Stappenplan proefstal vergunnen
Een veehouder wil toestemming krijgen voor een innovatief stalsysteem, een proefstal. Hieronder staan de stappen voor de ondernemer en voor het bevoegd gezag.
Een proefstal is nodig om een innovatieve techniek in de praktijk te meten. Lees meer over proefstallen op de pagina over innovatieve stallen.
Stappenplan voor aanvraag proefstal (met meten) ammoniak, geur en/of fijnstof
Een groot aantal stappen zijn niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden om het proces zo snel als mogelijk voor elkaar te krijgen en mogelijke knelpunten in een vroeg stadium te duiden. De metingen kunnen leiden tot opname van de techniek in de Omgevingsregeling Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) met een emissiefactor voor ammoniak, geur en/of fijnstof.
Stap 1 beoordeling door TAP
OPTIONEEL. Het innovatieve stalsysteem ter beoordeling voorleggen aan de Technische Advies Pool (TAP), via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De TAP kan vooraf al een advies geven over de verwachte emissiefactoren voor geur, ammoniak en/of fijnstof. Ook kan de TAP al aangeven of de geplande proefstal technisch wel te bemeten is. Zo niet, dan kan beter een andere stal gezocht worden.
Stap 2 aanvraag maatwerk
VERPLICHT. Aanvraag maatwerk voor een emissiefactor voor een innovatieve stal of techniek bij gemeente inclusief onderbouwing en meetplan. Dit is onderdeel van de aanvraag van de vergunning voor de milieubelastende activiteit. Deze vergunning is meestal nodig voor het houden van dieren in een dierenverblijf. Als er geen vergunning nodig is, regelt de gemeente dit met een maatwerkbesluit en vraagt de veehouder het maatwerkbesluit aan, tegelijkertijd met de melding. De veehouder is de officiële aanvrager. De adviseur of de fabrikant zorgt in de praktijk vaak voor de onderbouwing en het meetplan. Dit meetplan is niet genoemd in de regelgeving, maar via de meetverplichting praktisch wel noodzakelijk. Het eerder gevraagde advies van de TAP kan bij de aanvraag gevoegd worden.
Stap 3 advies TAP aan gemeente
OPTIONEEL. Adviesvraag van gemeente bij TAP over bijzondere emissiefactor en bemeetbaarheid van de stal. Dit alleen als de aanvrager dit niet bij zijn aanvraag heeft ingediend. De aanvraag zal voldoende gegevens moeten bevatten om een emissiefactor te kunnen adviseren. In de praktijk is het daarom sneller als de aanvrager (of fabrikant) zelf, vooraf aan de aanvraag omgevingsvergunning, een advies aan de TAP vraagt. Het advies is voor zowel ondernemer als gemeente gratis.
Stap 4 nemen besluit
VERPLICHT. Vergunningbesluit voor de milieubelastende activiteit of besluit tot maatwerk genomen door gemeente.
Stap 5 meten
VERPLICHT. Uitvoeren meting.
Stap 6 opname op website
OPTIONEEL. Indienen van het door de gemeente genomen vergunning- of maatwerkbesluit en het opgestelde meetplan bij RVO ten behoeve van de webpagina met proefstallen.
Stap 7 indienen meetrapport
VERPLICHT. Veehouder levert meetrapport in bij gemeente.
Stap 8 meetrapport naar het Rijk
OPTIONEEL. Veehouder levert meetrapport in bij RVO. Gemeente levert meetrapport in bij RVO.
Stap 9 beoordeling meetrapport
VERPLICHT. Beoordeling van meetrapport door RVO. Advies aan minister, terugkoppeling aan de gemeente.
Stap 10 aanpassing Omgevingsregeling
VERPLICHT. Bij voldoende emissiereductie update de minister de Omgevingsregeling met het laatste wetenschappelijke inzicht.
Aanvraag emissiefactor innovatieve stal zonder meten ammoniak, geur en/of fijnstof
Wanneer een innovatieve stal al meerdere keren als proefstal is vergund en wordt bemeten is het niet nodig dat andere stallen ook worden bemeten. Wel zijn er aanvullende voorschriften nodig. Lees hier meer over op de pagina over innovatieve stallen. Dit zijn de stappen die doorlopen moeten worden om een innovatieve stal of techniek zonder meten te vergunnen:
Stap 1 opname op website
OPTIONEEL. Opname van door gemeenten genomen proefstalbesluiten op verzoek van fabrikant op een pagina op deze website. Opname is per fabrikant, dus op naam. De pagina is vanaf inwerkingtreding van de Omgevingswet te vinden op deze website.
Stap 2 aanvraag maatwerk
VERPLICHT. Aanvraag door veehouder voor maatwerk bij gemeente voor een innovatieve stal zonder meten. Onderbouwing bestaat uit het indienen van 4 eerdere vergunning- of maatwerkbesluiten door gemeenten en meetplannen daarbij, (of 2 bij luchtwassers of case control) of een verwijzing naar de webpagina.
Stap 3 nemen besluit
VERPLICHT. Vergunningbesluit of, indien geen vergunning nodig is, besluit tot maatwerk genomen door gemeente. Inclusief eventuele veiligheidsmarge op emissiefactor en voorschriften.
Stap 4 aanpassen besluit na metingen
OPTIONEEL. Na meting van de proefstallen en opname in omgevingsregeling van het systeem, mogelijkheid voor gemeente tot aanpassen vergunning of maatwerkbesluit of intrekken maatwerk (dan geldt de emissiefactor uit de regeling).
Dit gedeelte is VERPLICHT bij tegenvallende resultaten voor zover het gaat om het garanderen van beste beschikbare technieken (BBT) en het voldoen aan het Bal.
Begrip: Omgevingsregeling
De Omgevingsregeling is de ministeriële regeling bij de Omgevingswet. De regeling bouwt voort op de wet en de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s). Het gaat om technische en administratieve regels voor het gebruik van de wet en de AMvB’s in de praktijk.
Lees meer over de Omgevingsregeling.