikel 4.818 van het Bal. Welke grenswaarde geldt, is afhankelijk van het moment dat de stal is gebouwd en klaar voor gebruik.
Diercategorie: rundvee |
Kolom A (stal gebouwd op of na 1 april 2008 en voor 1 juli 2015) |
Kolom B (stal gebouwd op of na 1 juli 2015 en voor 1 januari 2018) |
Kolom C (stal gebouwd op of na 1 januari 2018) |
---|---|---|---|
Niet beweiden | 12,2 | 11,0 | 8,6 |
Wel beweiden | 13,0 | 11,0 | 8,6 |
Kolom A in plaats van kolom B
Voor een stal die is gebouwd op of na 1 juli 2015, geldt soms kolom A in plaats van kolom B. Dit is zo in de volgende gevallen:
- De stal was op 1 juli 2015 nog niet gebouwd, maar de omgevingsvergunning bouwen is wel verleend. Als de stal uiterlijk op 30 september 2016 klaar voor gebruik was, dan geldt kolom A en niet kolom B.
- De stal was op 1 juli 2015 nog niet gebouwd, maar op die datum was wel een aanvraag voor de omgevingsvergunning bouwen ingediend. Als dan de stal binnen 15 maanden nadat deze vergunning is verleend, klaar voor gebruik was, geldt kolom A en niet kolom B.
Wanneer is de emissie laag genoeg
De verschillende soorten stallen (huisvestingssystemen) en aanvullende technieken staan in bijlage V en VI van de Omgevingsregeling. De emissie vanuit de stal is gelijk aan de emissiefactor die staat in bijlage V. Deze emissie kan worden verlaagd door extra technieken die de emissie reduceren. Er zijn rekenregels om dan de emissie te berekenen.
Wanneer de stal niet emissiearm hoeft te zijn
De eis van minder ammoniak geldt niet in één van de volgende situaties:
- De stal is een vrijloopstal.
- De stal is gebouwd voor 1 april 2008.
- De stal is gebouwd voor 1 juli 2015 om rundvee biologisch te houden.
- De stal is gebouwd voor 1 juli 2015 én de koeien grazen buiten.
Wat is een vrijloopstal?
De omschrijving van vrijloopstal staat in artikel 4.807 lid 2 van het Bal: 'Een vrijloopstal is een huisvestingssysteem voor melkkoeien van 2 jaar en ouder en kalfkoeien van 2 jaar en ouder zonder ligboxen en met een zachte vochtdoorlatende of absorberende bodem, waarbij de totale oppervlakte ten minste het aantal dieren, vermenigvuldigd met 10 m2, is.'
Een vrijloopstal is een stal waarin de koeien vrij kunnen rondlopen. Er zijn geen ligboxen en het lig- en loopgedeelte is gecombineerd. De stal heeft een zachte, comfortabele bodem of vloer. Er zijn verschillende typen bodems of vloeren mogelijk. Veel gebruikte materialen zijn houtsnippers, compost en stro.
Het grote verschil tussen een vrijloopstal en een potstal is de veel grotere lig- en loopruimte voor de dieren. Strohokken voor bijvoorbeeld droge koeien of kalveren zijn geen vrijloopstallen als de stal voor de melkkoeien niet is uitgevoerd als vrijloopstal.
Biologisch gehouden melkrundvee
Als stal wordt gebruikt om melkrundvee biologisch te houden, geldt het volgende:
- De stal is emissiearm als deze is gebouwd op of na 1 juli 2015.
- De stal hoeft niet emissiearm te zijn als deze is gebouwd voor 1 juli 2015.
- De stal hoeft niet emissiearm te zijn als het een vrijloopstal is.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.